Analýza zápasu Monster vs. Apollo. Co by mohlo rozhodnout?

@pl_design23

Již 30. 1. 2021 nás čeká očekávaný souboj obávaného “Apolla” a českého veterána Petra Knížete, který se představí premierově ve welterové váze. Pojďme se na tento zápas podívat podrobněji! 

Leandro Silva (22-8-1), pětatřicetiletý zápasník se zkušenostmi z velkých světových organizací, včetně největší MMA ligy světa UFC. Ve svém posledním zápase porazil dominantně na body Roberta Bryzceka a je hladový po titulu OKTAGONU.

Leandro je technicky velmi vyspělý zápasník, reprezentující slavný American Top Team, ve kterém trénuje po boku hvězd, jako jsou Jorge Masvidal, Dustin Poirier, nebo třeba Amanda Nunes.

Je velmi dobrý v hlídání si vzdálenosti, kdy se stále drží v dokopové vzdálenosti. Díky opačnému guargu má velmi silný zadní body kick a front kick, kterými okopává soupeřovo tělo. Často ale používá i přední low kick a další, někdy i méně tradiční kopy jako například kop z otočky patou na stehno, nebo naskočený high kick o pletivo. Většinu zápasu tráví spíše v pohybu dozadu, aby si udržel kicking range a mohl kontrovat soupeřovy výpady. Ve strikingu jsou jeho silnější stránkou kopy, ale má i velmi rychlé a přesné údery.

Jeho možná nejsilnější stránkou je skvělé vykrývání úderů, díky kterému je v kombinaci s dobrým hlídáním vzdálenosti velmi těžké jej trefit nějakým silnějším úderem.

Je to ale komplexní zápasník s velmi silným wrestlingem a prací na pletivu, kde má silný double leg takedown, kterým dostává soupeře na zem. Tam nasbíral za svou karieru už 10 submisí.

American Top Team je znám tím, že produkuje komplexní zápasníky, u kterých je velmi těžké najít slabou stránku. Jejich zápasníci zpravidla mívají skvělou kondiční připravenost, což Silva potvrzuje a je téměř nemožné ho unavit. I v zápasech, kde tahal za kratší konec, jako byl třeba zápas s Ali Bagovem, vypadal Leandro i na konci 3. kola stále čerstvě. Díky této kondiční připravenosti a skvělé obraně má všech osm prohraných zápasů až po vypršení časového limitu. Zatím žádný soupeř jej tak nedokázal ukončit. 

Petr “Monster” Kníže (11-1). Třiačtyřicetiletý český veterán a uznávaný trenér, mezi jehož svěřence patří například UFC zápasník Makhmud Muradov.

Petr Kníže vychází z juda, díky čemuž má skvělý wrestling v prostoru, kde dostává často judistickými podhmaty a hody soupeře na zem. Tam prosazuje velmi silnou poziční hru a silný ground and pound.

Jednou z jeho nejsilnějších pozic je judistický obrácený side control, který je v moderním MMA méně používaný, ale Kníže v něm má skvělou kontrolu a díky pozici svých boků blízko u boků protivníka v ní má dost prostoru pro vytvoření silných úderů. Jeho další výhodou nad Leandrem Silvou by měla být váhová převaha, zatímco Silva velkou část své kariéry zápasil v lehké váze, Kníže svou kariéru strávil ve střední váze a tento zápas bude jeho premiérou ve welteru. Očekává se tedy, že ve wrestlingu a kontrole na zemi by měl mít v tomto zápase výhodu.

Ani boj v postoji však není Monsterovi cizí. Disponuje velice tvrdými údery a silnými low kicky. Zatímco Silva preferuje větší vzdálenost od soupeře (kicking range), Kníže rád agresivně tlačí dopředu a preferuje boxing range, ze které často přechází i do klinče, kde má kromě wrestlingu silná kolena.

Pokud se něco ukázalo jako úspěšná strategie na Silvu, tak to byl často neustálý agresivní tlak dopředu, kdy nemůže tak dobře uplatnit své silné kopy (např. již zmíněný zápas s Ali Bagovem). Přes tlak dopředu by tak mohla vést cesta k vítězství Knížete, kde má šanci jej poslat na zem tvrdým úderem, nebo přenést boj na zem.

Další výhodou Knížete je, že je podobně dobrý v levém i pravém guardu, takže by se mohl částečně vyhnout silnému levému body kicku Silvy, pokud by se rozhodl stát v levém guardu.

Oproti tomu Silvova cesta k vítězství by měla vést přes taktické držení vzdálenosti a okopávání z dálky.

Zajímavou nevýhodou Knížete je zraněná pravá noha, kterou nedokáže ohnout, což mu komplikuje pohyb a může mu to překážet v některých pozicích na zemi. Ovšem Kníže se s touto nevýhodou naučil skvěle pracovat a v žádném zápase toho zatím nedokázal jeho soupeř nijak výrazně využít.

Malou neznámou však zůstává, jak se dokáže Petr Kníže poprat s nižší váhovou kategorií a zda hubnutí do nové váhové kategorie neovlivní jeho výkon. Petr Kníže už ale absolvoval zápas v catchweight do 80kg, což je na půli cesty do welteru, takže by měl být na tuto váhovou kategorii připraven.