BLOG: Pátý element a Ronda Rousey

Pátý element #2

Jestliže je Amanda Nunes poslední, tedy současnou královnou ženského MMA, pak Ronda Rousey byla dozajista tou první. Proto právě Rondě dnes věnujeme druhé vydání Pátého elementu, rubriky zaměřené pouze na ženské MMA.

Většina skalních fanoušků ví, že Ronda svůj pás šampiónky nezískala v boji, ale dostala jej od Dany Whitea na tiskové konferenci před UFC on Fox: Handerson vs. Diaz v roce 2012. První úspěšnou obhajobu absolvovala proti Liz Carmouche na UFC 157, nadcházející soupeřce Lucie Pudilové. Následovalo dalších neskutečných pět výher v řadě. Ronda je, svým aktuálním a možná i finálním skóre 12:2, z toho 6:2 v UFC, dnes stále jednou z nejlepších MMA bojovnic světa. Ale svět se mění. Ronda přišla o pás na UFC 193 v roce 2015 a to high kickem od Holly Holm. Následovala tvrdá prohra právě s Amandou. Ronda se po delší odmlce přesunula z UFC do WWE. Mnoho jejích fanoušků toto dodnes nese velmi nelibě. Ronda se však po sedmi měsících působení na wrestlingové scéně dostává k ženskému titulu šampiónky WWE. Získává tak mnohé jiné fanoušky, nové fanoušky.

To vše, o její vrcholné kariéře, známe. Pojďme se teď společně podívat na Rondu Rousey před WWE. Kdo je Ronda, přezdívaná´´Rowdy´´?

Malá Ronda se narodila v Kalifornii, dne 1.února roku 1987. Tedy nedávno oslavila 32 let. K zápasení měla od útlého věku velmi blízko, jelikož její maminka byla mistryní světa v Judu z roku 1984. Šla v matčiných šlépějích a již během studií se dostala do olympijské reprezentace U.S.A. na hry v Aténách. V sedmnácti letech však ještě neuspěla. Za tři roky pak Ronda vybojuje stříbro na Mistrovství světa a vyhraje Panamerické hry. Hned na to, v roce 2008, získává na olympiádě v Pekingu cenný bronz. To vše, samo o sobě, je úžasná kariéra vrcholové sportovkyně, která se mohla Judu věnovat naplno celý život.
Ronda se však chce rozvíjet jako bojovnice komplexně a začíná ke svému Judu přimíchávat strikerské styly. První zkušenosti s MMA začala sice získávat už kolem roku 2002, ale až roce 2010 absolvuje svůj první amatérský zápas v MMA. Získá tři jasná vítězství a v roce 2011 tak přechází na profesionální scénu. Zápasí v organizacích KOTC, HKFC a pak čtyřikrát ve Strikeforce. Vše vítězně, vše v prvním kole, vše na judo hod a armbar. Ronda tedy používala v kleci určitou formu combat ju jitsu, na kterou v té době neměl nikdo ze soupeřek odpověď. V roce 2013 přestupuje do UFC a její spanilá jízda pokračuje. Jediný, kdo vzdoruje přes první kolo, je Misha Tate v odvetě ze Strikeforce. Ta, po velké bitvě, podlehne na armbar´´až´´ve třetím.

Během své MMA kariéry vystřídala poměrně mnoho gymů a trenérů. Tím posledním byl Edmond  Tarverdayn, který jí však údajně na konci kariéry spíše uškodil, než pomohl. Z celkových dvanácti vítězství si jej devětkrát odnesla na zmiňovaný armbar

V roce 2014 dostává Ronda Rousey nabídku na roli ve filmu Expendables: Postradatelní 3, kde se představí vedle holywoodských hvězd jako Stallone, Statham nebo Schwarzeneger. Začíná tak její herecká kariéra. O rok později si zahraje ve filmech Vincentův svět a Rychle a zběsile, což je u nás její nejlépe hodnocený film (68% ČSFD). Vydává také svou vlastní knihu s názvem Můj boj/tvůj boj, kde rozebírá a hodnotí svůj dosavadní život. Kniha se dobře prodává nejen v Americe. Tentýž rok však Ronda přichází o pás šampionky UFC a v roce 2016 UFC definitivně opouští.

Sice si možná popudila fanoušky svým naštvaným, mnohdy až arogantním chováním před kamerami na váze, staredownech, při rozhovorech a pak také přechodem do WWE, ale její ohromující dominantní výkony v zápasech a obrovský přínos nejen ženskému MMA, ji už nikdy nikdo nemůže upřít.

V roce 2017 si bere za muže svého dlouholetého přítele a rovněž UFC zápasníka Travise Browna. V roce 2018 pokračuje jako herečka ve filmu 22. Míle s Wahlbergem a Malkovichem. Ve stejném roce se stává šampiónkou WWE a její hvězda tak nadále stoupá výš. Jen již nestoupá po schodech do klece.

Toto je tedy ve zkratce Ronda Rousey. Bojovnice, která ve světě zažehla zápal pro ženské MMA. Byla jednou s nesledovanějších sportovců při PPV galavečerech UFC a dnes ji sledují miliony fanoušků wrestlingu. Tato výjimečná sportovkyně, zápasnice a herečka má určitě světu ještě hodně co nabídnout.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here