Bývalý šampion polotěžké váhy a pravděpodobně nejtalentovanější bojovník v historii MMA Jon Jones má dnes před sebou slyšení s Kalifornskou Státní Atletickou Komisí, která posoudí jeho červencový pozitivní test.

Od incidentu už uplynulo sedm měsíců a my stále nevíme, jak to vlastně bude nebo nemáme žádné podrobnější detaily.

Slyšení nebo chcete-li soud, se uskuteční zítra odpoledne našeho času v Anaheimu a Jon Jones by se ho na 95% měl zúčastnit osobně.

Vezměme si to ale popořadě a shrňme si celou situaci.

Co se tehdy vlastně stalo?

Zápas Daniel Cormier vs. Jon Jones 2 se uskutečnil 29. července 2017 na turnaji UFC 214, kde Jon Jones knokautoval Cormiera ve třetím kole a stal se znovu šampiónem.

V ten měsíc podstoupil Jones hned čtyři dopingové testy.

Testy uskutečněné 6. 7. a 29. července (v den zápasu) byly negativní, čili bez problému.

Jediným pozitivním testem ten měsíc byl onen z 28. července, který Jonesovi dokázal anabolický steroid, zvaný Turinabol.

-zápas se i přesto uskutečnil, výsledky totiž byly k dispozici až za čtyři týdny od jejich odebrání-

Zápas byl po zjištění anulován a uveden jako ‚no contest‘ – bez výsledku a šampionem se tedy znovu stal Daniel Cormier.

Pro Jona je to již druhý pozitivní test. Ten první v roce 2016 na ‚podporu mužnosti‘ ho stál největší zápas kariéry na UFC 200 a hlavně roční stopku.

Čím se Jones může bránit a obhajovat?

To zatím nikdo kromě Jonese a jeho týmu neví. Jediným logickým řešením je dokázat, že nepodváděl úmyslně.

Podle několika expertů na doping je tato látka v krátkém časovém úseku zbytečná a nemá žádný efekt na výkon.

Hlavním faktorem určující jeho nevinu tedy bude, zdali se jeho týmu podařilo zjistit, jakým způsobem se mu látka dostala do těla a nejlépe to i dokázat.

Jedním z hlavních členů ‚Jonesova obranného týmu‘ je Howard Jacobs, úspěšný sportovní a anti-dopingový právník.

Co Jonesovi hrozí?

Nejdůležitější věci, které si všichni musí uvědomit.

—-Jon Jones se podrobí soudu/slyšení se dvěma agenturami. Tou první je Kalifornská Státní Atletická Komise, se kterou soud proběhne dnes a tou druhou je anti-dopingová agentura ‚sponzorovaná‘ UFC – USADA. Datum soudu s USADA zatím neznáme.—-

Zjednodušeně to tedy znamená, že důležitější bude druhý soud s USADA, který, když Jonovi dá stopku na čtyři roky, tak prostě čtyři roky nebude moct zápasit.

Pakliže by dostal roční stopku od Kalifornské Státní Atletické Komise, tak nemůže bojovat ve státě Kalifornie, ale může bojovat kdekoliv jinde.

Finální verdikty se tedy mohou od obou agentur lišit.

Dnes mu hrozí pokuta 40% z výplaty, kterou obdržel na UFC 214 ($500,000) a pozastavení licence. Pokud se tak stane a licenci mu pozastaví, musí Jon čekat rok, než bude moct zažádat o zrušení trestu.

Sečteno a podrženo, dnes se rozhodne o mnohém. Jestli Jones uspěje u prvního soudu, je velká šance, že tomu tak bude i u toho druhého, důležitějšího. Pokud to naopak neklapne, pravděpodobně nás čeká definitivní konec neporaženého šampiona.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here