Shazování váhy nepřestává být problém a v poslední době se tímto tématem zabývá velké množství odborníků, včetně UFC Performance Institute, který nyní publikuje doporučení pro všechny bojovníky.

Již v loňském roce se objevila studie Kalifornské státní sportovní komise (CSAC), která odhalila, že necelých 30 procent bojovníků zápasí s váhou o 10 procent či vyšší, než je stanovený limit pro divizi, jíž jsou součástí.

Jedno „pravidlo“ funguje v Kalifornii již nějakou dobu. Když má bojovník v den zápasu o 10 procent a více, než je jeho váhová kategorie, dostane doporučení, aby se posunul o váhu výš.

Nyní se institut UFC zabývá bližším zkoumáním, co to s profesionálními bojovníky může udělat dlouhodobě.

„Zmírnění rychlosti úbytku váhy pomůže omezit zbytečné metabolické narušení energetického deficitu a současně umožní bojovníkovi pokračovat ve zlepšování dovedností a fyziologické kapacity během kempu. Někteří bojovníci si mohou zvolit, že zahájí shazování v dostatečném předstihu před kempem, aby byli schopni se znovu srovnat jak výživově, tak tréninkově během kempu, tím se mohou lépe soustředit, než aby se převážně zaměřovali na shazování váhy.“

Bojovníci tedy výrazným způsobem riskují selhání metabolismu a nakonec i výkonu. Dva závažné problémy z nedávné doby jsou Darren Till a Craig White. Oba zápasili v Liverpoolu, Till převážil a na veřejnost se dostalo hrůzostrašné video o tom, jak se snaží s týmem ještě shazovat. Druhý případ byl snad ještě šílenější, jelikož Neilu Magnymu vypadl soupeř, Patrik Kincl tuto nabídku na poslední chvíli nepřijal a vzal ji Craig White, který shodil 46 liber za dva týdny, aby se vešel do limitu welterové divize. Nakonec při zápase vážil 202 liber, ale ani to mu nestačilo na ohrožení favorizovanějšího protivníka.

Radikální shazování váhy je celosvětový problém a zatímco bojovníci UFC, kteří mají lepší zázemí, se ocitají v nemocnicích, jinde už se objevily i případy kómatu nebo úmrtí.

Odlišný pohled nabízí úterní Contender Series Dany Whitea, kde dopolední vážení potvrzuje, že není současným problémem, o kterém začal vehementně hovořit sám prezident UFC. Ze všech bojovníků, kteří se této série zúčastnili, neměl nikdo problém s navážením.

Hlavní otázky tedy jsou – zůstane dopolední vážení v UFC a přibudou nové váhové kategorie, aby se snížily propastné rozdíly mezi některými divizemi?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here