OKTAGON 7: Před-zápasový rozhovor Michalem Martínkem a Janem Jankou

Již v sobotu nás čeká dlouho očekávaný turnaj Oktagon 7 na pražské Štvanici. Letního open air turnaje se zúčastní zápasníci z celého světa. Jana Janku čeká souboj s německým šampiónem a dosud neporažený Michal Martínek v titulovém zápase vyzve Dana Dittricha.

Jan Janka je příbramský rodák s fantastickou bilancí 8-2 a na Štvanici si odškrtne první start v organizaci Okragon a v rozhovoru odpověděl na pár dotazů.

Jak se těšíš na premiéru v organizaci Oktagon?

Cítím se velmi dobře, absolvoval jsem dobrý tréninkový kemp. Váha jde skvěle dolu. Na premiéru v Oktagonu se velmi těším. Vždy jsem si chtěl vyzkoušet zápasení ve více organizacích, abych si pak mohl udělat vlastní názor, která organizace je nejlepší.

Jsi spokojen s přípravou? Jak probíhal kemp v Polsku?

Určitě mohl být lepší. V Česku nejsou takové podmínky jako v USA nebo dokonce v Polsku. Ale všichni bojovníci a trenéři pracují na tom, aby to bylo každý den lepší. České MMA se za poslední dva roky otočilo o 360 stupňů a to rozhodně k lepšímu. Kemp v Polsku byl skvělý, jako minule, měl jsem dobré a tvrdé sparingy

Posledních pět zápasů jsi ukončil před limitem. KO proti Kohoutovi bylo neskutečné, jak velký zážitek bylo zápasit v O2 Aréně?

Mám to tak v hlavě – není ukončení, není vítězství. Body nikoho nezajímají. Klidně bych nechal zápas běžet dvacet kol, dokud jeden bojovník nepadne. S Matoušem Kohoutem to byl masakr. Velké jméno české postojářské scény, velká atmosféra, velký galavečer.

Pocházíš z Příbrami, stejně jako Lucie Pudilová. Jsou tréninky s bojovnicí UFC náročné?

Zastávám pravidlo – trénuj tvrdě, ale chytře. Vše není jen o tvrdém tréninku, to by šel sportovec po pěti letech do důchodu. Lucka dře jako kůň! Teď nechci být drzý, ale většinu holek co znám, tak jsou líné, necílevědomé a chtějí všechno bez práce. Ale Lucka maká každý den, žije životem bojovníka. Věřím, že jednou taky budu řešit pouze tréninky, jídlo a zápasy. Ale zatím za mě zápasení účty neplatí.

Tvoji tréninkový partneři říkají, že si jdeš tvrdě za svým snem, je to UFC?

Dřív to UFC bylo. Teď je to hlavně zápasit, zápasit co nejdéle to půjde a to je můj životní cíl. Až si jednou postavím dům, koupím pěkné auto a zabezpečím rodinu, tak si řeknu, že jsem do dokázal.

Niklas Stolze je německý šampion a těžký soupeř, očekáváš ukončení před limitem?

Já ukončuji pouze před limitem. Svou bilanci beru jako 7-2-1. Jeden zápas skončil na body, v mém srdci to nebylo vítězství.

Tvůj vzor či oblíbený bojovník?

Asi nejoblíbenější bojovník je Jon Jones. I přes jeho aféry. Dejte dvacetiletému klukovy miliony dolarů a co se stane? Nikdo to nevydrží a spadne do toho. A co se týče sypání? Vždyť ve světové špičce všech sportů sype 80% z nich. Takže sypače nepodporuji, ale ani neodsuzuji. Bez toho byl sport nebyl tím, čím je. Uzavřel bych to tím, že se vám to za pár let vrátí, budu vám fandit z tribuny na paralympiádě.

Michal Martínek je oblíbený bojovník těžké váhy, který zatím neochutnal hořkost porážky. V sobotu ho čeká životní duel – souboj o pás prvního šampiona Oktagonu. V hlavním taháku se utká s ostravským bijcem Danem Dittrichem.

V sobotu Tě čeká titulový zápas, vypadáš jako velký kliďas, pociťuješ nervozitu?

Jsem zdravě nervózní. Přípravu jsem měl dobrou, tudíž mě to mentálně posiluje, jelikož jsem splnil všechny aspekty příprav bod po bodu, jak mi to vyhovuje.

Očekáváme bouřlivou atmosféru, dokáží Tě fanoušci svým povzbuzováním posunout ještě o stupeň výš?

Určitě ano. Je to nahromaděná energie většiny, která mě posiluje.

Víme, že jsi byl v Londýně na kempu s Karlosem Vémolou, jak sis tréninky s Terminátorem užil?

Terminátor je česká žijící legenda. Určitě jsem si to užil. A určitě jsem si neudělal ostudu. Filozofie jeho gymu – London Shoot Fighters mi naprosto vyhovuje.

Mezi těžkými váhami jsi celkem hubeňour, říkáš, že se Ti nechce shazovat do polo těžké divize, vidíš v menší váze a zároveň větší pohyblivosti svou velkou výhodu?

Normálně vážím kolem 105 – 107 kg. Pohybuji tím dle potřeby do zápasu. Mám dobré sparingy a na nich si dokáži nasimulovat soupeře a oni ho dokáží silově i fyzicky dobře napodobit a vždy se s trenérem domluvíme, jaký styl budeme preferovat. Tudíž pak vím, jestli být spíš těžší a silnější nebo dynamický a rychlý. Zatím mě žádný soupeře nepřesvědčil, že bych na něj neměl fyzicky nebo silově. Myslím, že to není výhoda ani nevýhoda. Záleží na okolnostech. Rád prosazuji dynamickou sílu, vytrvalost, rychlost a hbitost.

V prvním zápase jsi Dittricha doslova přejel, očekáváš stejný průběh i v odvetě?

Každý zápase je jiný. Jdeme 5×5 minut. Já jsem připraven na celý čas, tak uvidíme. Ale myslím, že průběh bude podobný jako v prvním zápase.

Věříš si na soupeře jak v postoji, tak i na zemi?

Věřím si ve všech aspektech boje a všem se věnuji v tréninku úplně stejně.

V profesionální kariéře máš bilanci 6-0, šťastná sedmička společně s pásem šampióna, by Ti mohla přinést angažmá ve velké zahraniční organizaci, je Tvým největším snem UFC?

Každá výhra potěší, je to zadostiučinění za náročnou přípravu, které se tři měsíce neustále věnuji. A když to pak vyjde v zápase, vím, že jsem vše dělal dobře. A samozřejmě titul mi pomůže v cestě do větší organizací a proto je nadcházející duel tak důležitý. Neřeším do jaké organizace bych šel, zajímá mě soupeř a a bych předvedl dobrý výkon. Osobně mě zajímá třeba Polsko, které je kousek od domova a kvalita je tam obrovská. Nebo naopak Japonsko, země válečníků. Samozřejmě když přijde jakákoliv nabídka, tak jí pohrdat nebudu a bude záležet, jak se k tomu s trenérem postavíme.

Jaká bude tvá nástupovka?

Očekávám bitvu z obou stran, takže pořádná epická hudba, co mě nakopne do „killer modu“

Před kariérou MMA jsi hrál hokej, sleduješ NHL, případně jakému týmu fandíš?

Nemám moc času to sledovat. Ale když čtu noviny nebo internetové články, tak se vždy zastavím nad informacemi o bývalých spoluhráčích (Gudas, Hertl, Jaškin, Nestrašil). Můj oblíbený tým je LA King, kde hrál léta můj spoluhráč, se kterým jsem měl čest si zahrát – Žikmund Pálffy.

Fanoušky pobavila tvá fotka s Kratosem z God of War, kdyby přišla nabídka zahrát si bájného hrdinu ve filmu, přijal bys?

Samozřejmě že přijal! To by byla povinnost. Ta figurína mě pobavila, když jsem viděl, jak se líbí mojí přítelkyni a pak mi došlo proč, když jsem se postavil vedle něj. (směje se)

OKTAGON 7 – 28. 7. na Štvanici
Lístky – TICKETPORTAL

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here