Preview: Titulová bitva Kozma v. Kertész 2

V hlavním zápase dnešního turnaje Oktagon 17 se v očekávané odvetě proti sobě postaví David Kozma a Maté Kertész. V sázce je tentokrát titul šampiona welterové váhy.

Tento souboj byl původně naplánován na březnový turnaj OKTAGON 16, kde celý galavečer mělo ve vyprodané Ostravar Aréně sledovat přes jedenáct tisíc diváků. Pár dní před samotným konáním, se ale musela, kvůli vládním opatřením, celá akce náhle zrušit. Organizátorům OKTAGON MMA se ale po několika měsících přeci jen podařilo tento zápas doručit!

Oba borci se v kleci už jednou potkali, a to konkrétně na OKTAGONU 9 v Bratislavě. Tenkrát nastupoval Kertész jako neporažený bojovník se skórem 6-0. V zápase se ale ukázala zkušenost Davida Kozmy, který dokázal maďarského zápasníka porazit na body. Ipřesto však šlo o jeden z nejtěžších zápasů Kozmovy kariéry. Kertész totiž dokázal vstávat ještě dříve, než jej David stačil hodit na zem a ukázal tak skvělou připravenost. Uběhly ale dva roky a tuto skvělou bitvu čeká druhé vydání!

David Kozma (26-11) je aktuálním šampionem velterové váhy organizace OKTAGON MMA. Ve svém mladém věku má na kontě neuvěřitelných sedmatřicet profesionálních zápasů. Čelil bojovníkům, jako je např. Bartl, Krištofič, Borároš, Štrbák nebo legendárnímu Petru Knížeti. „Růžový Panter“ patří mezi komplexní bojovníky, ale jeho dominancí je především práce na zemi, kde disponuje skvělou kontrolou a širokou škálou submisí, včetně nebezpečných loktů.

Svůj poslední zápas Kozma prohrál na turnaji RCC 7 s Romanem Mukhamedshinem, který jej dokázal ve třetím kole uškrtit na Rear Naked Choke. To ovšem nemění nic na tom, že od roku 2015 má rodák z Karviné fantastickou bilanci. Z posledních šestnácti zápasů odcházel čtrnáctkrát jako vítěz a v organizaci Oktagon MMA je dokonce stále neporažený. Nyní se po roce a půl vrací zpět na domácí půdu a čeká ho druhá titulová obhajoba.

Ikdyž je Maté Kertész (8-2) zahraničním bojovníkem, má na československé půdě skvělou fanouškovskou základnu. Poprvé na sebe upozornil na Oktagonu 6 v Košicích, kde v prvním kole knockoutoval Lukáše Pajtinu. Díky této výhře následoval zápas ve velterové pyramidě s Davidem Kozmou, na kterého nestačil. Po jeho první porážce v kariéře čekala Matého další těžká zkouška v podobě Radovana Úškrta. Po prvním kole se zdálo, že maďarský sympaťák tento zápas nezvládne, jelikož schytal obrovské množství tvrdých úderů. Kertész však ukázal svou zápasnickou chytrost a schopnost přizpůsobit se aktuální situaci. Ve druhé kole se rozhodl vzít Rada na zem a tam nakonec zvítězil na TKO.

Maté Kertész po této výhře útočil na titul šampiona a přiblížit ho k němu měl zápas s Robertem Bryczekem na turnaji OKTAGON 12. Tento zápas se mu ale nepovedl a nebezpečnému Polákovi podlehl jasně na body. Maté se ale nevzdal a když před rokem zničil v prvním kole Jozefa Wittnera, dostal od promotérů právo na jeho vysněný titulový zápas.

Podle sázkových kanceláří je favoritem David Kozma, na kterého je u Tipsportu vypsán kurz 1,55. Kozmovi určitě hraje ve prospěch jeho bohatá zápasnická zkušenost a fantastická práce na zemi. Maté Kertész sice není natolik zkušený, avšak patří mezi komplexní bojovníky s vysokou zápasnickou inteligencí a je prototypem moderního zápasníka. S kurzem 2,29 je ale outsiderem. Zůstane titul velterové váhy nadále v Česku a nebo putuje do Maďarska?