PREVIEW: Vémola vs. Kincl od trashtalku do klece

Začalo to příspěvkem na sociální sítí. Skončí to nejočekávanějším duelem v historii českého MMA. Karlos Vémola vs. Patrik Kincl. Hlavní zápas nabitého turnaje XFN v pražské O2 Aréně. Nejpopulárnější český bojovník se postaví proti domácí jedničce velterové váhy. Souboj plný emocí, trashtalku i sebevědomých prohlášení. Přesně na takový zápas český fanoušek dlouho čekal a nyní Vám přináším svůj pohled na souboj titánů.

Karlos Vémola o sobě dlouhodobě prohlašuje, že je česká jednička ve všech váhových kategoriích. U ostatních fighterů to zůstává bez odezvy, ne však u Patrika Kincla. Když Karlos řekl, že je nejlepší i ve váze do 77 kilogramů, Kinclova odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Patrik si dlouhodobě buduje pozici jedničky českého velteru a je vždy připraven to dokázat v oktagonu. Právě proto zareagoval na prohlášení Karlose se slovy: Já to tedy beru šéfe.  Terminátor ani netušil, co jedno natočené video způsobí. Po obrovských reakcích fanoušků stačilo domluvit váhu – 84 kg a zápasu roku na české půdě již nic nestálo v cestě.

Trashtalk

Dvě největší hvězdy XFN dokázaly zápas na české poměry skvěle vyhrotit a udělat pro fanoušky ještě zajímavějším. Pro Karlose je zápas s Kinclem velkou osobní zradou, protože jak sám říká, nezápasí s kamarády. Kincl má na věc jiný pohled. MMA bere jako sport a tento zápas je jen dalším posunem v kariéře. Postupně se do sebe oba fighteři začali pouštět na sociálních sítích. „Bude vémoleta“! „Jsi malá tlustá sedmdesát sedmička“. To jsou jen střípky z unikátních výroků, které jsme za poslední měsíce mohli na internetu sledovat. Vše vyvrcholilo setkáním obou hvězd na tiskové konferenci, kde se vzájemně nešetřili a ukázali, že souboj bude skutečně vyhrocený.

Před zápasem

Oba zápasníci mají za sebou šňůru několika vítězství, každý jde ale svou cestou. Kincl získal čtyři výhry v organizaci ACB. Nejcennější vítězství nad Arbi Agujevem bylo změněno na No Contest, což Patrika rozlítilo nakolik, že s organizacemi z východní Evropy nadobro skončil. Na turnajích FXN si připsal jednomyslné vítězství na body proti Mohamedu Sayahovi a v dalším zápase ukončil v prvním kole Brazilce Vitora Nobregu. Patrik nedávno odmítl kontrakt na několik zápasů v UFC. I to je známka, že Kincl je opravdu bojovník evropské špičky.

Karlos má od svého konce v UFC na kontě pouze jedinou porážku. Jack „Joker“ Hermansson využil svého jiu-jitsu a ukončil Karlose submisí, při které mu ošklivě zlomil ruku. Vážné zranění však Terminátora nezastavilo a další čtyři zápasy ukončil v prvním kole. První kolo „tý kej ou“ sliboval Vémola při svých zápase na XFN 6 a 8. Nakonec z toho bylo dvakrát škrcení Rear – Naked – Choke a suverénní vítězství v prvním kole. Vémola volí cestu řekněme lehčích soupeřů, ale jak sám říká, UFC zajímá pouze dobrý rekord a šňůra vítězství.

Průběh zápasu

Dojde na klasický střet dvou rozdílných stylů. Obrovská síla wrestlingu v kombinaci s ground and pound, proti neortodoxnímu postoji a celkové komplexnosti. Všichni známe Karlosův smrtící styl, kdy díky své neskutečné fyzické síle, soupeře hodí na zem a tam ho postupně zpracovává tvrdými údery, až do ukončení zápasu. Málokdo dokáže využít svých přednosti tak, jako Terminátor. V prvním kole je téměř nemožné se všem pokusům o takedown ubránit a proto se čeká, že zápas bude probíhat na zemi. Na druhé straně bude stát velmi zkušený Patrik Kincl. Bojovník se skvělým pohybem a neortodoxním boxem bude muset najít způsob, jak se ubránit fyzické síle a váhové převaze, jakou disponuje jeho soupeř. Kincl byl na kempu v americkém American Top Teamu, kde spároval s nejlepšími wrestlery na východním pobřeží a dá se tedy očekávat, že najde způsob, jak se z Karlosova sevření dostat. Všeobecně se očekává silný nástup Terminátora v prvním kole, a pokud Kincl přežije, v dalších dvou bude mít navrch.

V posledních Karlosovo zápasech jsme mohli vidět okamžitý nástup na takedown, po několika vteřinách prvního kola. Petr Píno Ondruš ani Jamie Sloane však Karlosovu situaci svým pohybem moc neztížili a proto hned skončili na zemi. S Kinclem to bude jiné. Patrik má výborný pohyb a spoustu zkušeností. V Americe trénoval s lepšími wrestlery než je Terminátor. Udržet zápas co nejdéle v postoji, bude pro Kincla klíčové. Jeho stand up je na úplně jiné úrovni a v boxerském zápase bude mít jasně navrch. Terminátor přesto opakuje – poletí znova a znova. Kincl určitě na zemi skončí, ale ani tam není bez šance. Vémola má bezkonkurenční ground and pound, ale téměř žádné jiu-jitsu. Patrik si na zemi nepočítá vůbec zle, a pokud přežije obrovské bomby, které mu na hlavu budou přistávat, může se dostat k nějaké submisi a zápas ukončit škrcením či pákou na končetinu.

Dalším důležitým faktorem bude fyzická připravenost. Všichni víme, jak trénuje Terminátor. Neuvěřitelný fyzický fond a až nadlidská síla jsou Karlosovy obrovské přednosti. Avšak déle jak jedno kolo bojoval naposledy v roce 2014. Náročný styl boje si vybere velkou daň a je otázka, jak zvládne své svaly okysličovat v pozdějších kolech. První český zástupce v UFC se ve Spojených státech naučil opravdu mistrovsky pracovat se svým tělem a správně shazovat. Všichni víme, že může mít v den zápasu klidně o 15 kg víc a to mu dává významnou výhodu. O Kinclovi Vémola tvrdí, že je malá tlustá sedmdesát sedmička. To samozřejmě není pravda, Patrik bude dokonale fyzicky připravený. Nyní ale nastupuje o váhu výše a bude pro něj nezvyk sebou nosit kila navíc. Příkladem může být legendární Georges St-Pierre, který nastoupil v titulovém zápase o váhu výše, a v jeho pohybu bylo poznat, že tahá větší váhu, než na kterou je zvyklý. Výhodou je, že nemusí shazovat, ale každé kilo pak může v závěru zápasu hrát svou roli. Uvidíme, jak se Patrik se střední váhou vyrovná, sám říká, že to není žádný problém.

Terminátor vše vloží do prvního kola. Pokud ho Kincl ve zdraví přežije, měl by mít v zápase navrch. Očekávám tříkolovou bitvu a vítězství Patrika Kincla na body.

LÍSTKY – TICKETPORTAL

 

6 KOMENTÁŘE

  1. Konečně dobře rozpracovaná analýza, osvobozená od emocí a osobních „fanouškovských“ sympatií. Líbí se mi, že autor hodnotí oba borce pouze na základě pozorování jejich dosavadního působení a za pomocí logické dedukce pokračuje k závěrečnému tipu na vítěze a celý průběh zápasu. Moc pěkná práce.
    Ať už bude autorův tip úspěšný či nikoliv, jedno je jisté: čeká nás opravdu kvalitní zápas a je se na co těšít!

    • Díky za pochvalu 😊 a já právě spíš čekal že mě lidi ukamenuji protože nefavorizuji Karlose 😁 autor článku

  2. Analýza dobrá , ale nevím proč by Vémola nemohl dominovat i druhý kolo , nevěřím že se po prvním utaví, to se zvládnout i těžší borci.
    Jo kdyby to bylo na 5 .
    První dvě kola Vémola ,třetí Kincl, pokud se to tam dostane.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here