REPORTÁŽ Z UFC ON FOX 14.

Rodné město Alfreda Nobela přivítalo první letošní evropské UFC nabité papírovou kvalitou. Pro každého fanouška to měla být událost, ale unikátní význam měl turnaj hlavně pro Čechy a Švédy. Viktor Pešta mířil k první výhře své UFC kariéry proti jedné z nejuznávanějších těžkých vah mimo UFC Konstantinu Erokhinovi. Vysoký blondýn Gustavsson měl dle bookmakerů lehce projít přes Johnsona a potvrdit tak svůj nárok na odvetu proti šampionovi polotěžké váhy Jonesovi. A jak že to dopadlo?

Páteční vážení nepřineslo žádná překvapení. Švédi si potrénovali atmosféru a bouřlivě přivítali své tři zástupce v sobotní gala. Nenavážil pouze Ir Redmond a po dohodě se soupeřem Bektičem se pánové utkali v catchweight do 149 liber. Slušnou porci pozornosti na sebe přitáhl i Viktor se svým šprýmovým modelem spodního prádla a vysloužil si tak místo na hlavních stránkách řady uznávaných internetových MMA medií.

Turnaj začal s ohledem na zámořskou diváckou základnu o desáté večermí. Viktor se postavil proti o 10 liber lehčímu Erokhinovi v druhém zápase večera a přestože jeho kontrakt s UFC nebyl v přímém ohrožení, výrha byla nutností pro strmý vzestup českého fightera hájícího barvy pražského Penta Gymu.

Pešta ale nezačíná zápas nejlépe a stráví několik tvrdých levaček po neúspěšných pokusech o strhy. Erokhin se tlačí ku předu a trefuje Peštu i pravou přímkou, zatímco Viktor zkouší kolena z klinče. V polovině prvního kola Pešta natlačí soupeře na klec, chytí double-leg a zabírá side-mount. Erokhin neprokazuje příliš zkušeností s bojem na zemi a dlouhé vteřiny drží jen težko utáhnutelnou gilotinu z protější strany. Jen škoda, že si Viktor nevzpomněl na Von Flue Choke a nezkusil zápas ukončit hned v prvním kole. Erokhin se snaží vstávat a opírat se o pletivo, ale Viktor nepřestává sázet kolena do stehen a hrudníku a nakonec dostává akci opět na zem, kde pokračuje slušnou porcí úderů na hlavu. Po gongu oba borci ve svých rozích z hluboka oddechují.

Erokhin sice začátkem druhého kola trefí několik háků, ale chybí mu původní explozivita a Peštova tvrdá brada pevně drží našeho borce stále ve hře. Viktor po dvou minutách trefuje parádní zadní přímku a trhá obočí ruského borce. Za nedlouho po té zkouší další double leg – Erokhin sice drží balanc, ale Viktor přehodí na single leg a dokončuje svůj třetí strh v zápase. Po zbytek kola Viktor kontroluje boj na zemi a trefuje lokty i háky. Půl minuty do konce kola Viktor přechází do half-gardu a pokračuje v solidních útocích. Erokhin se nesnaží vstávat a není schopný ze zad zaútočit.

Erokhinova hlava v třetím kole chce, ale tělo neposlouchá. Není schopný vystřelit jediný úder a Pešta u klece využívá svůj nadřazený grappling. Pešta se snaží zabrat záda klečícího Erokhina, ale má jen jeden hák a Erokhinovi se daří o pletivo vstát. Pešta je však neodbytný a šikovným podkopnutím se opět dostává do Rusova side-mountu. Odtud sype lokty a krátké háky a nedává Erokhinovi šanci i přes pokus o přetočení odrazem o klec. Viktor se dostává do své oblíbené pozice krucifixu zvaného ‚bába pod kořenem‘ a ničí Rusův morál. Zbytek kola si Viktor hlídá a po jednomyslném rozhonutí získává vytouženou první výhru a skvělý úspěch nejen pro hlavního trenéra Penta Gymu Daniela Bartáka. Viktor ukázal, že má bradu, kondici a hlavně srdce na slibnou budoucnost v nejprestižnějsí světové lize. Zároveň je třeba tvrdě dřít na slabinách v postoji, kterých se dynamický Rus snažil v prvním kole hbytě využít.

Švédům nebylo přáno zakusit stejnou radost. Rus Albert Tumenov svedl akční bitvu ve welterové váze s domácím Nico Musokem. Musoke zkoušel s Tumenovem udržet tempo, ale na porci jeho bleskurychlých kombinací se mu nepodařilo najít recept. S postupujícím časem zápasu absorboval příliš mnoho úderů a pustil Rusovi jednomyslné vítězství na body.
Akira Corassani nestihl podívat ani do druhého kola zápasu ve váze do 145 liber. Proti byl totiž Sam Sicilia s nevídanou silou v pravé ruce. Ta se stala Corassanimu osudná devadesátčtyři vteřin před koncem prvního kola, kdy se od naznačeného levého háku pohnul přímo do cesty brutální pravačce a prohrál na KO.

Hlavní zápas večera posmutnil celý stadion. Anthony Johnoson, ještě do roku 2009 zápasící ve welterové váze, se postavil domácí hvězdě a jednonásobnému vyzivateli o polotěžký titul Alexandru Gustavssonovi. Vítěz zápasu měl slíbený pokus o sesazení dlouhodobě úřadujícího Jona Jonese z dvěstěpětilibrového trůnu. Favorizovaný Švéd nezačal špatně a držel si nižšího Johnsona od těla. Dokonce se mu podařilo trefit solidní kombinaci u klece, po které si ihned vytvořil potřebný odstup. Osudným se stalo Gustavssonovo neúmyslné píchnutí do očí Johnsona. Anthony faul vymrkal a hned po spuštění časomíry trefil tvrdý pravý overhand. Opakované záběry navíc ukázaly kontakt Gustavssonovi brady a Johnsonova čela, což Gustavssonovi rozhodně nepomohlo. Otřesený Gustavsson se snažil vyhnout spršce kombinací, ale při změti úhybů uklouzl a dostal se do želvy. Johnson zaklekl a zasypával Švéda háky a zvedáky, dokud rozhodčí neviděl příliš trefených úderů a zápas ukončil po dvou minutách a patnácti vteřinách.

Ještě zbývá dodat, že Stockholmská podívaná se stala největším galavečerem v Evropě a druhým největším turnajem v historii UFC s účastí 30 000 diváků. Zároveň byl také stanoven Evropský rekord v částce vybrané za vstupné 3.1M$. UFC plánuje v roce 2015 pořádat turnaje v Polsku, Německu a Skotsku, tak doufejme, že se nám dostane stejně kvalitní podívané!

Výsledky všech zápasů UFC on FOX 14:

Váha Vítěz Poražený Způsob
Light Heavyweight Anthony Johnson vs. Alexander Gustafsson TKO (1. kolo)
Middleweight Gegard Mousasi vs. Dan Henderson TKO (1. kolo)
Light Heavyweight Ryan Bader vs. Phil Davis Body (nejednomyslné rozhodnutí)
Featherweight Sam Sicilia vs. Akira Corassani KO (1. kolo)
Welterweight Albert Tumenov vs. Nico Musoke Body (jednomyslné rozhodnutí)
Welterweight Kenny Robertson vs. Sultan Aliev KO (1. kolo)
Featherweight Makwan Amirkhani vs. Andy Ogle TKO (1. kolo)
Light Heavyweight Nikita Krylov vs. Stanislav Nedkov Škrcení – gilotina (1. kolo)
Lightweight Mairbek Taisumov vs. Anthony Christodoulou KO (2. kolo)
Catchweight (149 lbs) Mirsad Bektic vs. Paul Redmond Body (jednomyslné rozhodnutí)
Heavyweight Viktor Pešta vs. Konstantin Erokhin Body (jednomyslné rozhodnutí)
Flyweight Neil Seery vs. Chris Beal Body (jednomyslné rozhodnutí)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here