Tomáš Kvapil vyhlíží návrat do klece

Zápasník pérové váhy a také už stálice na postu odborníka v zápasovém studiu OKTAGONU Tomáš Kvapil se aktuálně pere s vleklým zraněním ramene. Kdy se vrátí zpět k zápasení?

“Aktuálně jsem 6 týdnů po operaci stabilizace ramene, která dopadla dobře, ale stále na rameno musím být hodně opatrný, je ztuhlé a pomalu ho začínám rehabilitovat. Jedná se vlastně o druhou luxaci ramene při které došlo ke kostním ztrátám lopatky v oblasti ramenniho kloubu a díky tomu vzniklá nestabilita ramene,” popisuje Tomáš zdravotní komplikace, které mu aktuálně neumožňují vrátit se do plného tréninku.

První problémy sramenem se mu přihodily v loňském zápase na Štvanici na OKTAGONU 13. Tehdy se s doktory dohodl na konzervativním způsobu léčby. “Při luxaci ramene v mém věku je velká šance, že rameno bude nestabilní, a že se úraz může opakovat, i přesto mi však bylo doporučeno tu poměrně malou šanci tomu dát a zkusit to zvládnout bez operace,” vzpomíná Kvapil.

“No a vlastně stalo se to tak, že rameno bylo sice stabilní ale zkrátka v období kdy už jsem se chystal pomalu na zapas a trénoval i jedenáctkrát do týdne, vlivem únavy svalů okolo mi to nevydrželo jeden z postojařských tréninků, kdy se mi při blokování kopu ruka opět vyhodila,” dodává.

Prvních šest týdnů od operace nemohl Tomáš trénovat vůbec. V poslední době se už vrací do pozvolného tréninku, tedy převážně spodní části těla. “Od operace do plné zátěže můžu až za půl roku což vychází zhruba na únor 2021. Zápas pak bude podle toho, jak vše půjde, ale mám v hlavě že bych rád zápasil v červenci na Štvanici,” říká.

Vypořádat se s takovým zraněním stojí i dost úsilí po mentální stránce. Když se nepříjemnosti s ramenem vrátily podruhé, Tomáš se cítil zlomený a nešťastný. “Ale v určitý moment se to ve mně všechno otočilo. Cítím jak jsem díky téhle zkušenosti silnější a jistější na své cestě. Tohle je můj příběh a i když se teď nedaří, tak vím, že to dokážu otočit a ten oheň co ve mne stále je, budu moct ukázat,” dodává odhodlaně.