Trable při shazování? Khabib si po navážení očividně oddychl

Neporažený šampion zažil podle všeho při shazování do váhového limitu sobotního zápasu pořádná muka.

Ihned po příchodu na pódium si rovnou řekl o ručník a svlékl se úplně donaha. Když pak hlasatel oznámil váhu a splněný limit 155 liber, Khabib si očividně oddychl a podíval se směrem na nebe, čímž poslal vzkaz i svému nedávno zesnulému otci Abdulmanapovi.

Pomalými pohyby si oblékl tepláky a vkleče se ihned napil z lahve, kterou mu podal jeden z mužů z jeho týmu. Dagestánský šampion na váze rozhodně nevypadal dobře.

Se shazováním měl problémy už dříve. Na turnaji UFC 160, kde nastupoval do svého čtvrtého zápasu v UFC proti Abelu Trujillovi, převážil o dvě a půl libry. Nurmagomedov dostal dvě hodiny na dosahování zbylých gramů, k čemuž nakonec nedošlo. Khabib přišel o dvacet procent výplaty. Nakonec ale nedal Trujillovi šanci a zvítězil.

Druhý incident následoval na UFC 209 v souboji s Tony Fergusonem. Nurmagomedov byl během procesu shazování váhy hospitalozován. Noc před oficiálním vážením totiž omdlel ve svém hotelovém pokoji vinou dehydratace a vážných problémů s ledvinami. Lékaři proto zasáhli a na jejich apel byl tento zápas zrušen.

Nurmagomedov sám několikrát říkal, že nemá problémy se shazováním, pokud je zdravý.

“Můj nepřítel číslo jedna jsou jednoznačně zranění. Trénuju tvrdě, v jednom kuse mě něco trápí. Pokud jsem zdravý, vždycky udělám váhu,” říká.

Limit 155 liber odpovídá 70,45 kg. Mezi zápasy Khabib otevřeně přiznává, že váží 85 kilogramů. V tréninkovém kempu pak obvykle pět kilogramů shodí a s vahou okolo 80 kilogramů je zvyklý naplno trénovat.

Nurmagomedov bude v sobotu proti Justinovi Gaethjemu už potřetí obhajovat svůj pás pro šampiona lehké váhy, čímž vyrovná rekord UFC. Dvacet minut po Khabibovi se na váze objevil také jeho soupeř. I on navážil přesných 155 liber, sobotnímu zápasu tak už nic nebrání.

Na váze se později objevil také Michael Chandler, bývalý šampion Bellatoru je připraven jako náhradník do titulového zápasu, pokud by jeden z jeho hlavních aktérů byl nucen odstoupit. Původně dostal Chandler nabídku účastnit se turnaje UFC 254, nakonec se ale narychlo nepodařilo najít mu soupeře.