Trvalo to dlouho a nikdo vlastně vůbec nevěděl, zda-li experiment jménem CM Punk bude v UFC pokračovat. Nyní se ale bývalá megahvězda sportovní zábavy vrací zpět a jako domácí miláček odstartuje celou hlavní kartu UFC 225 proti Mikeu Jacksonovi.

Od jeho náhlého odchodu z profesionálního wrestlingu uplynuly více než 4 roky a přestože wrestlingoví fanoušci nadále prahnou po návratu zpět, Punk je také již téměř čtyři roky spojovaný s MMA – sportem, který vždy miloval a obdivoval. Jeho cesta a zároveň přechod z nesoutěžního sportu na soutěžní bez jediného utkání byl velmi podrobně zdokumentovaný. V roce 2014 podpis smlouvy s UFC – o dva roky později debut v Clevelandu, kde symbolicky tehdy odešel ze světa wrestlingu a řekl své bývalé společnosti, ať si trhne nohou.

Debutový souboj s Mickeym Gallem přinesl prakticky to, co se v táboru fanoušků MMA očekávalo – jednoznačnou devastaci. Punk sice vydržel přes dvě minuty, než nakonec odplácal, ale výrazný rozdíl byl v kleci hned vidět. Teď už se ví, že na Punka dolehla tíha okamžiku – realita přišla mnohem dříve, než on sám očekával. Přitom to všechno vypadalo jako pohádka. Dana White se s Punkem skamarádil a dal mu prostor na hlavní kartě. Zároveň jeho dokumentární sekce obstarala více než detailní seriál o Punkově přípravě na debut.

Čekalo se, že Punkův debut bude ve Spojených státech probírán ze všech možných úhlů a že se toho média chytí. Punkovo jméno pomohlo prodat pay-per-view, ale ze sportovního hlediska se nic nestalo. Respektive přišel kariérní průlom pro Galla, který této šance využil a dostal se do UFC mnohem dříve.

O další dva roky později – v roce 2018 – je situace zase naprosto odlišná. Punk se stáhl do ústranní, nic se o něm netočí, nic se o něm neví – pouze to, že nepřestal s tréninkem u Dukea Roufuse v Milwaukee. Po porážce chtěl Punk pouze jediné – vrátit se zpět do tréninku a makat na sobě, protože o tom je ostatně celý jeho život – o překonávání překážek, o tom, že čelí kritice či vysmívání. S prohrou a zároveň hrozícím koncem ve světě MMA se Punk nehodlal smířit a chtěl svým úsilím Whitea přesvědčit, že podruhé to bude vypadat úplně jinak.

A to je ta největší otázka jeho zápasu na UFC 225 – bude to vypadat jinak nebo po submisi v prvním utkání pocítí Punk i knockout? Jedno je jisté – utkání Punk vs. Jackson je pouze o Punkovi. Zatímco v prvním případě se UFC věnovala také Mickeymu Gallovi a jeho příležitosti, byť v podstatně menším měřítku, u Jacksona je zájem o propagaci tohoto jména prakticky nulový.

O Jacksonovi se toho příliš neví kromě toho, že se věnuje především Muay Thai a boxu, kde má na kontě řadu zápasů. Jeho první profesionální souboj v MMA však dopadl hůře než u Punka – prohra s Mickeym Gallem za půl minuty. V tomto ohledu byl tedy CM Punk lepší, zda se to vůbec takto dá říct.

Stejně jako v případě Galla je i toto pro Jacksona šance, jak vystřelit svoji kariéru po zkratce přímo do nebes. Jednoznačné a pohledné ukončení může Jacksonovi vynést další zápasy v UFC, zatímco prohra se „slavným amatérem“ mu pravděpodobně dveře do MMA zavře navždy. Je to risk, do kterého Mike Jackson jde.

Spousta fanoušků se diví, proč je CM Punk znovu na hlavní kartě placené akce UFC a naopak Alistair Overem se vešel pouze na Prelims. Kdyby rozhodnutí stálo na samotném bojovníkovi, Punk by byl podle svých slov na začátku Early Prelims karty na Fight Pass. Jenomže Dana White ví, že jeho jméno je dostatečně velké na to, aby si diváci koupili přenos nebo zašli do haly se podívat naživo. Právě to bude velká výhoda na straně Punka – domácí prostředí a znalost haly, ve které bude zápasit. Punk má v rodném městě oddané fanoušky, kteří mu jistě přichystají bouřlivou atmosféru.

V tomto ohledu je Punk zkušenější, protože za léta strávená v WWE se objevil i před 70 tisíci diváky na stadionu, takže nervozita před fanoušky nehrozí. Naopak nervozita z toho být ve skutečném zápase se pravděpodobně dostaví a bude otázkou, jak Punk dokáže zareagovat na to, když (a pokud) ho soupeř trefí. Jestli bude instiktivně panikařit, protože na to kromě sparringů není vůbec zvyklý, anebo se adaptuje a představí nám mnohem lepší verzi CM Punka než posledně.

Jedno uvolnění však přišlo již během fight weeku, protože CM Punk se dozvěděl, že vyhrál dlouholeté soudní řízení vedené proti jednomu lékaři z WWE. V této žalobě mu hrozilo, že bude muset zaplatit minimálně 4 miliony dolarů, ale soud dal nakonec za pravdu jemu, takže svoje poslední napojení na wrestling už má definitivně za sebou a byla na něm a jeho manželce vidět obrovská úleva pár dnů před zápasem v Chicagu.

Je to risk nebo zisk na obou stranách. Pokud Punk prohraje i podruhé, v UFC na 100 procent končí. Jestliže se mu ale podaří zvítězit a nebude to vypadat hrozně, svoji kariéru v MMA si určitě prodlouží do té doby, dokud jeho tělo bude moct (letos mu bude 40 let). Jackson to musí vnímat stejně jako Gall – udělat si jméno na megahvězdě. Buď si ho skutečně udělá nebo se v očích leckterých fanoušků MMA nadosmrti zesměšní.

CM Punk a Mike Jackson odstartují hlavní kartu UFC 225, kterou můžete sledovat buď na obrazovkách Nova Sport 2 od 4:00 ráno, nebo přijít společně sledovat s dalšími fanoušky do Expats BBQ Baru. Více informací najdete v události ZDE.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here