UFC 236: Holloway vs. Poirier 2 preview

Lehká váha je bezpochyby nejlepší divizí napříč UFC. Dnes v ranní hodinách poznáme nového dočasného šampióna. Max Holloway vs. Dustin Poirier 2 hlavní zápas turnaje UFC 236. Král pérové váhy proti válečníku, který dlouho čekal na svou příležitost. Vítěz dostane šanci vyzvat Khabiba Nurmagomedova, což dává duelu ještě větší náboj.

 

Max „blessed“ Holloway vs. Dustin „The Diamond“ Poirier

Oba bojovníci se spolu utkali již v roce 2012. Holloway vzal zápas na poslední chvíli a při své premiéře v UFC podlehl Dustinovi na submisi. Poirier byl v té době lepším a vyzrálejším zápasníkem. Holloway měl na svém kontě pouze čtyři profesionální zápasy. Od té chvíle rodák z Havaje podlehl jen Conoru McGregorovi a 13x zvítězil. Získal titul a dvakrát ho bez velký obtíží obhájil. Prosincový duel s Ortegou patří do zlatého fondu UFC. Max předvedl výkon, nad kterým doslova žasl celý svět a ukázal, že je právem považován za jednoho z nejlepších bojovníků současnosti. Dustin Poirier prohrál pouze dva z posledních 11 zápasů. Výčet posledních vítězství opravdu stojí za to. Na body udolal Jima Millera a před limitem zvládl duely s Pettiesem, Gaethjem a Eddiem Alvarezem. The Diamond je v lehké váze opravdu nebezpečným bojovníkem a právem získal titulovou šanci.

Před zápasem

Max Holloway se může stát dalším šampionem dvou váhový kategorií. K titulu šampiona pérové váhy touží přidat další pás – prozatímního šampiona lehké divize. Maxova touha je tedy jasná. Přijal výzvu a poprvé otestuje své tělo v 70 kg. Havajský rodák je na pérovou váhu poměrně vysoký a byl zvyklý shazovat spousty kilogramů. Nyní tedy nebude muset postupovat tak drastické metody ubírání hmotnosti a měl by být před zápasem lépe odpočatý. Na druhou stranu si do oktagonu přinese váhu, na kterou není zvyklý.  Porier také přešel z pérové váhy do lehké divize, ale před několika lety. V lehké váze je doma a dokáže se bezchybně připravit. V tomto ohledu může mít tedy nad Maxem určitou výhodou. Rozdíl v kilogramech se možná v zápase projeví, na jeho výsledek, by ale vliv mít nemělo.

Průběh zápasu

Jako pravý šampion má Holloway ve svém repertoáru úplně vše. Skvělý postoj, práci na zemi, i obranu proti takedownům. Max má neuvěřitelný fyzický fond. Své tempo stupňuje v každém kole, až soupeře doslova zlomí. Přesně takový styl boje doslova zdemoloval Briana Ortegu. Max sice nedává do svých pěstí takovou sílu, o to větší množství jich přistane. Poirier má na lehkou váhu tvrdý úder s KO silou. V první kolech zápasu na soupeře tlačí a snaží se ho ukončit. Dá se tedy očekávat, že nebude chtít s Maxem zůstat v oktagonu delší dobu. Holloway má nejlepší obranu v pérové divizi a pokud Poirier zkusí změnit úroveň zápasu, šampion bude jistě připraven. Max využívá svého rozpětí paží, které patří mezi jeho výhody. Poirier naopak zkracuje vzdálenost a tvrdě útočí z kratších vzdáleností. Všeobecně se očekává tlak Dustina v začátku zápasu. Pokud nedokáže Maxe ukončit, šampion pérové divize převezme otěže zápasu a začne dominovat.

V médiích i fanoušky je Holloway považován za favorita. Všichni jsme viděli, co předvedl s Brianem Ortegou. A vlastně se všemi svými soupeři za posledních pět let. Dustin Poirier je ale tvrdý bojovník, který si jde roky za svým snem. Výsledek zjistíme již za několik hodin. 04:00 NOVA SPORT 2