UFC on FOX: Zbitý Gustafsson, vítězný Pešta

Uplynulý víkend byl pro fanoušky českého MMA takovým menším svátkem. Ve švédském hlavním městě Stockholmu se totiž konal turnaj UFC on FOX: Gustafsson vs Johnson, na kterém se představil i český těžkotonážník Viktor Pešta.

Pešta nastupoval ke svému druhému zápasu v UFC proti ruskému bombarďákovi Konstantinu Erokhinovi, který platí za velmi nebezpečného střelce v postoji a gameplan byl pro Peštův tým více než jasný – dostat nebezpečného Rusa na zem. V půlce prvního kola byl však Erokhin hodně nepříjemný a děsivě přesný. Několikrát Peštu tvrdě zasáhnul, ale všichni víme, jaký je Viktor držák a úvodní nápor soupeře dokázal ustát. Postupem času získával Viktor nad soupeřem převahu především díky takedownům a práci na zemi, na které byl Erokhin doslova neschopný jakékoliv obrany, za což jej i komentátoři dost kritizovali. Po fyzicky velmi náročném výkonu se z vítězství nakonec radoval český zápasník a mohl tak oslavit vůbec první výhru v UFC. Zdá se, že jeho spolupráce s týmem Allstars (kde trénuje právě s Alexanderem Gustafssonem) měla velký přínos. Smutné je, že žádná velká média o tomto úspěchu nenapíší/nenatočí ani řádek/reportáž, ale videoblogy s šachistou Navarou jsou skoro každý měsíc na sportovním kanálu (!) (aniž bych snižoval Navarův um…).

Tak trochu ve stínu Peštova vítězství se nese úspěch Mairbeka „Beckana“ Taisumova, který dříve zápasil a trénoval i v České republice. Na stejném galavečeru porazil Anthonyho Christodouloua KO na začátku druhého kola a předvedl perfektní výkon a velký progres od své poslední porážky v UFC, kde má teď bilanci 3-1.

10933720_767039526704889_1145332867566523883_n

A konečně hlavní hřeb. Tím prvním předkrmem byl duel mezi veteránem Danem Hendersonem a Gegardem Mousasim, který jasně ovládl právě Mousasi, který Hendersonovi uštědřil druhé TKO v kariéře, i když musím uznat, že byl zápas ukončený trochu předčasně. „Hendo“ se poté rozčiloval zcela oprávněně, protože nebyl až tolik otřesený, aby se nezmohl ještě na aktivní obranu.

Zápas mezi Alexanderem Gustafssonem a Anthony Johnesem měl být pro domácího miláčka Gustafssona, kterého podporoval kotel třiceti tisíc lidí, jenom „dalším“ stupínkem k vytoužené odvetě s Jonem Jonesem. A myslím si, že právě na tohle švédský talent tak trochu dojel a malinko Johnsona podcenil. Už z předzápasových rozhovorů bylo patrné, že se Gustafsson soustředí hlavně na to, aby se znovu podíval do oktagonu s Jonem Jonesem a že Johnson je jen další soupeř v řadě, ale ejhle. Znovu se potvrdila krása tohoto sportu – nikdy nevíte, kdo vyhraje a o překvapení není v MMA nouze.

012415-UFC-Anthony-Johnson-Alexander-Gustafsson-SS-PI.vadapt.620.high.0

Johnson totiž vzal otěže zápasu ihned do vlastních rukou a i když měl menší výškovou nevýhodu, nedělalo mu velký problém se Gustafssonovi dostat blízko na tělo, kde jej několikrát tvrdě zasáhnul. Po jedné z výměn šel „Mauler“ do kolen a pro Johnsona byl již snadným soustem. Po ukončení zápasu oktagonovým rozhodčím celá hala doslova zmkla a zůstala v němém šoku. Gustafsson dostal první TKO v kariéře a prohra s ním už v kleci hodně zacloumala. Vyzyvatelem Jona Jonese bude tedy Anthony Johnson, což bude pro většinu fanoušků možná zajímavější, než odveta s Gustafssonem. Johnson je „nová“ krev v řadě Jonesových soupeřů a bude jistě zajímavé tyhle dva vidět v jedné kleci.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here