Usman vs. Burns: Dva bývalí parťáci, kteří se porvou o titul UFC

Již dnes v noci nám galavečer UFC 258 nabídne další titulový zápas v rámci kterého tentokrát zamíříme do welterové váhy. Šampion Kamaru Usman bude při jeho třetí titulové obhajobě bránit svůj trůn proti Gilbertu Burnsovi. Co můžeme o této titulové bitvy očekávat?

Kamaru Usman (17-1) kraluje welterové divizi od roku 2019, kdy dominantně porazil na body tehdejšího šampiona Tyrona Woodleyho. Poté následovala první obhajoba, ve které narazil na nebezpečného Colbyho Covingtona. Po velmi vyrovnanému průběhu dokázal Usman tvrdým úderem zlomit soupeřovi čelist a zvítězil v pátém kole na TKO. V posledním zápase se střetl s rozjetým Jorgem Masvidalem, se kterým si poradil jasně na body.

„The Nigerian Nightmare“ si v UFC drží stále neporazitelnost a vybudoval si zde fantastickou sérii dvanácti vítězství v řadě. Usman ve svých zápasech dominuje především svou silou a neskutečným fyzickým potenciálem, díky čemuž je schopen zvládnout všech pět kol ve velmi vysokém a neustupujícím tempu. Téměř polovinu svých soupeřů však dokázal ukončit i před limitem, zejména na KO/TKO. Co říká na jeho výkony prezident UFC?

„Usman je hodně nepříjemný frajer, který má rekord 17-1 a je šampionem welterové váhy,“ řekl Dana White. „Pokud se mu podaří v sobotu znovu zvítězit, pokoří rekord legendárního Georgese St-Pierra ohledně počtu vyhraných zápasů za v řadě ve welteru. Momentálně je na sérii šestnácti vítězství za posledních sedm let a prohrál v roce 2013. Je to absolutní šílenec.“

V cestě ale bude současnému šampionovi stát jeho bývalý tréninkový parťák a rovněž kamarád Gilbert Burns (19-3), který po přestupu do welterové váhy ještě neprohrál a předvádí skvělé výkony. Naposledy se blýsknul precizním výkonem proti Tyronu Woodleymu či tvrdým ukončením Demiana Maia.

Brazilský bojovník je specialistou na submise, kterými utáhnul osm soupeřů a dalších šest ukončil na KO/TKO. V posledním zápase ale ukázal, že dokáže poměrně snadno projít přes všech pět kol, což z něj dělá nebezpečného komplexního zápasníka.

„Gilbert Burns je ve welteru stále neporažený. Je to několikanásobný světový šampion v Jiu-Jitsu a drží se na vítězné vlně šesti zápasů za sebou. Navíc, 74% zápasů ukončil před limitem,“ pochválil výkony Brazilce prezident UFC.

Usman a Burns patří k absolutní špičce bojovníků welterové váhy, což dokazují jejich poslední precizní výkony. Zajímavé je, že se oba dva velmi dobře znají, jelikož spolu značnou dobu trénovali a prošli několika společnými přípravami na zápasy. Otázkou tedy bude, kdo své znalosti dokáže v zápase lépe uplatnit a využít slabin toho druhého.

„Oba dva jsou naprostí šílenci a jsem si jistý, že nás v sobotu čeká pořádná válka,“ dodal White.