BLOG: Cestou ranhojiče do O2 arény na XFN 15: Marpo vs. Rytmus

Cestou ranhojiče na největší událost bojových sportů naší scény XFN 15

Konec úvodem

Vzhledem k výjimečnosti a netradičnímu pojetí této akce i já začnu netradičně, a sice od konce. Tento den si totiž lidé nebudou pamatovat jako XFN 15, jako Píno vs Kincl nebo den, kdy Buchinger získal pás XFN, nýbrž jako den, kdy Marpo porazil Rytmuse v boxerském duelu. Samotnému finálnímu zápasu předcházel box v podání domácího Konečného, který si dokonce dovezl vlastního cutmana z Německa, proti Babiakovi, který naopak uvítal jak bandáže, tak i cutmana v rohu z řad Alpha Cutman týmu a tím byl Cede. Celý box jsem sledoval jen po očku, jelikož mě MMA už dost vyčerpalo fyzicky a zároveň nabilo psychicky, zejména poslední zápas, ale o tom později. Konečný vytrvale a poctivě a masíroval spodky Babiaka a diktoval tempo zápasu a o jeho výhře nemohlo být pochyb. Následně přišlo to, na co všech sedmnáct tisící diváku v hale čekalo a to myslím doslova, jelikož po MMA zůstali všichni na svých místech. A to i přes to, že jsme se dostali až za půlnoc.

Každý dnes ví, kdo nastupoval, jak se připravoval, co tomu obětoval a prostě všichni znají příběh tohoto money fightu. Co ale všichni nevědí je, že tejpy dělal Marpovi náš cutman Shigi a Rytmusovi zase Cede a oba jim stáli v rohu. Toto bylo pro mě naprosto úžasné a o to víc, že si oba boxující rapeři své cutmany velmi pochvalovali. Když došlo na nástupy, nahodil jsem civil a visačku a vmísil se na kraj průvodu, abych viděl, jak se mezi barevnými dresy boxerských týmů vyjímá vždy jedna postava v černém a tou je cutman. Ten pocit neuvěřitelné satisfakce vám ani nedokážu popsat. Přes mnohé překážky a klopýtání na naší zatím tříleté cestě se náš tým dostal až sem a Alpha cutmani byli přímo u hlavního zápasu, jež byl sledován snad celou československou scénou.

Průběh samotného zápasu jsem už sledoval z povzdálí a řešil v zákulisí s Ančou a Sašou, co a jak bychom mohli ještě na naší spolupráci zlepšit. Prudké zvýšení napětí a hluk z nacpané O2 arény oznámil, že Rytmus šel opakovaně k zemi, je potřetí počítán a Marpo zvítězil. To se dle pravidel uznaných pro tento boj nestalo. Rytmus dostal šanci a tu vyžil. Vstal a dál bojoval. Marpo, jako zkušenější z obou zápasníků, sice držel opratě, ale Rytmus rozhodně nejel dle jeho přání. Celý zápas byl plný napětí, tvrdých výměn, rychlých úhybů a především ohlušujících a bouřlivých reakcí diváků. Celý galavečer se tak povedl na výbornou, za což patří XFN poklona a tenhle zápas byl jako třešnička na dortu. Nakonec potvrdil Marpo roli favorita a zvítězil na body, ale z obou stran to byl kvalitní výkon a tento zápas splnil jak svůj promo účel, tak i ten sportovní. Z boxujících raperů se tak stali rapující boxeři.

Patálie s hotelem a rychlý úvod

Vraťme se zpátky na začátek onoho velkolepého dne 27.12.2018, kdy Alpha Cutman tým dorazil na hotel do Prahy. Místo pro nás neměli a já byl na paní recepční dost nepříjemný, jelikož jsme měli vše potvrzeno. Po ztracené hodině se nám organizace omluvila, že se na nás zapomněli a tak jsme se rychle museli přesunout na náhradní ubytko. Nemilé, ale stane se. Kvůli časovému presu jsme vyrazili na halu. Tradiční, až trochu magický, vchod číslo 31 nás pohltil jako ústa kolosální haly a dál nás polkl až do jejích útrob. Klasický průběh s chystáním kastlíků na bandážování, materiálu ke kleci, shánění ledů a samozřejmě rules meeting. Vše proběhlo sic trochu na rychlo, ale správně a dokonce byli téměř všichni zápasníci na místě včas. Pochvala pro ně i organizátory.

Tejpy a úvodní zápasy

Svou kartu jsem neměl moc velkou. Prvního v pořadí jsem měl tureckého Rakušana Aktase, který si tejpy poctivě objednal a po zatejpování se se mnou sám chtěl vyfotit a moc mi poděkoval, no a ještě přidal tři eura jako dýško. To vždy potěší. Následně moje oblíbená a vždy příjemná Sandra Mašková. Tejpování bylo fajn, ale oba jsme během toho mysleli na to samé. Budou už tentokráte tyhle tejpy ty vítězné?

První službu u klece jsem měl s Dejvem. Během pozorování jak se pomalu, ale jistě plní aréna jsme si dali selfie, ať máme čím krmit instáč a gala mohlo začít. Dvořák proti Aktasovi. Pro Dvořáka to byla premiéra, zatím co soupeř měl skore 4:0, jestli se nemýlím. Nic méně, v zápase evidentně tahal za kratší konec a domácí Dvořák si připsal první vítězství v MMA.

Na druhý zápas nastupoval Burono Brunclík, zkušený postojář a nemálo zkušený zápasník MMA, proti vycházející hvězdě Vasilu Ducárovi, který je primárně výborný boxer. Ducár ukázal, že je jak komplexní zápasník, tak i přizpůsobivý sportovec a postupně z Bruna tahal síly při jeho pokus o strhy. Nakonec jej tak natrefoval u klece, že si vítězství vyloženě vyboxoval. Dejv měl s Brunovým nosem slušnou prácičku, jak jinak.

Při dalším zápase začali fanoušci už pěkně řádit a to při nástupu Sandry. Nebude celé zápolení rozebírat, od toho tento blog není, ale hlavní zvrat nastal, když šla Mašková na zadek po soupeřčině trefené jedničce a málem bylo po všem. Sandra´´Medojed´´ Mašková se sice zbrchala, ale zápas již pro sebe získat nedokázala. Ke zklamání diváků se tak přidalo i mé osobní, protože se cítím být součástí jejího rohu a tejpy opět nebyly ty vítězné. Příště to klapne. Stay medojed!

Krizovka

Na osm hodin jsem byl domluvený s Ivanem Buchingerem na tejpování v jeho šatně. Měl jsem bohužel čtvrthodinovou prodlevu, jelikož od rozběhlého zápasu už cutman nesmí odejít. Ivanův trenér byl trochu naštvaný a Ivan se dost mračil, takže má omluva byla na místě. Co se ale stalo pak, to mě málem zabilo. Šel jsem pro tejpovací kastlík a naše šatna byla zamčená, takže další prodleva. Sháníme klíče a zjistili jsme, že jsou zabouchnuté uvnitř. To už mě braly mory. Nakonec jsem vtrhnul do Marpovy šatny jako kulový blesk a vybral jsem Shigimu všechen matroš, co měl navíc. Doběhnu za Ivanem a okamžitě se pouštím do tejpování. Situace se uklidnil a Ivan v klidu spolupracoval. Dokonce mě i naučil pár slovíček maďarsky. Jenže jsem měl stále málo materiálu na druhou ruku a tak jsem poslal Cedeho na strastiplnou misi pro materiál. Nakonec doběhl těsně před tím, než jsem dodělal první bandáž. Měl klíče od šatny i matroš a tím se pro mě stal hrdinou dne. Ivan byl ve finále s mou prací spokojen a tak jsem po téhle šílené krizovce nakonec odešel spokojeně středem.

Spokojený dispečer

Jakmile jsem se v šatně trochu uklidnil, dal si svačinu a zašel si na kafe, převzal jsem úlohu dispečera. Přidal se ke mně Shigi, který zrovna dodělal Marpa. Říkal, že jsem vypadal hrozně směšně, když jsme tam zhrozený běžel pro ty tejpy a tak si ze mě dělali s Marpem trochu legraci.

Začali jsme obcházet šatny a kontrolovat jednotlivé bojovníky.  Všichni už věděli, co a jak děláme a jaký je postup. Karlos nás uviděl ve dveřích a skoro hned si sundával rukavice, abychom zkontrolovali, jestli má legální a bezpečné bandáže. Bez problémů. Následoval Píno, kde jsem prohodil i pár vět s panem Landou a pak hned Patrik Kincl. Postupně jsme zkontrolovali i všechny ostatní zápasníky, především ty ze zahraničí. Mnozí byli trochu překvapení, ale naši práci nakonec uvítali, jelikož my nekontrolujeme jen bandáže a pečetíme rukavice modrými a červenými páskami, ale i veškeré oblečení určené k zápasu, ostříhané nehty, nebo třeba kineziotejpy. Pokud má někdo s naším rozhodnutím problém, okamžitě vše řešíme s hlavním rozhodčím. A až si vy, nebo někdo jiný, budete objednávat na své gala cutmany, zeptejte se jich, co všechno dělají, co je obsahem jejich práce. Udělat pár bandáží a pak se věnovat jen práci u klece je totiž jen špička ledovce z toho, co vše je doopravdy potřeba udělat.  Byť jsem většinu zápasů neviděl, byl jsem s prací dispečera spokojen a stejně tak s činností celého našeho týmu a týmu XFN. Vše krásně odsýpalo.

MMA je MMA

Nejvíce mě mrzelo, že jsem neviděl zápas Khrousta, který dal prý skvělý knock out. Stihnul jsem jen vidět poslední dvě minutky ze zápasu Siwy vs Muradov. To naskočené koleno na konci, prostě radost pohledět. Zbývaly poslední dva zápasy MMA. Ani Kincl, ani Ondruš si nechtěli nechat ujít možnost odvety s Karlosem a tento zápas brali velmi vážně. Pínův nástup doprovázel na živo recitál a zpěv Daniela Landy, což má bezesporu své kouzlo. Zápas začal velmi ostře v postoji, ale Patrik nenechal nic náhodě a vzal si Pína asi v půlce kola na zem, kde se postupně dopracoval až k vítěznému neck crangu. Odvetu s Vémolou si tedy vybojoval Kincl a budeme se mít opět na co těšit.

Buchinger vs Grecicho o pás XFN.  Zápas, na který asi ne všichni čekali, protože měl ještě přijít box, ale já na něj čekal ze všeho nejvíce. Buki nastoupil s hromovou podporou publika a vypadal velmi uvolněně.  Nástupy, mazání, hymny a šlo se na to. První kolo se pánové nikam nehnali a oťukávali se. Tedy především Ivan oťukal soupeřovi nohu. Během první pauzy jsem ošetřoval jen nos, pak i rozseknuté obočí a před čtvrtým kolem už to byla komplexní cutmnaská péče od očisty, presování otoku, stavění krvácení, chlazení i mazání. Soupeř na tom nebyl o moc lépe s cutlou hlavou za spánkem a oteklým okem. No, měli jsme se Shigim oba dost krvavé práce a to vypovídalo především o tom, jak velká bitva se v kleci odehrává. Buki diktoval tempo, ale soupeř několikrát výborně uhnul a přebral kombinaci. Na zemi to byla doslova přehlídka grapplerského umění v MMA z obou stran. Grecicho nejednou zahrozil heel hookem, ale Buchi nikdy na zemi nezaváhal a situaci vždy přebral. Ve čtvrtém kole už byl Ivan pěkně rozjetý, což vyústilo v ukončení soupeře darce chokem. Nejen, že to byl úžasný zápas plný krásy MMA a pás XFN získal favorit domácí scény, ale jestli se nemýlím, bylo to třetí Bukiho vítězství na darce choke v řadě.

Rozdivočelí a nadšení diváci ještě hřímali a oslavovali toto vítězství, zatímco se klec začala transformovat v boxerský ring. Já vyklidil pole, protože můj osobní vrchol XFN 15 byl za námi.

Holt MMA je MMA.

Za Alpha Cutman Team

Bohumil´´BoBesh´´Vojkůvka

Sílu a čest!

Oss!

 

 

 

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here