CESTA RANHOJIČE XFN 6

Cestou ranhojiče na největší MMA galavečer v historii české a slovenské scény!

Ve čtvrtek 7. 12. 2017 jsem si dopoledne v klidu seděl ve škole v Brně na Národním centru ošetřovatelství a ještě jsme ani netušil, jak napínavé dobrodružství mě večer čeká. Po obědě mě totiž nabrali kluci z Alpha Cutman Team a my mohli v plné sestavě neohrožených ranhojičů vyrazit směrem na českou kapitol, na největší tuzemský MMA galavečer XFN 6.

Cesta byla rychlá, až jsem se divil, ale na kraji Prahy jsme se zasekli v kolonách a najednou byla hodina, kterou jsme měli vyčleněnou na oběd, fuč! Nakonec jsme našli cíl naší cesty. Největší svatostánek sportu v Česku, ohromnou O2 arénu, která se měla ten večer proměnit v koloseum plné gladiátorů, ranhojičů, pánů šelem, senátorů a lidu ze všech společenských vrstev hlavního města.

Do arény jsme byli vpuštěni bez obvyklých obtíží, visačky jsme však nedostali, jenom nějaký papírek, který jsem věděl, že ztratím při první příležitosti. Když došlo na bezpečností rámy, tak jsem se podíval na Shigiho, který bez teleskopu a pistole nevyjde z domu, mrknu na něj a povídám: „Shigi, co když nás tam nepustí s nůžkami? “ Ono, cutmani bez nůžek, jsou jako vojáci bez pušek, jak vždycky říkám. Shigi se jen zasmál a už jsme byli vevnitř.

Šatnu jsme měli velkou a prostornou. Každý se hned pustil do jídla, jelikož oběd jsme propásli a bylo potřeba začít co nejdříve pracovat.  Chtěli jsme se ještě rychle napít a dát si kafe, jenže jaksi nebylo kde a čas nás tlačil. Pravidla se měla vysvětlovat v pět hodin a hned v zápětí jsme měli rozjet tejpování. Na sraz s rozhodčími a cutmany dorazila bohužel jen asi půlka zápasníků. Začalo mi docházet, že každý je zde hvězdou a nebude lehké tyhle typy lidí koordinovat. Sraz se přesunul na šest hodin, což nám velmi narušilo plán tejpování, ale my jsme flexibilní a svou práci vždy odvedeme dobře. Nejvíce byl na zápasníky naštvaný Marco Broersen, hlavní rozhodčí XFN, který to komentoval jen slovy: „Tohle není možné!“

Náš tým se rozběhl do šaten za svými svěřenci a mohli jsme to rozjet na plno. Na šest hodin jsem na sraz šel jen s Danem, aby ostatní měli klid na práci. Řeklo se vše důležité, včetně informací obsažených v mailu pro zápasníky, ohledně chování a pohybu u klece a toho, jak mají vypadat legální tejpy. V zápětí jsem upaloval do šatny za Reinders MMA týmem a Milošem Petráškem, který byl mým jediným svěřencem se vším všudy. Melounovi jsem udělal tejpy, které by chtěl nosit i samotný Rocky a mohly by pak viset v Louveru. Popřál jsem hodně zdaru a byl čas se přesunout ke kleci, kde jsme měli s Dejvem první službu. Nejdříve jsem měl jakoby klapky na očích. Zkontrolovat vybavení, ledy obstaral Cede, super, voda, ručníky, všechno máme, bezva. Nasadím rukavice, vzhlédnu a jen jsem zamrkal. Celý spodní prstenec O2 arény byl plný lidí. Lidí, kteří přišli jen na MMA. Úvodní píseň od Marpa, nástup moderátora a mohlo se s malým zpožděním začít.

První zápas pro fanoušky v O2 aréně, kde bojoval Široký proti Fialovi, byl plný zvratů, přestřelek a přechodů na zem a zase zpět do postoje. Nakonec museli rozhodnout bodoví rozhodčí a prvním vítězem galavečera se stal Jan Široký. Hala bučela i tleskala. Hned v dalším zápase, který netrval moc dlouho a naše intervence tak nebyla zapotřebí, uspal Jan Janka domácího Matouše Kohouta a to velmi nekompromisním způsobem.  Dále měl na kartě proběhnout zápas žen. Ten se ovšem neuskutečnil. Proč? To je na fanoušcích, aby se rozhodli, co je pro ně přijatelná odpověď. Já, jakožto fanoušek ženského MMA, jsem byl ryze zklamaný. Sandra Mašková krátce promluvila v kleci a show pokračovala dál. Nastupoval Jarda Jartim, který si velmi pochvaloval tejpy od Cedeho a proti němu Marcio Oliveria, nebezpečný Brazilec. Jarda začal zápas pěkně zostra a i přesto, že mu Marcio nic nedaroval, se Jardovi podařilo jej v půli druhého kola dostat na zem a rozbít mu obličej tak, že to rozhodčí zastavil a já měl pak s Oliveirovým roztrhaným obočím poměrně dost práce. Jarda Jartim je prostě trhač.  Po tomto výživném zápase, nejen pro nás, ale především pro diváky v hale, konečně nastoupil mnou zatejpovaný Miloš Petrášek. Jeho soupeřem byl zkušený MMA zápasník a bjj black belt Charles Andrade. Jelikož nejsem sportovní novinář, jsem jen pouho pouhý ranhojič, a toto není sportovní zpráva, nýbrž vyprávění, není moc, co dodat. Po pár nepovedených pokusech o gilotinu, kdy jinak zápas kontroloval Meloun, byl Andrade přinucen ve třetím kole odklepat armtriangle choke a vzdát se. Vítězným tejpům pro Melouna třikrát hurá!

Dále se můj příběh odvíjel úplně jinak, daleko od klece, v temných útrobách pražského kolosea. Poté, co nás u klece vystřídali hlavní tejpaři XFN 6, Shigi a Cede, jsme se s Dejvem přesunuli do šatny a pomáhali Danovi kontrolovat oděvy, ruce, tejpy a dodělat, co bylo třeba. Dan vypadal, že mu asi praskne hlava, jelikož domluva byla mnohdy složitá, jak ohledně tejpů, tak i pásky na rukavice. S tejpama je to holt u nás boj na dlouhé lokty. Není to žádna šikana zápasníků, ale bezpečnostní pravidlo platné napříč profesionálními organizacemi. To, že jsou tejpy legální a bezpečné, že si tam zápasník po zatejpování ještě nestrčil podkovu pro koně, nebo třeba gumové medvídky, je důležité pro obě zápasící strany. Velmi mě zklamalo, když někteří zápasníci nebo trenéři křičeli na mě, nebo na Dana, že takhle to jako nebude a podobné věci. Většinou jsou jen dvě možnosti. Vyřešit to v klidu s cutmanem v šatně, který je zde jakýsi´´rules keeper´´, nebo si udělat tu ostudu u rozhodčího u klece a nechat si stříhat špatné tejpy, nebo v extrémních případech třeba nehty na nohách, před plnou halou lidí a diváků doma u televizorů. A to, že jde někdo první nebo druhý a který zápas, určuje pořadatel, nikoliv člen našeho týmu. Opět zbytečné nářky a křik na naši adresu. Jak jsem už říkal, večer plný hvězd bude velmi těžko koordinovatelný. Nicméně, hrdina večera, neohrožený Dan, vše zmáknul, zápasníci měli všichni všechno a tento velkolepý večer plný smíšených bojových umění mohl, díky němu, plynout spořádaně dál.

Když už byly všechny požáry uhašeny a jediným vroucím kotlem byl ten plný nadšených diváků, šel jsem lovit KAFE! Moje kofeinová závislost, kterou trpí většina z nás zdravotníků, mě drtila. Naštěstí jsem narazil na velmi ochotnou paní svačinářku z kateringu a ta mi vykouzlila tři espressa do kelímku. Děkuji Vám, paní svačinářko! Okamžitě jsem se vydal někam na dohled od klece, kde nebudu nikomu zavazet a odkud bych mohl sledovat právě nastupujícího Patrika Kincla. Šum mezi diváky prudce přešel v řev. Zápas proti Vitoru Nóbregovi, dalšímu Brazilci na této kartě, vyšel Patrikovi na jedničku. Bylo vidět, že se na tuto zkoušku velmi dobře připravil a dostal z ní tu nejlepší známku, vítězství. A také další vítězství pro Shigiho tejpy s hromy a blesky. V hale se náhle setmělo a všichni upřeli zrak na jeden červeně svítící bod. Terminátor Vémola a jeho nástup rozbouřil arénu plnou diváků jako moře u Hornova mysu.

Nástup Pína Ondruše nebyl však o nic méně ohromující, když mu k tomu živě zpíval Daniel Landa a fanoušci šíleli. U klece byla davy lidí a fotografů. Asi by je měla security, nebo někdo za to odpovědný odehnat, jelikož normální divák z nástupu do klece nemohl moc vidět. Na tom už však nezáleželo, protože tento střet velikánů českého MMA chtěl spatřit světlo světa. Píno výborně zaboxoval, ale Terminátor jej zkušeně dostal pod sebe. Překvapením byla Pínova dobrá obrana na zemi proti GnP a podařilo se mu i vstát. Terminátor ale s dalším strhem nezahálel a Pína opět dostal na zem. Na konci kola nabídl Ondruš záda. Vémola, i když měl jen jeden hák, zachytnul škrcení a už nepovolil. Petr´´Píno´´Ondruš se dvacet sekund do konce kola vzdává a vítězí Karlos´´Terminátor´´Vémola. Je dobojováno. Diváci šílí, celé XFN slaví a tým neohrožených ranhojičů tiše mizí ze scény, aby zase někdy příště mohl bdít nad pravidly a chránil zdraví bojovníků.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here