BLOG: Páty element #7 – Další vítězství Petry Částkové a novinky z ženského MMA

Pátý element #7

Dobrý den všem fanouškům ženského zápolení v kleci dle pravidel MMA. Dnes bude naším hlavním tématem rozbor zápasu Petry Částkové na XFN 17 v Brně, kde se jí postavila Ukrajinka Vladena Yavorskaya. Následně si připomene výsledky ženských zápasů především na uplynulých turnajích UFC. V závěru si již tradičně řekneme, co nás čeká a jaké zápasy by správný fanda WMMA neměl přehlédnout.

Petra Částková je českou zápasnicí, s aktuálním skóre 4-3, reprezentující Reinders MMA tým. Její soupeřkou pro turnaj XFN 17 v Brně, konaného dne 16.3.2019, byla Vladena Yavorskaya (4-4/ Ukrajina) a do toho zápasu nastupovala s ještě pozitivní bilancí 4-3. Dosavadně byla její nejtěžší soupeřkou Yana Kunitskaya (12-4-1/Rusko), které podlehla v roce 2009 první kolo na RnC.
Samotný zápas probíhal v neustálém tempu již od úvodního gongu, tak jak to máme u ženských zápasů rádi. První minutu se dámy oťukávaly a obě se snažili zaměřit soupeřku a najít správnou vzdálenost. Petra prosadila tvrdý low kick a obě si nadělily po dvou přesných, ale ne moc tvrdých jabech z přední ruky. Na konci první minut byla Vladena přesnější ve výměně a trefila levý hák. Petra šla k zemi až u pletiva, kde si Ukrajinka přišpendlila a snažila si Češku rychle ukončit tvrdými kladívky a lokty na ucho. Petra se ponořila pro single leg, který sice nevyšel , ale zkušeně se dostala do klinče, kde mohla svázat a vydýchat knock down. Následně přebrala oba underhooky a povedl si jí nádherný strh s hákem levou nohou přes obě nohy soupeřky. Tím se Částková vrátila do zápasu a mohla začít pasovat half guard Yavorskaye. Soupeřka však přebrala plný guard za cenu toho, že jí Petra nadělila tvrdý loket s příklepem a při pokusu o sweep ještě jeden. Ukrajince nezbylo nic jiného než svázat do pasivity a souboj takticky nechat postavit rozhodčím, což jí vyšlo koncem třetí minuty. V postoji se zdála být Ukrajinka opět trochu sebejistější a vzhledem k tomu, že Petra měla nabodováno, musel být i průbojnější. Z boxerských výměn opět vytěžila o jeden přesně trefený hák víc. Částková zkusila penetration step opět do sigle legu, ale Yavorskaya kontrovala předním direktem a tak souboj pokračoval v postoji. Petra, díky lepšímu pohybu v prostoru, prosadila zkušenosti z kickboxu a po kombinaci trefila tvrdý a přesný round kick z prava přímo na játra a spodní žebra. Soupeřka se zlomila v pase a evidentně nechtěla pokračovat dále. Rozdhočí tento těžký liver shot odmával jako TKO. Petra Částková se tak dostala k druhému vítězství na domácí půdě, gratulujeme. Všichni jí budeme držet palce v dalším zápasu, který by mohl proběhnout pod hlavičkou prestižní organizace Bellator.

Na UFC FN Wichita porazila již zmiňovaná Yana Kunitskaya z Ruska na body Marion Reneau ze U.S.A.. Tento zápas jsma vám doporučovali ke shlédnutí a musím znovu, jelikož výsledek byl přinejmenším těsný. Na londýnském UFC FN porazila Angličanka Molly Maccan brazilskou spupeřku Priscilu Cachoeiru rovněž na body.
Uvedeme zde také jeden amatérský zápas domácí scény, kde na XFN 17 v souboji mladých dámských prospektek Polku Karolinu Sobek porazila domácí Tereza Bledá.

V nadcházejícím víkendu nás čeká zápas UFC FN Nashville, kde si to rozdá Maycee Barber (6-0/Kolorado) s J.J.Aldrich (7-2/Kolorado), takže se jedná o ženské derby. Na prelimes téhož turnaje si poměří síly Randa Markos (8-6-1/Kanda) s Angelou Hill (8-5/Kalifornie) a Alexis Davis (19-8/Kanada) s Jennifer Maia (15-5-1/Brazílie). Na turnaji Bellator 218 zápasí Malin Hermansson (2-0/Švédsko) proti Victoria Leonardo (3-1/Luisiana) a Ky Bennet (1-1/Texas) zápasí proti Deborah Kouzmin (0-0/Spojené Státy).

Ženskému MMA zdar!