KOMENTÁŘ: Zápas Nurmagomedov vs. Gaethje bychom měli brát jako opravdový svátek

Když přemýšlím nad zápasem, který nás v sobotu v UFC čeká, cítím lehké mrazení. Tohle není jen další zápas o titul, tenhle je skutečně výjimečný. Proč? Důvodů je spousta. Tím hlavním je pochopitelně samotný dagestánský orel. Není to typ bojovníka, který by šel do klece co dva měsíce, naopak, na tenhle jeho zápas jsme si museli počkat déle, než asi kdokoliv předpokládal.
Nikdo nemůže Khabibovi vyčítat, že na (prokletý popáté odložený) zápas proti Fergusonovi na jaře nedojel. Nedovolila to situace kolem pandemie koronaviru. Pak Nurmagomedov přišel o svého otce, který mu byl celoživotním trenérem a mentorem a fanoušci se spíše báli, aby ještě vůbec nějaký zápas byl. Gaethje jako náhradník navíc Fergusona porazil a tak je před námi právě souboj těchto dvou elitních bojovníků.
Dvě nejlepší lehké váhy
Tady se mnou možná nebudou někteří fanoušci souhlasit, ale podle mého názoru se střetnou dvě aktuálně nejnebezpečnější lehké váhy na světě. O Nurmagomedovovi spekulovat nemusíme, jeho bilance 28:0 mluví za vše. Přemožitele dosud nenašel a i velkohubého McGregora doslova přejel jako rozjetý vlak.
A proč Gaethje? Není to jen proto, že porazil Fergusona, je to spíš proto, jak se změnil. Nemá čistý zápis, ví, co je to prohrát a to může paradoxně být jeho výhodou. Když se podíváte na jeho poslední zápasy, je vidět, že dozrál, už to není střelec, který chce soupeře prostě zničit. Naučil se vyčkávat, je trpělivější a to z něj dělá ještě nebezpečnějšího bojovníka.
Navíc je komplexnějším bojovníkem než Khabib. Je skvělý striker, ale má i excelentní wrestling (dokonce možná ještě lepší, než striking, jen jej kupodivu tolik nevyužívá), na druhou stranu vzpomeňme si na zápas Nurmagomedova s McGregorem, kde se otevřeně mluvilo o tom, že Khabib vyhraje, pokud Conora dostane na zem, v postoji měl mít naopak jasně navrch Ir. A všichni si asi vybavíme ten moment, kdy si právě Connor “zatančil” po oktagonu poté, kdy se mu podlomily nohy po přesném úderu od Dagestánce.
Zkrátka na této úrovni nelze podcenit žádnou stránku, je to absolutní elita a když mluvíme o slabinách, jsou velmi relativní. Ale upřímně bych byl zvědavý na to, kdo by dominoval na zemi (nebo u pletiva), protože, jak už zaznělo, jak Gaethje, tak Nurmagomedov jsou skvělí wrestleři, nicméně jejich styly jsou dost rozdílné a ten dagestánský je řekněme dost neotřelý, Khabib může Gaetjeho překvapit technikami, nástupy nebo přechody, na které nemusí být připravený, ale to samozřejmě spekuluji a jak říkám, i na odpověď na tuto otázku se nesmírně těším. 
Co rozhodne?
Jak už bývá v soubojích těch nejlepších zvykem, pravděpodobně rozhodne hlava. Oba jsou připraveni a mentálně naladěni na boj, nepanují mezi nimi žádné velké emoce. Pokud jste viděli jejich staredown, mohli jste si všimnout vzájemného respektu, což mě osobně velmi těší. Nejsem příznivcem trashtalku.
A co mě zaujalo, byl to Nurmagomedov, který několikrát poplácal Gaethjeho po ramenou, za mě gesto hodné šampiona. Oba na staredown přišli s mistrovským pásem, nicméně buďme upřímní, ten Gaethjeho má přece jen nižší hodnotu. Kdo tedy může víc ztratit? Justin bude chtít získat ten “opravdový”pás, ale jinak nemá zase tak moc co ztratit, vždyť i k této šanci se dostal vlastně náhodou.
A říká se, že těžší je obhájit, než získat a tady bude určitě větší tlak na Dagestánce. Ten může přijít i o svou neporazitelnost a v neposlední řadě nebude chtít zklamat svého zesnulého otce. To vše může mít vliv a i když nepochybuji o mentální odolnosti Khabiba, ten tlak na něj bude bezesporu větší. Ano, i bilance 28:1 by pořád byla působivá, nicméně bych se skoro vsadil, že už bychom Nurmagomedova v UFC neviděli.
Sledujeme vyvrcholení mimořádné kariéry mimořádného šampiona
I pokud orel obhájí, podle jeho vlastních vyjádření už nebudeme mít moc šancí vidět jej bojovat. Bude mít bilanci 29:0 a velmi pravděpodobně to bude chtít zaokrouhlit na tu magickou třicítku. A pak? Nejspíš konec skvělé kariéry. Z textu možná vyznívá, že fandím Khabibovi, ale není tomu tak – ovšem ani naopak. V tomto případě fandím skvělému MMA a vůbec nepochybuji, že si přijdeme na své. A upřímně, pokud bych měl dát svůj tip, pak otevřeně přiznávám, že nevím.
V zápase s McGregorem byl Khabib vyzyvatelem a Connor tou hlavní hvězdou a přece jsem víc věřil Nurmagomedovovi, ovšem tentokrát opravdu nevím. Dle sázkových kanceláří má zápas jasného favorita, podle mého názoru ne. Khabib bude čelit zatím nejnebezpečnějšímu soupeři – bez svého otce, trenéra. A já se moc těším na to, co oba šampioni předvedou. Bude to svátek pro všechny příznivce MMA!