MENTÁLNÍ KOUČ ČESKÝCH ZÁPASNÍKŮ: JAK POMOHL MARTÍNKOVI K OPASKU?

Z českých bojovníků stojí například za Michalem Martínkem nebo Miroslavem Brožem, do zápasu na OKTAGONU 15 v O2 Areně připravoval i herce Jakuba Štáfka. Aktuálně Petr Žídek plánuje dlouhodobější spolupráci s trenérem André Reindersem a jeho svěřenci. V čem mentální koučink u zápasníků konkrétně spočívá?

“Škála témat je více než široká. Od ryze sportovních až po čistě terapeutické. Pokud mám ale vybrat ta témata, která se opakují pravidelně, pak by to jistě bylo správné načasování formy na klíčový zápas, překonání strachu ze selhání a neúspěchu, jak se vzpamatovat z prohry, jak ustát tlak veřejnosti a sociálních sítí, nebo třeba ztráta motivace,” říká Petr Žídek.

Zápasníky ovlivňuje v podávání optimálního i jejich vnější prostředí. S mentálním koučem proto probírají i velmi různorodé osobní potíže, jako například vztahy nebo zdraví.

Každému z nás proudí hlavou tisíce myšlenek, Jak nenaskakovat na ty negativní nebo ty, které zpochybňují náš výkon? Co dělat, když nám hlava minutu před zápasem nabídne myšlenku: “Nejsem dost dobrý”?

“Myšlenky vznikají nezávisle na tom, zda si to přejeme nebo ne. Tedy jediné co můžeme dělat je to, že si vědomě vybíráme, kterým myšlenkám věnujeme pozornost a které necháme proplout bez povšimnutí. Pokud Vám to připomíná princip meditace, není to vůbec náhoda. Zároveň je to ale také jedna z nejtěžších disciplín na zvládnutí,” uvádí Žídek, mezi jehož svěřence napříč sporty patří třeba beachvolejbalistka Bára Hermannová nebo dráhový cyklista Tomáš Bábek.

Správné dýchání sportovce uklidňuje a může se soustředit na výkon

K tomu, aby sportovci mohli podávat optimální výkon i za velmi těžkých podmínek, pomáhá takzvaný stav flow. Ten je přirozeným stavem mysli při činnosti, která nás naplňuje a vyžaduje naši plnou přítomnost a pozornost. Ve stavu flow nevnímáme, jak rychle plyne čas a rozvíjíme a naplno využíváme naše talenty, tedy to, v čem jsme dobří.

Ke stavu flow pomáhá správné a uvolněné dýchání. “Soustředění se na dech je jedna z nejzákladnějších, nejjednodušších, ale zároveň i nejúčinnějších technik, jak udržet mysl na uzdě, zůstat i v náročných situacích uvolněný, udržet vnitřní klid a být v co nejlepším spojení se svým tělem,” doporučuje Petr Žídek. Dýchacích technik je mnoho, jedno ale mají společné. Nádechy i výdechy musí být hluboké a musí směřovat tzv. do břicha.

Jedním ze základních pilířů přípravy každého zápasníka je technika vizualizace. “Kdo ji pod vedením zkušeného kouče nezažil, nedovede si ani představit, jakou v sobě skrývá sílu a moc,” říká Petr. “I tato technika je ale o poctivé přípravě, cvičení, opakování a hledání její nejvhodnější formy pro každého jednotlivého sportovce. Pokud si ji neodpracujete, je to jako se vším – s jednoduchými a zobecněnými univerzálními návody si příliš dlouho nevystačíte,” upozorňuje.

Když přijde prohra, není to konec světa

Prohra je podle Petra Žídka příležitost k nalezení našich rezerv. “Každá prohra, pokud si dáme tu práci pochopit, proč se stala, může být odrazovým můstkem k výraznému posunu vpřed,” říká. I sám Miroslav Brož v pořadu Bez rukavic na YouTube OKTAGON MMA prozradil, že po své druhé porážce v řadě v zápase s Jakubem Bělem seděl v šatně a byl přesvědčený o tom, že končí. S Petrem ale začal pracovat na opětovném nalezení vnitřního ohně a v únoru v Šamoríně se sebevědomým výkonem vrátil na vítěznou vlnu, když porazil Igora Daniše.

Nenávistné komentáře a hateři

Nejen zápasníci OKTAGONU bojují s otevřenou internetovou kritikou takzvaných haterů. Nenávistné komentáře zpochybňující jednotlivé výkony se objevují prakticky pod každým příspěvkem a někteří zápasníci takový vnější tlak nemusí zvládnout. “Pokud Vás zastihne kritika nepřipravené a jste například těsně před zápasem a v časové tísni, pak je nejlepší dělat mrtvého brouka a komentáře nečíst. To je ale jenom nouzové a krátkodobé řešení. V psychoterapii se to nazývá vytěsnění.”

Pracovat s kritikou je piodle Petra Žídka důležité. Je všudypřítomná a v době sociálních sítí i extrémně silná. “Dokud nepochopíte motivy lidí, budete se jejich hodnoceními trápit a užírat a budete hodnotit sami sebe ne podle toho, zda jste to či ono udělali nejlépe jak jste mohli, ale podle toho, jak vás hodnotí a vidí druzí. A když nerozumíte tomu, proč to lidé dělají a jaké motivy je k tomu vedou, nebudete to mít nikdy pod kontrolou a bude vás to srážet a ničit,” vysvětluje.

Sežeňte Petrovi tričko, jde se mnou!

“U klece už z hlediska mentální přípravy žádnou práci neuděláte. Myslím, že Michal si mě vzal do svého rohu ze stejných důvodů, jako všichni ostatní vrcholoví sportovci, které na významná sportovní klání provázím. Moje přítomnost jim umožní uvědomit si a využít ve zlomku vteřiny vše, co si za dlouhé období předtím se mnou odpracovali. Prostě najednou řekl, ať mi někdo sežene týmové tričko, že mě chce přímo u klece,” vzpomíná Žídek na momenty před titulovým zápasem Michala Martínka s Viktorem Peštou v listopadové O2 Areně.

“Velkou roli hraje i to, že cítí váš klid a to, že mají vaši maximální důvěru a podporu, ať se stane cokoliv, ať už vyhrají nebo prohrají, také hraje svoji významnou roli. Ale myslím, že byste se na to měl zeptat raději přímo jeho, co říkáte,” směje se na závěr.

Michal Martínek se v nejbližších měsících pod vlajkou OKTAGONU nepředstaví, upsal se totiž v zahraničí. Další svěřenec Petra Žídka Miroslav Brož se naopak domácímu publiku představí už velice brzy, 26.září vyzve v Brně Adama Šindeláře.