MMA BOOM, vznik reality show a cesta OKTAGONu do pražské O2 arény

Začátek ultimátních zápasů, dnes známých jako MMA neboli smíšené bojové umění, se datuje někdy do roku 1993, kdy mistři brazilského jiu-jitsu – rodina Gracie – chtěli porovnat své schopnosti s ostatními bojovníky, kteří se věnovali jiným bojovým odvětvím, jako třeba box, zápas, thajský box apod.

To, co ze začátku vypadalo jako „Freak show“ a něco nepředstavitelného, se dnes stalo nejrychleji rostoucím sportem a doslova fenoménem s globálními hvězdami jako Conor McGregor, Khabib Nurmagomedov, Jon Jones a další.

V počátcích 21. století si absolutně největší hvězdy nejprestižnější světové organizace UFC vydělávaly maximálně $10.000. Dnes se zápasová výplata irského Conora McGregora i díky všem ziskům z reklamy apod. vyšplhá i na $30.000.000.

MMA v Česku a na Slovensku součástí mainstreamu? Ještě před pár lety pouze bláhová představa.

Před patnácti lety, kdo si bojovými sporty v České republice vydělal 20 tisíc korun za zápas, byl považován za absolutní špičku. Dali by se tehdy spočítat na prstech jedné ruky. Dnes se marže elitních bijců hravě vyšplhá do řádu stovek tisíc za zápas.

Založení OKTAGON MMA

„Já jsem v bojových sportech dvacet let. Jako komentátor, moderátor nebo promotér. Byli jsme první, když jsme tehdy ve třech lidech v O2 aréně pořádali K1 a Thaibox. Teď se tam chystám i s MMA a vlastní organizací,“ říká promotér a spoluzakladatel organizace OKTAGON MMA, Ondřej Novotný. Tu v 2016 založil společně s vystudovaným historikem, bývalým fotografem a manažerem bojovníků, Pavolem Nerudou ze Slovenska.

„OKTAGON vznikl tak, že mě Palo Neruda oslovil s nápadem udělat televizní show ze světa MMA, dnes známou jako OKTAGON Výzva. Začali jsme to řešit a nakonec v Žilině u piva jsme se rozhodli, že on do toho dá své umělecké vlohy a já zase ty z televizního moderování a hlavně – v té době – více než 15 leté zkušenosti s moderováním, pořádáním a komentováním bojových sportů.

Galavečer OKTAGON (1) proběhl u příležitost vyvrcholení první série show OKTAGON Výzva 10. prosince 2016 v pražské Královce.

„První turnaj nás stál kompletně asi něco kolem 1.500.000,- a byli jsme vynervování, jestli se to vůbec povede. Nyní, blížící se jubilejní desátý turnaj, má náklady hned desetinásobné.“

„S námi začal ten boom. I díky tomu, že jsme vznikly my, se kluci, kteří na začátku brali za zápas několik stovek euro, stali hvězdami. Díky OKTAGON Výzvě se zasloužené slávy a uznání dostal i Attila Végh, šampión druhé největší světové organizace Bellator MMA. Ze stejného důvodu vzal účast trenéra českého týmu ve Výzvě i Karlos „Terminátor“ Vémola.“

„S Palem Nerudou jsme postupem času vymysleli i další formáty, které nyní sledují stovky tisíc lidí jako PROJEKT X, OKTAGON MAJK, OKTAGON Magazín.“

„Naše hlavní motto ‚V každém z nás jej bojovník‘. Maminka, která tlačí kočárek, je bojovnice. Člověk, který dělá za pokladnou je svým způsobem také bojovník. My to vnímáme a rádi lidem ten boj, který vymizel, opět přinášíme.“

„Desátý turnaj by měl být vyvrcholením všech těch předchozích devíti. Představení toho nejlepšího, co jsme dosud vymysleli. Dosažením určité mety, která nás zase posune k dalším cílům v roce 2019. Nebude to jen sportovní galavečer, ale světelná a zvuková show celosvětových rozměrů.“

„Nikdy předtím a ani dlouho potom se na české půdě neobjeví takoví bojovníci a nebude předvedena taková show.“

„Kdysi nazývanou „freakshow“ se nám povedlo přinést na televizní obrazovky a do podvědomí diváků. Zároveň jsme uzavřeli spolupráce s firmami jako Fortuna, Heineken, Kia atd. Dali jsme do toho peníze, ukázali obrovský pokrok a díky nám obživly i další organizace.“

OKTAGON MMA je nejsledovanější sportovní organizací na sociálních sítích a také YouTube. V absolutních číslech jsou jen těsně za fotbalovou Spartou, ale za poslední dva roky to v celém Česku a Slovensku válcují na plné čáře.

OKTAGON 10 bude vyvrcholením posledních dvou let a ukázkou, kam se organizace, která začala s reality show, posunula. V O2 aréně se představí světoví šampióni Tomáš Deák a Attila Végh. Přijedou zahraniční soupeři, kteří mají zkušenosti z těch nejlepších světových organizací. Oblíbenec Miloš Petrášek se utká s Jeremym Kimballem, který poslední dva roky kariéry strávil v UFC. Nebude chybět ani očekávaný titulový zápas Boráros vs. Kozma nebo vyvrcholení třetí série show OKTAGON Výzva.

Lístky na OKTAGON 10 – 17. 11 – na TICKETPORTAL.

1 komentář

  1. Krásně napsané až mě to nenechá klidným.Je krásné vidět jak se dělá práce která baví a naplnuje a ještě lepší vidět jak s kluka kterého před tím znala hrstka zná ted široké okolí a inspiruje další lidi v životě a dál a dál se to nabaluje a vzniká s toho projekt jako je OKTAGON.
    Děkuji.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here