Ohlédnutí za UFC 254: Tvrdá ukončení ve stínu Khabibova odchodu

Včera večer sledoval celý svět jeden z nejočekávanějších turnajů roku. Hlavní karta nabídla opravdu velmi zajímavé menu, které bylo plné fantastických bitev.

V hlavním zápase večera opět kraloval ruský šampion Khabib Nurmagomedov.  Ten ve druhém kole uškrtil na triangle choke nebezpečného Justina Gaethjeho, čímž prodloužil svou neporazitelnost na neuvěřitelných devětadvacet vítězství.  Khabib poté pár vteřin po zápase oznámil velice dojemným proslovem definitivní konec kariéry. Po smrti svého otce se totiž rozhodl, že je tato bitva tím posledním představením. „The Eagle“ má za sebou velkolepou kariéru, ve které doslova zdemoloval všechny své protivníky a do zápasnického důchodu tak odchází jako ten nejlepší ze všech.

Souboj o pozici jedničky střední váhy ovládl bývalý šampion Robert Whittaker. Devětadvacetiletý Australan zvítězil nad rozjetým Jaradem Cannonierem jednomyslným rozhodnutím bodových rozhodčí. Po dvou vítězstvích v řadě tak Whittakera zřejmě čeká titulový zápas s Israelem Adesanyou, ve kterém může odčinit svou poslední porážku.´

Dominantní vítězství si také připsal Alexander Volkov. Ruský bojovník vyslal na začátku druhého kola velmi tvrdý kop na tělo, kterým poslal Walta Harrisa k zemi. Volkov se touto výhrou vrátil na vítěznou vlnu a připsal si na své úctyhodné konto dvaatřicátou výhru kariéry.

Ve velmi krátké, avšak úspěšné premiéře se ukázal  jednatřicetiletý Phil Hawes. Přezdívaný „Megatron“ na nic nečekal a ihned ze startu začal doslova lovit Jacoba Malkouna, kterého vyřídil za pouhých osmnáct vteřin tvrdými údery. Hawes tak zaznamenal nezapomenutelný debut v UFC, kde je evidentně připraven páchat velké zlo.

Čtvrté vítězství v řadě si připsala zkušená bojovnice Lauren Murphy. Sedmatřicetiletá Američanka si poradila s talentovanou Uzbečkou Liliyou Shakirovou, kterou utáhla na Rear Naked Choke. Murphy si po zápase řekla o titulový zápas.

Celou hlavní kartu odstartovala velmi očekávaná odveta zápasu Ankalaev vs Cutelaba. Po několika ohnivých výměnách, poslal Magomed Ankalaev tvrdou levou Cutelabu k zemi a vyvrátil tak veškeré pochyby o jeho minulém zpochybňovaném vítězství. Ankalaev má aktuálně páté vítězství v řadě a vypadá to, že bude v blízké budoucnosti představovat pro přední bojovníky polotěžké váhy velkou hrozbu.

Příští týden se UFC opět vrací  do Las Vegas. Jako hlavní zápas celé akce nás čeká zřejmě poslední zápas legendárního Andersona Silvy, který se utká s Uriahem Hallem.  Těšit se ovšem můžeme i na třetí zápas Makhmuda Muradova, který jde do boje s nebezpečným Kevinem Hollandem.