Policista Tomáš Peleška plánuje návrat do klece

Zápasník Tomáš Peleška se chce vrátit do klece. V rozhovoru prozradil souvislosti mezi MMA a prací u policie. 

“Policista má za úkol potírat zločin a násilí. A když to nebude umět, tak lidem nedokáže pomoct,” popisuje Peleška. “Postupem času jsem zjistil, že MMA je v tomhle nejkomplexnější. Spousta policistů dokáže v tělocvičně předvést různé bojové techniky, ale tím, že to nemají takzvaně vyspárované, nejsou schopni tyto věci použít na ulici. Řadě z nich chybí znalosti boje na zemi nebo wrestling,” dodává.

Spolu s dlouholetým kamarádem Karlosem Vémolou tak začali pořádat semináře pro policisty. “Karlos je samozřejmě skvělá marketingová značka a byť na to zpočátku policisté neslyšeli, jakmile se chytil první, strhla se vlna. Podle dané jednotky řešíme také úroveň jednotlivých technik, které tým učíme. Máme tři takové úrovně a jsem moc rád, že to, co jsem se naučil, můžu předávat dál,” popisuje Tomáš.

První úroveň takového výcviku by podle něj měl ovládat každý policista. To, co se učí na akademii není dostačující. “Dnes každý druhý člověk na ulici trénuje nějaký bojový sport, proti policistovi tak může mít velkou výhodu.”

Původně byl povoláním policista, teprve pak se stal zápasníkem MMA. “V MMA se snažíme, aby se soupeř vzdal, policistovi jde v podstatě o to samé, dalo se to tak skvěle skloubit. Každý zápas jsem bral jako zlepšování se v povolání policisty. Právě práce policajta mi pomohla v kleci. Dobře, vím, že i když se zacvaknou dveře od klece, nikdy to nebude horší než na té ulici. Zároveň jdu do každého zápasu doslova zemřít. Nehodlám ani v nepříjemné chvíli odklepat a v tom vidím velkou výhodu. Řada z mých soupeřů vždycky cukne, nebudou to mít stejně,” věří.

K policii původně nastoupil, aby pomáhal lidem. “Nemám rád nespravedlnost a to, když špatným lidem procházejí jejich činy.” Ne nadarmo se tak Tomášovi přezdívá Mirek Dušín českého MMA. Uniforma má ale i druhou stránku. “Když jdu do klece, někteří lidé na mě křičí, abych chcípnul, jen proto, že jsem policista. Takové názory se samozřejmě objevují i na sociálních sítích.“

Tomáš Peleška několikrát hleděl smrti do tváře. “Jak se mi přehoupla třicítka, začal jsem si uvědomovat, že skutečně můžu zemřít. Ležel jsem na JIPce potom, co jsem vytáhl lidi z hořícího baráku. V ten moment jsem věděl, že musím přehodnotit dvě věci, znalosti a dovednosti,” říká.

Dnes již bývalý člen pohotovostní jednotky Policie ČR pracuje na kriminálce, na zásahy ale často vzpomíná. “Nejhorší to bylo kolem té páté ráno. Člověku už se chce spát, pak ale přijde zpráva, že někde v bytě se strhla rvačka a někdo pobodal pár lidí. v tu chvíli se člověk musí zkoncentrovat a během minuty být připravený,” popisuje.

Peleška v kariéře MMA zápasníka čtyřikrát zvítězil na submisi, a to včetně skalpu Václava Mikuláška, čtyřikrát prohrál na TKO, z toho dvakrát po vlastním zranění. Připsal si také jednu remízu.

A kdy ho uvidíme znovu v kleci? “Aktuálně je v řešení můj zápas, rád bych ale počkal, až se nám narodí dítě, které čekáme. Slíbil jsem mojí paní, že do té doby zápasit nebudu,” říká Peleška.

Tomáš se naposledy v kleci objevil v prosinci loňského roku, kdy na CFH 8 porazil Gabriela Toroka, když mu nasadil heel hook.