UFC 256: Parádní bitvy, dominance i netradiční remíza

Poslední počítaný turnaj UFC v tomto roce je za námi a nabídl skvělou podívanou. Hlavní zápas ve znamení tvrdé války, dominance Oliveiry nebo další velké vítězství Kevina Hollanda. Galavečer UFC 256 svým bohatým menu zkrátka opět nezklamal. 

Poté, co tři týdny zpátky dokázali Figueiredo s Morenem zvítězit na turnaji UFC 255, se okamžitě dohodli na společném zápase na galavečeru UFC 256, kde se porvali o titul muší váhy. V kleci strávili celých pětadvacet minut a byla to skvělá válka, která může být vhodným adeptem na zápas roku. Po uplynutí všech pěti kol se jeden rozhodčí přiklonil na stranu Brazilce poměrem 48-46, ale další dva bodoví se shodli na výsledku 47-47, a tak zápas skončil velmi netradiční remízou. Jelikož Figueiredo nebyl poražen, pás zůstává i nadále u něj.

„Rozhodčí odvedli dobrou práci,“ řekl Figueiredo o výsledku zápasu. „Přišel jsem a předvedl dobrý zápas. Rval jsem se celých pět kol a myslím, že jsem předvedl dobrý výkon.“

V hlavním předzápase předvedl velmi působivý výkon Charles Oliveira, který potvrdil, že rozhodně má na to, aby se rovnal s těmi nejlepšími. Oliveira dominoval od první sekundy do skončení posledního kola a porazil Tonyho Fergusona jednomyslným rozhodnutím rozhodčích poměrem 30-26. Pro Brazilce to byla osmá výhra v řadě a v žebříčku lehké váhy se zřejmě posune velmi vysoko. Pro Fergusona to však znamená druhá porážka za sebou, což ve své kariéře ještě nikdy nezažil.

„Byl jsem jediný, kdo ten zápas vzal,“ řekl Oliveira. „Věděl jsem, že to bude opravdu těžký souboj. Byl jsem si jistý, že to Tony neodklepe, je to šampion.2021, já přicházím!“

Svůj velmi vydařený rok úspěšně zakončil Kevin Holland, který v prvním kole doslova zničil specialistu na submise Ronalda Souzu a na své konto si připsal páté letošní vítězství v řadě, čímž zakončil tento rok ve velkém stylu. Po vítězství nad Souzou si ihned řekl o Khamzata Chimaeva.

Třetí vítězství v řadě si připsala Mackenzie Dern, který sice patří mezi excelentní zemařky, ale proti soupeřce Virna Jandiroba ukázala perfektní postoj a tvrdé údery, kterými své brazilské krajance zlomila nos. Dern zvítězila na body poměrem 29-28.

Poslední turnaj UFC se uskuteční už příští týden 20. prosince, kde se v hlavním zápase večera utká Stephen Thompson proti Geoffu Nealovi. Těšit se můžeme i na Josého Alda s Marlonem Verou, Grega Hardyho s Tyburou a další.