BLOG: Cestou ranhojiče na XFN 11 do O2 arény

Cestou ranhojiče, návrat do O2 Arény

Plnou Prahou na značky

Musím říct, že pražská dopravní situace nás zaskočila a prodrat se mezi hotelem a halou bylo něco neskutečně obtížného. Na halu jsme dorazili akorát na čas a záda nám jistil Dejv, který už byl na místě na značkách. Ovšem většina zápasníků na značkách nebyla a celý breefing začal o třičtvrtě hodiny později. Jak řekla koordinátorka Alena Holá:,, Jste profesionálové, tak byste se podle toho měli chovat. ´´ Napříč všemi organizacemi by zápasníci chtěli mít MMA jako svou práci, ale chodit pozdě do práce není zrovna profesionální. Propásnout trénink, nebo třeba zápas o půl hodin by mohlo být pro´´zaměstnavatele´´špatný ukazatel. Dílem toho se nám posunul i tejpovací rozpis, ale celé gala začínalo amatérskými zápasy pod MMAA a ty jsme na starosti neměli, takže nakonec se vše krásně stihlo.

Rozjezdy pro hvězdy

Můj první svěřenec byl mladý Mochamed Machaev, jeden z mých již stabilních koní. Tejpy jsem mu dělal potřetí a v šatně mezi námi už fungovala celkem příjemná souhra. Tejpy jako lusk pro mladého reprezentanta Rakouska. Hned na to přišel na řadu Medojded. Sandra Mašková si u mě objednala tejpy předem a já se vskutku těšil na další shledání.  Sandra byla v klidném leč velmi soustředěném rozpoložení vůči francouzské soupeřce, kterou tejpoval Dejv, hodně štěstí a byl čas vyrazit na plac. Hala se totiž pomalu, ale jistě zaplňovala a kartu otvíral finálový zápas amatérské ligy a první u klece jsem byl já s Dejvem. Lítý souboj amatérů vyhrál ve druhém kole velmi talentovaný zápasník Tichota. Mít takové publikum pro amatéra musí být velká čest. Následoval mladý sveřepý Rakušan proti zkušenému Brazilci. Zápas to byl domluvený na poslední chvíli, což se promítlo zejména ve třetím kole, kde už měli oba kardio velmi na doraz. Machaev byl však na zemi o něco ofenzívnější a určitě měl více trefených úderů a zápas nakonec zaslouženě vyhrál na body. A připsal mi tak třetí vítězné bandáže v řadě a to cutmana vždy potěší. Oba první zápasy působily jako jakási rozjezdy pro hvězdy a tak je to určitě správně, jelikož každá organizace by si měla vychovávat své šampiony hned o začátku. Kdo ví, kde může být třeba Tichota za rok anebo za pět?

Mračna se stahují

Po své první službě u klece jsem se vrátil do šaten, kde to už vířilo jako před bouří, když se stahují mračna. Zkušené slečny naháněčky XFN běhaly sem a tam, aby byli zápasníci včas na vstupu do kotle. Dan lítal ze šatny do šatny a kontroloval bandáže a rukavice, jako zkušený člen atletické komise z UFC. Na tatami už s rozehřívali další bojovníci a ze šaten se ozývalo bičování lap a hlasité pokyny dozorujících trenérů. Tu a tam procházeli sekurity, kameramani natáčející pro televizi, nebo pro svůj web. Mezi tím vším se míhali cutmani spěchající za svými zápasníky k tejpování. Tohle je ta atmosféra, kterou běžní smrtelníci nezažijí, a je to nedílnou součástí prožitku pro každého v zákulisí.

Já osobně jsem zamířil do šatny slovenských bojovníky zatejpovat Ivana Buchingera. V postoji se rozcvičoval Ludva Kleinů pod dohledem Attily a Ivanův trenér mě vyhlížel. S Ivanem jsem spolupracoval poprvé, takže jsem si dal velmi záležet, abych ostřílenému borci z M-1 připravil bandáže takové, že by s nimi mohl i cihly louskat a klouby měl stále jako v bavlnce. Mimo to jsem, vsadil své bandáže na Bukiho výhru, stejně jako Shigi ty svoje na Jukeboxe. Osobně jsem pak ještě dohlížel na Danovu kontrolu Bukiho bandáží a také jak si dává rukavice a rozcvičuje se.

Následně jsem ihned pokračoval druhou službu u klece, kde čelila Mašková Francouzce Rivarole. Snad měl tak ohromující nástup, že jsem myslel, že ji dnes nikdo nepřekoná. Fanoušci doslova běsnili a to jak při nástupu, tak i při samotném zápase žen. Průběh byl doslova nahoru a dolů, plný zvratů a tvrdých výměn. Na body pak těsně, bohužel pro domácí, zvítězila Camila Rivarola.

Malá pauza na občerstvení a za chvíli mě čekala třetí služba u klece, nejdůležitější část večera. Byl čas na kávu, kterou nám tentokrát XFN poskytlo v opravdu luxusní formě a to sice tak, že jsme do naší šatny dostali vlastní malý kapslový kávovar, což byl neskutečný luxus a děkujeme XFN za něj. Každý si tak mohl dát kávu o vlastní pauze a nemusel se na tajňačku plížit někam mezi novináře.

V oku bouře

Při odchodu na plac jsem se ještě pozdravil s Davidem Ramirezeme a prohodili jsme pár vět o tom, že mu budu v rohu stejně tak jako na XFN 2, v prvním zápase proti Muradovovi. Říkal, že si mě dobře pamatuje a že je za to velmi rád. Ty jo, jsme s Alpha Cutman již na našem desátém XFN!

Prokličkovat mezi VIP stoly, přebrat si náramek s vybavením, nové rukavice, čistý ručník a jde se na to. Ramirez nastupoval jako první a neshledal s moc příjemným přijetím, oproti Machovi, kterého hala vítala bouřlivým aplausem.  Macha měl na starosti již tradičně Cede, jako jeho dvorní cutman a velký obdivovatel. Zápas probíhal velmi prudce ze strany Macha a po prvním kole jsem Ramireze nemohl ani zvednout ze země, takže jsem mu cut na oku ošetřoval jak to jen šlo, ale do druhého kola jsme jej dostali. Mach však neponechal nic náhodě a soupeře přejel i ve druhém kole a zvítězil na TKO. Davidovi se rána otevřela ještě o něco více,ale na jeho ošetření jsme již měl o něco více času.

Na řadu přišel Buki versus Jukebox. Pro mě to byl vrchol letošní sezóny na československé MMA scéně. Máme před sebou ještě několik měsíců s velmi dobrým rozložením turnajů, ale tihle dva titáni se potkají teď a tady v outůčku v Parze! Buchinger měl v hale spoustu fanoušků a tak měli oba velkou podporu při nástupu. Bylo to, jako stát v samotném oku bouře, když se schylovalo k úvodnímu gongu. Souboj začal. Jarda byl první kolo velmi aktivní a jeho judo bylo pro Ivana těžko bránitelné, i když se vždy zase s přehledem dostal na nohy. První kolo Pokorný. V druhém kole Ivan zařadil vyšší rychlost a do Jardy se pustil s novou vervou. Z tvrdého klinče pak vytěžil hluboké držení na gilotinu, které zavřel na anakondou a tou zápas také vítězně ukončil, když Pokorný škrcení odklepal. Oba po zápase vypadali neskutečně v pohodě a uspokojeni velmi kvalitním bojem, který bezesporu předvedli. No a já vyhrál Shigiho gáži za tejpy. Díky Ivane!

Poslední zápas, velmi očekávaný, komnetovaný a sledovaný byl Kincl proti Vémolovi. Toto byl okamžik, na který většina lidí v hale i doma u televizních obrazovek čekali. Atmosféra byla téměř hmatatelná, a jakmile došlo na znělku z Terminátora tak se ve tmě, krom tisíce mobilních světýlek, rozsvítilo jedno červené oko. Aréna byla na roztrhání davem! Každý, kdo mohl, se tlačil co nejblíže. Security mělo opravdu co dělat. Na nástupu bylo i moře fotografů, kteří se sice snažili nepřekážet zápasníkům ani nám, ale většinou se pak postrkovali, protože si zavazeli navzájem. Těšně předtím, než zápas začal, oslovil mě Karlosův roh s tím, že půjdu do klece každé kolo, že chtějí každou pauzu kontrolu cutmana a nově namazat. To byl pro mě osobně vrcholný okamžik večera. Běžně se musíme skoro dohadovat s trenéry, že půjdeme ošetřit jejich zápasníky, nebo se s nimi prostě střetneme na schodech do klece. Karlos, jako jediný o kom vím na naší scéně, chtěl svého cutmana vždy k dispozici. Možná jsou i další. Toto se mi ještě nestalo a byla to jak čest, tak i velké zadostiučinění, protože Karlos Vémola tak dal jasně najevo, že si cení naší práce a rozumí jejímu významu pro průběh zápasu samotného.

Co se dělo dál, jsme všichni viděli. Ať u se stalo cokoliv, Karlos Vémola zápas vyhrál svým kvalitním, až skoro neproniknutelným wrestlingem, na který již několik oponentů nenašlo odpověď. Stejně tak Patrik Kincl, který měl největší šanci  svého soka sundat ve třetím kole. Nevyužil ji naplno a tak se pás XFN lesknul opět nad Karlosem terminátorem Vémolou.

Klid po bouři

Nasyceni extrémním zážitkem opouštěli fanoušci halu a my se vrhli na uklízení zakrváceného vybavení a cutmanské techniky. Společná fotka z klece nakonec patřila Petru Karešovi, který již několikrát vyjádřil velkou spokojenost s naší účastí na akcích XFN a my si jeho přízně vážíme. A ještě jednou díky za ten kávovar, Petře.

XFN 11: Back to the O2 arány byl dozajista nejen ten největší, ale i nejlepší galavečer MMA, které se u nás zatím dalo vidět, a my jsme se mohli podílet na jeho celkovém utváření během samotného konání. Náš tým si dal opět velmi záležet, aby vše fungovalo jak má a zápasníci byli vždy spokojeni před zápasem, ošetřeni během a po zápase, jak se na správné cutmany sluší a patří.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here