UFC 229: Khabib vs. McGregor, Promuješ zlou krev, dostaneš peklo, aneb noc, kdy se Khabib proměnil ještě ve většího záporáka než McGregor

Potenciál, že se něco podobného po skončení zápasu uskuteční, byl velký. Dokonce na to ve Vegas byly vypsány kurzy. Bývalý bojovník Brandan Schaub v podcastu Joe Rogana před zápasem řekl „Nikdy bych se tohohle zápasu osobně nezúčastnil“, ‚Cože?‘ ptá se Joe Rogan. „Možná jsem totální sračka, ale myslím, že jakmile skončí zápas, v aréně se strhne totální mela. Mezi Rusy a Iry. Ti dva se tak moc nenávidí, že to jinak dopadnout ani nemůže.“ Jakoby tuhle predikci vyčetl z křišťálové koule.

Po celém incidentu dokonce Mike Tyson, který byl v hale přítomen, na svém Twitteru napsal, že se jednalo o něco neuvěřitelného a bylo to ještě horší než mela, která se strhla poté, co v roce 1997 ukousl soupeři kus ucha. A když to říká tenhle blázen, tak to už je co říct.

To, co se po sobotním zápase stalo, však nebylo důsledkem samotného výsledku zápasu, nebo nějakého plivance či nadávek, ale jen vyvrcholení vší nenávisti a doslova špatné krve, kterou mezi sebou oba bojovníci a jejich týmy měli. Vše znásobené snahou UFC, která ten zápas přesně na čiré nenávisti a šílenosti stavěla.

Prostě se jim to nepovedlo. Všechna ta nenávist a hejt, který použili snad v každém propagačním videu, vyvrcholily až po samotném zápase. Hned poté, co Khabib Nurmagomedov ukázal v kleci svoji genialitu, udržel neporazitelnost a bez sebemenších potíží McGregora převálcoval, neudržel své nervy, způsobené vším tím předzápasovým hejtem a tlakem a bez jakýchkoliv hranic vyskočil z klece rovnou na Dillona Dannise, bjj trenéra Conora McGregora. Zatímco se před klecí strhla mela, dostal se do potyčky i Conor McGregor. V cestě z klece, kdy následoval Nurmagomedova a chtěl bránit svůj tým, mu zkřížil cestu naopak Khabibuv trenér a Conor mu jí natáhnul. Mezitím už do klece skákali další členové dagestánského týmu a McGregora zezadu napadli.

Kamera vyjela nahoru a po pár minutách už vidíme Bruce Buffera, když sám v kleci vyhlašuje výsledek zápasu „And Stillllll“.

Jedno je jisté, vinu nemůžeme házet jen na jednoho člověka, naopak na celý „UFC 229 Khabib vs. McGregor ansábl“ a všechny, kteří toho byli součástí, od  Khabiba, po McGregora až samotného prezidenta UFC Danu Whita a jeho marketingový tým.

Kdyby onu milisekundu, kdy Khabibovi v hlavě přeskočilo a vydal se přes klec, vyhodnotil tu v chvíli jinak, byli bychom v úplně jiné situaci. Nurmagomedov by byl v klecii oficiálně vyhlášen a mohl se rovnou domluvit zápas s jeho dalším rivalem, Tony Ferugsonem, který v tu noc slavil rovněž vítězství. Conor McGregor by opět předvedl svůj charakter bojovníka, uznal porážku a třeba hned začal – tentokrát už oldchool a s respektem – promo na Khabib vs. McGregor 2 nebo naopak trilogii s Natem Diazem.

Bohužel, nic z toho se nestalo. Naštěstí pro Khabiba a jeho parťáky, McGregor okamžitě po incidentu rozhodl nevznést žádná obvinění. Tak jako tak, tresty ještě padnou. Hlavně na Khabiba. I když se jednalo o zmiňovaný sekundový výpadek zapříčiněný tlakem, který nikdy předtím nezažil, už jen samotné vyskočení z klece se bere jako přestupek. Yoel Romero, po té co na UFC 205 vyskočil z klece a prováděl svou „Soldier of God“ oslavu, dostal od komise pokutu a šedesáti denní zákaz činnosti.

Sobotní večer byl velkým ponaučením. Všechno je to jen zábava a psychologické hry do doby, než se to zvrhne v hromadnou válku dvou táborů, kdy jsou ohrožení lidé v aréně a i nejpočetnější ostraha v historii turnajů UFC má problém to ukočírovat. Důkazem budiž x desítek zraněných lidí, policistů a členů ochranky, kteří se do T-Mobile arény vydali ať už za zábavou nebo z pracovní nutnosti.

Khabib absolvoval nejtěžší zápas v kariéře, ve kterém si naplno užil svou dlouho očekávanou slast v podobě „smashování“ irského soka. Bohužel, jakmile někdo řekne Khabib vs. McGregor, jako první se místo skvělého sportovního výkonu lidem vybaví ona nešťastná „shit show“, která za tím vším udělala černou tenkou čáru.

Proč tenkou? Jak říkal McGregor „Zápasem to nekončí.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here