Junior dos Santos: USADA musí změnit své chování

Brazilský bojovník s radostí přivítal vstup antidopingové organizace USADA do struktury UFC. Nikdy si ale nepředstavoval, že by mohl být sám obviněn z porušení pravidel. Vždy chtěl být čistým sportovcem a užívání dopingu odsuzuje. USADA však měla jiný názor a Cigano v posledních měsících zažíval opravdovou noční můru.

Dos Santos obdržel půl roční zákaz činnosti po odebrání vzorku moči v srpnu loňského roku. Stejný problém měli jeho krajani Antonio Nogueira a Marcos Rogerio de Lima. Všichni použili doplňky od stejné brazilské společnosti, která vyráběla kontaminované suplementy.

Ačkoliv již může Cigano znovu zápasit, nikdo mu nevrátí osm měsíců kariéry. Navíc přišel o velký zápas, když byl vyřazen ze souboje vs. Francis Ngannou na UFC 215. Takové chování určitě neočekával, když v roce 2015 s radostí přivítal testování od americké anti-dopingové agentury.

Bývalý šampion těžké váhy zažíval poslední rok noční můru a prošel si pravým peklem, když se snažil prokázat, že nedopoval.

Zastavili mi kariéru, kvůli vyšetřování. Je to úplně obráceně, než to funguje v zákoně. Jste nevinný, dokud se neprokáže vina. V tomto případě jste vinný, dokud neprokážete opak. To není dobře člověče. Věděl jsem, že jsem nedopoval a stejně se mnou zacházeli jako bych podváděl. Byl jsem z toho opravdu velmi smutný“.

Ve většině případů USADA oznámí, že zápasník porušil antidopingová pravidla a pozastaví mu činnost. Po posouzení konkrétního případu pak USADA rozhodne o sankci, kterou zápasník obdrží. Problémem je, že i potencionální porušení pravidel může na zápasníky hodit špatné světlo, kterého se špatně zbavují.

Cítím, že vyšlo najevo, že jsem použil špatný suplement. Nebyla to moje vina, neudělal jsem to úmyslně. Lidé na mě koukají negativně, ale opravdu jsem nedopoval. Naštěstí to vyšlo najevo a doufám, že mám svoji pověst zpátky. Je to pro mě velmi důležité.

Při jednání s USADA bylo Dos Santosovi řečeno, že látka hydrochlorothiazide není účinná dopingová látka. Toto tvrzení podle Cigana mělo vést k okamžitému očištění.

Na základě testů muselo být jasné, že nejsem podvodník. Ale nebylo to tak. Prošel jsem celým vyšetřováním a stále na mě koukali, jako na podvodníka. To je opravdu velmi špatný přístup. Doufám, že udrží náš sport čistý, ale zacházení s bojovníky se musí zlepšit.

V tomto sportu jsou látky zvyšující výkonnost velkým problémem. Všichni víme, že si spousta atletů napříč všemi sporty, občas pomáhá zakázanými látkami. Já chci čistý sport, kde je opravdový šampion. Nechceme vidět šampióna, který podváděl.“

Minulý rok byl pro mě jako noční můra, nikdy by mě nenapadlo, že bych něco takového mohl zažít. Zápasil jsem poctivě celou svou kariéru. Byl jsem šampión a chci jím být znovu. Tento problém s USADA byl pro mě náročný a byl jsem z toho opravdu smutný.

Čistý a férový sport je jedna věc. Chování samotné antidopingové organizace je již věc druhá. Z naši luhů a hájů vidíme krásný příklad v Martině Sáblíkové, kterou komisaři budí klidně i ve dvě hodiny v noci a za týden má na rukou tolik vpichů, že skoro nejdou spočítat. Je správné potírat doping, na druhou stranu je třeba se sportovci zacházet s úctou a respektem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here