PRVNÍ „OMOPLATA“ V HISTORII UFC !!!

Jeden by si řekl, že za svoji dlouholetou existenci už bylo v první lize ultimátních zápasů – americké UFC, k vidění snad úplně všechno. Přesto se však našla technika, kterou v UFC od jejího vzniku v roce 1993 ještě nikdy nikdo neviděl až do minulého víkendu. Jedná se o techniku omoplata, která je většině zápasníků a fanoušků MMA jistě dobře známa.

Mužem, který tuto techniku jako první použil, se stal Ben Saunders, držitel černého pásu v brazilském jiu jitsu. Na turnaji UFC Fight Night: Henderson vs. dos Anjos, který se konal v sobotu 23. srpna, v prvním kole omoplatou ukončil Chrise Heatherlyho, pro kterého byl tento zápas v UFC premiérou. Nutno dodat, že celou techniku Saundersovi značně ulehčil, protože si do ní nalezl prakticky sám. Pro Saunderse byl tento zápas comebackem do UFC po čtyřech letech a jistě ho může považovat za velmi vydařený.
Pozn.: Technika omoplata se často využívá především v brazilském jiu jitsu a grapplingu. Jde o páku na ruku, která se nejčastěji nasazuje ze spodního guardu. Jedna noha se doslova obtočí kolem soupeřovy paže a z horní pozice se dokončuje následným tlakem na zafixovanou paži. Ve filmu Warrior si její účinky ve finálovém zápase vyzkoušel i Tom Hardy.
TEXT: JIŘÍ POLZER

VIDEO: http://www.bjjee.com/videos/video-first-omoplata-finish-in-ufc-history-from-bjj-black-belt-ben-saunders/

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here