THE BEST OF K1 + MUAY THAI 2014 ČESKO-SLOVENSKÉ SCÉNY – DÍL 1.

Podruhé Vám nabízím hodnocení za celý rok. Věřím, že bude důvodem k radosti či zamyšlení, ale především k diskuzím a třeba I motivaci pro ostatní.

ÚVODEM…. Pakliže jsem u MMA mohl letos napsat, že ne vše je dobře zaznamenáno a že některé zápasy na sherdogu chybí či vůbec nejsou, tak u stand-up disciplín je situace stále daleko horší. Loni jsem psal, že se musím spolehnout především na svou paměť a své záznamy a ani letos to není jiné. Byť vznikl zajímavý a oficiální žebříček pro jednotlivé váhy, který má jistě svoji velkou přidanou hodnotu, tak seznam zápasů u jednotlivých borců je pořád něčím co zkrátka hrozně chybí.

Některé významné turnaje jsem letos také snad poprvé neviděl a je to tím, že termínů je opravdu hodně a často kolidují, či se soustřeďují do jednoho víkendu a když se dívám do diáře na rok 2015, tak toto bude spíše pokračovat. Smutné je, že některé velké turnaje pak nelze shlédnout ani v TV, či to trvá třeba půl roku a ani já jakožto člověk, který se o to enormně zajímá neví kdy se vysílají a to samozřejmě přízeň nových fandů těžko přinese a upoutá.

Celkově to však byl rok velmi tučný na zajímavé počiny a pojďme si jej tedy připomenout…

Moje hodnocení vychází z toho co jsem v bojových sportech loni zažil:
– kolem 150 shlédnutých turnajů
– cca 200 odkomentovaných hodin bojových sportů
– 50 pořadů pro NOVA SPORT
– 650 viděných zápasů v čechách a na slovensku
– 400 přidaných videí na youtube
– 26 odmoderovaných turnajů
– přes 300 článků o bojových sportech

UDÁLOST ROKU

ŠUDA VS. KUTIL II. – hned první kategorie mi přinesla jedno z nejtěžších rozhodování. Nicméně byť jsem si v červnu myslel, že je rozhodnuto, tak to co se strhlo kolem zápasu těchto dvou boxerských legend na turnaji HEROES GATE předčilo veškeré mé očekávání. Každý chtěl být u toho a všechny to extrémně zajímalo. Zápas měl samozřejmě velmi zajímavě rozehraný příběh z prvního dějství a všichni, kdo byly na místě popisují duel jako absolutně elektrizující událost.
Rozhodl jsem se ve prospěch tohoto duelu i vzhledem ke kariéře obou borců, jejímu určitému vyvrcholení a vlastně se obávám, že i určitému uzavření kapitoly, která domácí box posledních 20 let živila. KLOBOUK DOLŮ A HOŠI DĚKUJEM!

LANDA V RINGU – aneb GIBU NIGHT je událost, kterou jsem o tloušťku cigaretového papírku odsunul na druhé místo. Nicméně tato událost měla samozřejmě obrovský přesah a díky fanouškům, které Dan kolem sebe má rezonovalo možná pro mnohé ještě více. Vše totiž vyšlo skvěle a myslím, že jak Dan, tak diváci mají nezapomenutelný zážitek.

Velmi zajímavé počiny pak byly jistě YANGAMES jakožto jediný turnaj pod otevřeným nebem, který se také velmi povedl a přinesl něco čerstvého + vrátil do hry Soukupa. No a opomenout jistě nemohu ani první dvoudenní akci, kterou jsem v tomto rozsahu zažil a její velikost myslím ohromila každého zúčastněného a tím bylo MS organizace W5.

Událostí z jiného soudku, ale velkou, pak byl odchod SPEJBLA z Hanuman gymu a jak už dnes oficiálně víme jeho nová spolupráce s Michalem Hamršmídem. Tohle bude ještě velmi zajímavé! Samozřejmě stejně tak rozchod dvojice MORAVČÍK – BELÁK.

BOJOVNÍK ROKU

TOMÁŠ HRON – drží dlouhou zápasovou neporazitelnost (bohužel prohrál hned v prvním zápase roku 2015 v Číně) a dokáže být dlouhodobě úspěšný na turnajích v zahraničí. Porazil v Praze Catalina Morosanu + vítězil nad těžkými soupeři na FFC a to mluví za vše.

IVAN PAVLE – skončil těsně druhý, byť by si vítězství také zasloužil. Tempo s jakým Pavle proběhl bez jediného zaváhání loňským rokem je dechberoucí. Poté co pro sebe získal rok předtím kategorii OBJEV ROKU, tak tentokrát je vlastně spíše než druhým, tak spoluvýhercem v kategorii BOJOVNÍK ROKU.

Pavle předvedl skvělý duel s Bugaenkem a Pacasem v Nitře. Rval se úspěšně v Polsku a rok zakončil neksutečným obratem s Gaetánem Sautronem. Vše co se mu postavilo do cesty zválcoval silou či srdcem. Navíc jsou jeho zápasy velmi atraktivní pro fanoušky a při trochu lepší práci s fanoušky je to jasný kandidát na velmi dominantního alfasamce domácí scény. Jeho případný zápas s Hronem by mě již teď velmi zajímal.
Všeobecně těžká váha má momentálně velmi dobře rozdané karty a domácí scéna nabízí mimo těchto borců – Pacase, Vondráčka, Raušera, Soukupa, Kullu, Možného a další borce, kteří mají chuť i potenciál…

MIROSLAV CINGEL – se první dvojici vyrovnává naprosto s jedinou vyjímkou, že jeho spanilou jízdu po turnajích a zisku dvou titulů ENFUSION a WKF. Narušila porážka na turnaji GIBU NIGHT. Ovšem i tak byl Cingel kandidátem na první místo a celou trojici dělí opravdu jen spíše minimální rozdíly ve velikosti poraženého jména, či úspěšnosti v zahraničí, popřípadě zisku titulů.

Dalšímy velmi výraznými jmény sezóny byly TIGRAN MOVSISJAN, MATOUŠ KOHOUT. Oba posbírali několik skvělých vítězství i titulů a jasně kralovali středním vahám.

BOJOVNICE ROKU

LUCIA KRAJČOVIČ – obhájila svoji loňskou pozici a doma nemá konkurenci. Nicméně po Bratislavě jsme si všichni řekli, že je na čem pracovat… ☺

SANDRA MAŠKOVÁ + LUCIE MLEJNKOVÁ
Obě sbírají úspěchy, ovšem jsou často sice na těžkých, ale nikoliv profesionálních turnajích. A tady hodnotíme právě tyto úspěchy. Do podrobnějšího výpisu se neumím pustit, neb znám jen výsledky a nikoliv všechny a od obou děvčat jsem viděl jen málo zápasů.

LUCIE MUDROCHOVÁ A TEREZA DVOŘÁKOVÁ – která má chuť a zajímalo by mě vidět ji v nějakém těžkém zápase se zahraniční, či úspěšnou domácí dívkou. Dokázala vyhrát turnaj na Kladně.

TURNAJ ROKU

GIBU NIGHT – v této kategorii byl vítěz naprosto jasný. Co se povedlo dát do kupy tady se prostě nedalo předčit. Výtečná startovní listina domácích a zahraničních borců + Landa s Immonenem jako třešnička na dortu. Nadstandartní propagace, velmi slušná organizace nové party na trhu (NO GUP), velká hala, velmi dobrá návštěva. Zkrátka vítěz byl a to podtrhuji především díky startovce naprosto jasný!

CLASH MUAY THAI – turnaj proběhnul již v lednu, ale mě pořád zůstává v hlavě jako nesmírně podařený. Skvělé zápasy a vynikající publikum. Fero Starý díky pořádání Hanuman Cupů ví přesně co na jakém turnaji chce a tady se to povedlo dokonale.

ENFUSION ŽILINA – Robo Kajánek a jeho group je sehraný stroj, který maká a jde stále dopředu. Snaží se věci posouvat a dbá na detaily. Čehož si obrovsky cením! Tentorát ve spolupráci s Holanďany opět skvělá práce a protože jsem s touhle partou pár turnajů taky dělal, tak vím, že se to v mnoha případech dělá hůř než, když je na to člověk sám! Žilina se zkrátka může každý rok těšit na perlu a vědět, že to bude zážitek bez špatných překvapení.

Neviděl jsem bohužel HEROES GATE s Kutil vs. Šuda, ale samá chvála se všude pěla! Stejně tak jsem neviděl (pouze pár záběrů v TV) SOUBOJ TITÁNŮ. Ovšem o kvalitě obou turnajů nijak nepochybuji.

Osobně vysoko hodnotím práci na W5, kde však žalostně chyběli diváci, ale zápasově to byl velký zážitek. Skvělou atmosféru mají Košice a EAST PRO FIGHT, velmi se mi líbil SIMPLY THE BEST, kde byla atraktivní pyramida a stejně tak skvělý turnaj s pyramidou a velmi dobrým zázemím i produkcí proběhl v Nitře pod vedením Patrika MATĚJKY. Navíc návštěva P. Aertse byla skutečným zážitkem!
No a v neposlední řadě NIGHT OF WARRIORS v Liberci, které je hojně a zaslouženě navštěvováno, neb je to turnaj dělaný s láskou a i startovkou především pro region.
Zkrátka skvělých a velkých turnajů bylo v roce 2014 požehnaně a rozdíly se v kvalitě hledají čím dál tím hůře, což je pro diváka skvělé!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here