V období, kdy má UFC pauzu, se Bellator představuje s velkým lákadlem. Už to vypadalo, že se tito dva bývalí šampioni nikdy nesetkají, ale sobotní Bellator 198 všechno změní – Fedor Emelianenko a Frank Mir se střetnou v rámci pyramidy v těžké váze. Vítěz dostane Chaela Sonnena v semifinále.

Fedor Emelianenko (36-5, 1 NC) vs. Frank Mir (18-11)

Těžko si představit Franka Mira někde jinde než v UFC. Ještě jako 22letý klučík tu prožil debut ve svém teprve třetím profi-zápase. V sobotu to symbolicky bude jeho třetí utkání mimo UFC za celou kariéru. Do klece vstoupí po dvouleté pauze a ještě proti velikánovi, který se snaží dokázat, že na to stále má.

Mir bojoval celkem pětkrát o titul v těžké váze, ať už se jednalo o prozatímní nebo skutečný pás. Vždy ho kolem šampionské éry něco potkalo. Nejprve mu slibnou kariéru zabrzdila nehoda na motorce, kterou se připravil o titul a téměř dva roky zápasení. Podruhé narazil na Brocka Lesnara, kterého sice předtím vyškolil za minutu a půl, ale Lesnar se z toho ve druhém střetnutí poučil a zlikvidoval ho na jubilejní placené akci UFC 100.

Od roku 2012 šlo jeho jméno postupně dolů – prohrál čtyřikrát za sebou s velkými soupeři – Joshem Barnettem, Juniorem dos Santosem, Danielem Cormierem či Alistairem Overeemem. Poslední zápisy v UFC měl prohry s Andreiem Arlovskim a Markem Huntem.

A právě duel s Huntem otevřel spekulace, zda se Mir nechystá ukončit kariéru. Dostal totiž dvouletý zákaz činnosti poté, co měl pozitivní test na doping, přestože sám tvrdil, že netuší, jak se to mohlo stát.

Konec kariéry ale nepřicházel v úvahu, Mir měl zájem o kompletaci trilogie s Brockem Lesnarem, nakonec se však rozhodl z UFC odejít a podepsal smlouvu s Bellatorem. Zajímavostí je, že původně za prvního soupeře po dvouleté pauze Fedora vůbec nechtěl, ale zároveň si uvědomil, že v rámci takovéto pyramidy je na toto utkání zřejmě nejvhodnější doba. Otázkou zůstává – jaký Frank Mir se v sobotu objeví?

Již se hovořilo o tom, že je rozměrnější, o čemž mluvil jeho sobotní soupeř, ale nevnímá to jako hrozbu. Naopak – Mirově trenérskému týmu se především chtělo probudit v bývalém šampionovi hlad a touhu. Ačkoliv se z mnohých stran naznačuje, že Frankova štace v Bellatoru jsou pro něj „snadně vydělané velké peníze“, samotný bojovník bere svůj návrat do klece mnohem vážněji než předtím, a to se týká i zlepšeného stravování.

Na druhé straně není zapotřebí vyvolávat nějaký hlad. Fedor je sám za sebe maximálně odhodlaný, protože nechce, aby jeho kariéru určovala poslední KO porážka s Mattem Mitrionem, kde udělal jednu technickou chybu a byl za to potrestán. Jestliže Mir výrazně zlepšil stravování, Fedor je na tom fyzicky i přes vyšší věk (41 let) velmi dobře.

Oba dobývali své organizace zhruba ve stejnou dobu. Fedor si podmanil PRIDE v roce 2003, když získal titul v těžké váze po vítězství nad Minotaurem Nogueirou – to je velmi zajímavé jméno, pokud protkáme kariéry Fedora a Mira. Zatímco „poslední císař“ svedl s Minotaurem 3 zápasy a ani jednou ho nedokázal ukončit před limitem, Frank Mir se později v roce 2008 a 2011 stal prvním bojovníkem v historii, který Nogueiru knockoutoval a donutil jej se vzdát.

Vždy se v dobách jejich největší slávy říkalo, kdo by z těchto dvou uspěl. Pravdou ovšem zůstává, že Fedor získal legendární statut především z toho důvodu, že od roku 2001 do 2010 byl nedotknutelný – nikdo ho nedokázal porazit – fenomenální sérii se podařilo narušit Werdumovi ve Strikeforce, ale do té doby padlo každé velké jméno při souboji s Fedorem.

Přestože už je za zenitem, jenom blázen by si nedal pozor na Fedorovu nebezpečnou pravačku – kromě toho dokáže být velmi variabilní, umí vytvářet tlak na soupeře, je velmi dobrý v postoji i na zemi. Jenomže právě zem je něco, kam byste zase nechtěli zápas posunout proti Franku Mirovi – je to vynikající grappler s černým pásem v brazilském jiu-jitsu. I poslední zveřejněná videa z tréninků naznačují, že nic ze svého umu v této oblasti neztratil a mohl by klidně Fedora vlákat do pasti – podobně jako kdysi Werdum.

Zápas měl pochopitelně přijít mnohem dříve, ale Bellator ho nabízí nyní. Oba chtějí dokázat, že na vrchol v těžké váze stále mají. Oba chtějí zapomenout na poslední nezdary a fanoušci dostanou hlavní tahák, jaký tu nikdy předtím nebyl.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here