BLOG: Byli jsme svědky krádeže?

Turnaj UFC 227 přinesl spoustu emocí, skvělý výkonů a také obratů. Největší šokem však bezesporu bylo vítězství Henryho Cejuda nad dlouholetým králem divize muších vah, Demetriousem Johnsonem.

Cejudo zápas vyhrál v očích dvou bodových rozhodčích. Ten třetí viděl Demetriouse. Opět se ukazuje, že tři bodoví rozhodčí jsou málo. Navíc, když málokterý z nich ví, jak ty zápasy vlastně bodovat. Není se čemu divit, tohle je často propírané téma. I když můžou mít rozhodčí teoretickou znalost, 90% z nich si MMA nikdy na vlastní kůži nevyzkoušelo a tudíž neví, jak se určité situace hodnotí a jaký mají vliv na zápas či samotného bojovníka. Na tohle téma se ostatně rád vyjadřuje Joe Rogan, který by měl nejraději 10 bodových rozhodčích s povinnou „MMA praxí“, aby se podobným kontroverzím předešlo.

O tom ale snad někdy jindy.

Každopádně. Když má váš soupeř v každém kole více úderů, vám se povede takedown, ale stejně pak na zemi nic neuděláte, nemělo by to vyhrávat kola. To je logické, takhle nová unifikovaná pravidla nefungují.

Nenechte se zmýlit, Cejudo předvedl skvělý výkon. Demetriouse takhle nikdo předtím v bitvě o titul neohrozil. Na druhou stranu ale rozhodně nepředvedl tolik, aby vyhrál tři kola a sesadil šampióna s rekordním počtem obhajob. Jak se u nás často říká, když chcete porazit šampióna, musí to být stoprocentně a ještě s něčím navíc.

Jak tenhle zápas a rozhodnutí rozhodčích viděl samotný DJ?

„Čísla mluví jasně. Měl jsem více úderů. Myslím, že rozhodčí neví, jak bodovat leg kicky. S tím však bohužel nic neuděláme. Mohli to vítězství dát komukoliv. Ať už jsem vyhrál nebo prohrál, čeká mě to samé. Půjdu domů, strávím čas se svou rodinou, zahraju si videohry a vrátím se zpátky do gymu, kde se budu učit opět novým věcem.“

„Samozřejmě, že chci odvetu. Nebylo to tak, že by mě knokautoval v prvním kole a já bych neměl nárok. Prvně se ale musím dát dohromady a vyléčit zranění.“

Osobně doufám, že Demetrious odvetu dostane. Má na to veškerý nárok. Vždyť byl šampiónem od samotného založení divize muších vah a titul jedenáctkrát obhájil. Novopečený šampión Cejudo tohle na zřetel moc nebral a okamžitě vyzval šampióna bantamu, TJ Dillashaw. Ten výzvu přijal…

Komentář dalšího redaktora, Michala Petrgála, k tomuto článku:
Souhlasím s myšlenkou, která se rozebírá již delší dobu, a sice mít mnohem více rozhodčích, kteří mají za sebou praxi v MMA a rozsáhlá školení, zároveň bych se na této úrovni nebránil udělat něco ve smyslu VAR ve fotbale, že by byli rozhodčí nejenom u klece, ale měli by jakési nezávislé centrum, kde by mohli během vteřiny předávat díky moderní technologii svá bodování.

U tohoto zápasu to nicméně nevnímám jako čistou krádež Johnsona. Oba potvrdili, že zápas byl hodně těsný a mohlo to dopadnout na jednu či druhou stranu. Tak zní alespoň jejich oficiální prohlášení. Nejsem příznivcem nepsaného pravidla, že aby vyzyvatel sebral pás šampionovi, musí předvést více než těsný zápas, jinak se nechává titul tomu, kdo jej obhajoval. Šampion by neměl mít žádnou výhodu a nemělo by se podle toho hledět ani při bodování.

Když končilo třetí kolo, debatovali jsme s kolegou Pepou Čepelou při komentování, jak to zatím vypadá, a osobně jsem například měl otazníky u druhého kola a možná bych byl i trochu nakloněný Cejudovi v této části. Nicméně u jednotlivých kol jsem pomyslně bodoval takto:
– 1. kolo – Johnson 10:9
– 2. kolo – remíza 10:10 (???)
– 3. kolo – Johnson 10:9
– 4. kolo – Cejudo 10:9
– 5. kolo – Cejudo 10:9 (???)

Druhé kolo bylo jednoznačně rozhodující a dalo se skutečně přisoudit na jednu či druhou stranu. Pokud porovnáme druhé a páté kolo, tak ve druhém se toho dělo podstatně méně a remíza by nebyla úplně od věci, zatímco v pátém se už jelo nadoraz a na obou stranách byla vidět snaha zapůsobit na bodové rozhodčí či případně ukončit zápas. Tady bych se rozhodoval buď pro Cejuda nebo znovu pro remízu. Tím pádem bych s největší pravděpodobností vyhlásil zápas jako remízový, nicméně si dokážu představit, že Cejudo mohl ve 2. a 5. kole přesvědčit rozhodčí a díky tomu si zajistit velmi těsnou výhru. Tento verdikt tedy nevnímám nijak kontroverzně. Nicméně, určitě by se měla konat odveta mezi oběma soupeři.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here