BLOG: Jon Jones znovu ve světlech temných reflektorů

Jon Jones čelí dalšímu problému a velké kritice, která padla i na samotné UFC. A není se čemu divit.

Když ve svých 23 letech získal Jon první UFC titul a zároveň se stal nejmladším šampionem v historii organizace, o jeho budoucnosti se pěly ódy a nikdo si ani nedokázal představit, kam až to – pravděpodobně největší talent – může dotáhnout.

Od roku 2011, kdy získal titul, do roku 2015 to byla (povětšinou) snová jízda. Jedna obhajoba za druhou a až na zápas Alexandera Gustafssona, bez sebevětších potíží. Jon byl celou dobu známý tím, že si rád užívá života, sláva mu vlezla do hlavy a díky svému oplývajícímu talentu, nemusel MMA a samotnému tréninku věnovat celých sto procent.

První velký škraloup přišel v roce 2015, kdy na přechodu srazil těhotnou ženu a z místa činu ujel. V letech 2016 a 2017 přišly suspendace za pozitivní antidopingové testy. Jak Jones sám vysvětloval, látka se do šampionova těla dostala z pilulky na podporu erekce a podruhé zase jako zbytkové a zanedbatelné množství z povoleného suplementu.

Když už se po všech obhajujících a sebe motivačních rozhovorech zdálo, že je z Jona nový člověk, přišla další rána. Je to několik desítek hodin, co antidopingová společnost USADA oznámila, že byla v Jonově těla opět nalezena „zanedbatelná“ částka steroidu turinabol. Stejná, jako minulý rok po zápase s Cormierem. Odborníci polemizují. Že by se opět našla jehla v kupce sena, i po 16 měsících? To nám asi z jistotou řeknou další testy, které Jon musí podstoupit v rámci programu testování VADA. Bude vůbec prvním bojovníkem, který bude zároveň testován v programu USADA i VADA. Doba trvání je odhadována na tři až šest měsíců.

Proč VADA? UFC 232 se totiž původně mělo uskutečnit v Las Vegas. USADA říká, že jsou kvůli pravděpodobně zbytku z minulého roku, ochotni Jona nechat bojovat. Proti je ale Nevadská státní atletická komise. Šest dní před samotným konáním akce tak UFC muselo hledat nové státní útočiště, což je samo osobě taky velké téma.

Fanoušci a vlastně i ostatní bojovníci zuří. Tisíce lidí mělo v Las Vegas koupené hotely, letenky a vše okolo. Hledat v období svátku a Silvestra ubytování a pobyt v Los Angeles asi žádná pohádka nebude. To vše kvůli jednomu člověku a jeho jehle v kupce sena. Jedná-li se však o bojovníka velikosti Jona Jonese, UFC tohle riziko hodlá podstoupit. Párkrát v historii už se podobné stěhování konalo.

(pozn Lístky do Inglewoodu půjdou do prodeje zítra. Lidé, kteří si zakoupili lístky do Vegas budou mít přednostní právo na rezervaci míst.)

Jakmile se ale zavřou dveře oktagonu, bude to zase Jon a jeho nezpochybnitelné dovednosti, které všechno tohle alespoň na pětadvacet minut předčí a uvedou do pozadí.

Soupeř Gustafsson říká: Jsi jen zatracený klaun. Samozřejmě víme, že jsi zvyklý na ty svoje dávky. Nic nového. Jsi požehnán jedině Danou Whitem a Jeffem Novitzkym. Tvoje štěstí vyprší v sobotu v noci.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here