BLOG pátý element: Zápas Pudilová/Carmouche a novinka PROJEKT Y

Pátý element #5

Zdravím všechny příznivce ženského MMA. Magické páté vydání Pátého elementu dnes nabídne ohlédnutí za, momentálně nejdiskutovanějším zápasem na tuzemské scéně, a sice Pudilová vs Carmouche. Dále se podíváme na úvod Projektu Y pod taktovkou organizce OKTAGON MMA. A samozřejmě nebude chybět ani souhrn uplynulých i nadcházejících zápasů bojujících žen ve světě i doma.

V zápase Pudilová versus Carmouche byla favoritkou hostující Američanka a to jak statisticky, tak i dle sázek. Cramouche předvedla velmi taktickou bitvu, v níž bylo dodržení strategie klíčem k úspěchu, na který nakonec dosáhla. Carmouche tento zápas vyhrála na body a pouze jeden rozhodčí dal druhé kolo Lucii Pudilové a zbylí dva dali všechny tři kola Liz Carmouche. V bodování není moc o čem diskutovat, byť rozdíl byl opravdu nepatrný a pro běžného fanouška nejspíše jen těžce detekovatelný. První kolo Liz dostala Lucii na zem a, i když se nepropracovala k zakončení ani výraznějšímu GnP, efektivní grappling ji kolo vyhrál. Ve druhém kole se Lucie dostala k několika dobrým výměnám v postoji,  což bylo přesně to, čemu se Liz celý zápas vyhýbala a tak šla opět pro takedown. Lucie tentokrát provedla výborně načasovaný sweep, útočila z horní pozice a závěru hrozila gilotinou. Druhé kolo tak určitě mohla dostat od všech tří rozhodčích. Poslední kolo probíhalo obdobně s tím, že Pudilová investovala mnoho sil do kopů, které, bohužel, povětšinu celého zápasu nenašly cíl. Carmouche odcouvala půl kola a opět vzala Pudilovou na zem. Sweep a GnP ale přišly od Pudilové až příliš pozdě a takedown je mnohem lépe bodovaný než přetočení. Třetí kolo nakonec, byť jen o vlásek, získala Liz Carmouche.

Lucii hnala vpřed nejen touha po vítězství, ale také plná O2 aréna. Když nastupovala k zápasu, v hale byla tak neskutečně nabitá atmosféra, že to chce bezpochyby zažít nejen každý zápasník, ale také fanoušek. Lucie Pudilová a stejně tak i její přípravný tým v čele Ladislavem Erdéliym, se vůbec nemusí za svůj výkone stydět. Ba naopak, byl to ohromující výkon hodný aplausu a chvály. Jen tomu, jako již dvakrát v UFC, chybělo něco výraznějšího, čím by si Lucka definitivně přiklonila rozhodčí na svou stranu. Věřím, že příště se česká lvice postaví do oktagonu zase o něco lepší, připravenější, dychtivější a odejde jako vítěz.

Na UFC v Praze také Gillian Robertson porazila ve druhém kole Veronicu Macedo via submission RnC. Leah McCourt zvítězila na Bellatoru první kolo TKO nad Hatice Ozyurt.

V sobotu 2. března proběhne v Kyjevě již zmiňovaný titulový zápas na WWFC 14 mezi Magdalenou Šormovou (6-1, Česká Republika) a Evou Dourte (4-, Francie). Magda z pražského Penta Gymu zde bude obhajovat pás šampionky ve straweight, tedy je to další velký ženský zápas pro české MMA. V neděli 3.března bude na hlavní kartě UFC 235 k vidění Tecia Torres (10-3, Nevada, U.S.) s Weili Zhang (18-1, Čína). Na early prelimes pak zápasí Gina Mazany (5-2, Aljaška, U.S.) proti Macy Chiasson (3-1, Nevada, U.S.) a Hannah Clifers (8-3, Severní Karolína, U.S.) zápasí proti Polyana Viana (10-2, Nevada, U.S.).

Projekt Y

je nový druh reality show organizace OKTAGON MMA zaměřený na ženy začínající v amatérském MMA. Ze stovek adeptek byly vybrány čtyři uchazečky, dvě ze Slovenska a dvě z Čech. Následujícího půl roku budeme mít jedinečnou možnost sledovat jejich příběh od prvních tréninků až po samotný nástup do MMA zápasu. Každá z těchto žen je velmi odlišná od svých soupeřek a to jak svým civilním životem, tak i tím, co nejspíše v této show předvedou. Naopak společné mají především to, že je čeká velká porce tréninkové dřiny, odříkání a mediální pozornosti. To vše vypovídá o tom, že nám OKTAGON nabídne vskutku originální podívanou.

Za slovenskou stranu nastoupí Eva Borodáčová, která má 29 let, živí se jako koncipientka v advokátní kanceláři a připravovat se bude v Boxerně Žilina pod trenérem Miroslavem Cingelou. Druhou Slovenkou je Petra Batthyany, jenž se živí jako redaktorka a na její MMA cestě ji bude dělat průvodce nekompromisní Ilja Škondrič z bratislavského OFA gymu.

Na české straně nastoupí Kateřina Klinderová žijící v Praze. Její pracovní náplní je výroba paruk a svou přípravu zahájila v Penta Gymu s trenérem Dane Bartákem. Ivana Hašková je studentka a tedy nejmladší členkou vyvolené čtveřice Projektu Y. V pouhých 18 letech bude reprezentovat české barvy pod vedením Andrého Reinderse v gymu Reinders MMA.

Mám se tedy opravdu na co těšit. A co víc, třeba nám z Projektu Y vyroste další Pudilová, nebo Šormová.

Ženskému MMA zdar!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here