BLOG: Zaslouží si jednoruký bojovník Newell (14-1) šanci v UFC? Porazil ho pouze Gaethje

Jednoruký bojovník Nick Newell a UFC?

Bojovat v pravděpodobně fyzicky nejnáročnějším sportu jen s jednou rukou? Jakkoliv bizarně to zní, je to realita.

Rodák z Connecticutu, Nick Newell, se narodil s vrozenou amputací levé ruky, která mu končí těsně pod loktem. Překážka? Nikoliv.

A že by byl jen pouhým otloukánkem, který si do klece chodí pro výplatu? Jeho rekord 14-1 mluví za vše. Ještě před MMA začínal na střední škole s wrestlingem, kde nasbíral přes 300 vítězství a vytvořil si tak solidní základ.

S MMA kariérou začal v roce 2011, pod organizací Xtreme Fighting Championship. Svůj debut, který přinesl hodně otázek a pochybností, zvládl na výbornou. K vítězství na submisi mu stačilo pouhých 71 sekund. Po velkolepém debutu a vítězství přišel pochopitelně zájem novinářů z celého světa a o Newellovi se začalo mluvit.

Tohle byl teprve začátek. Newell sbíral jen výhry a zastavil se až na skóre 11-0. Pak přišel zápas s šampionem organizace WSOF a současným elitním bojovníkem lehké váhy UFC  – Justinem Gaethje, se kterým Newell inkasoval první a jedinou prohru.

První zaškobrtnutí ho nijak neodradilo, naopak posílilo a v roce 2015 si připsal další dvě výhry.

Po té poslední však přišlo nečekané oznámení odchodu do důchodu, z důvodu fyzické vyčerpanosti a hodně malých zranění, které se začaly hromadit. Založil vlastní gym a soustředil se pouze na sebe a svou kariéru mimo MMA.

Nyní je po dvou letech zpět. Minulý týden se vrátil zpět do klece a na turnaji Legacy Fighting Alliance (LFA) si v hlavním zápase zase připsal vítězství v prvním kole na submisi.

Po další výhře a vylepšení rekordu na úctyhodných 14-1, se pochopitelně začalo mluvit o UFC. Není se čemu divit, černý pás v brazilském jiu-jitsu, 300 vítězství ve wrestlingu a pouze jediná prohra v MMA? Je tady však jedno velké ALE.

Prezident UFC Dana White už se v minulosti – když Nick začínal – nechal slyšet, že Newell „nikdy“ nebude v UFC bojovat. V případě drsné prohry by se totiž na UFC snesla neskutečná vlna kritiky a ze stran médií – které se normálně nevěnují MMA – by byli ukamenováni za živa. Hrozba titulních stran „Jednoruký invalida brutálně knokautován v UFC“ byla tak velká, že to UFC nemohlo podstoupit.

Nyní se situace ale změnila, Newel nasbíral 14 vítězství a v každém svém zápase dokázal, že se s ním musí počítat jako s každým jiným bojovníkem. Kvalitu mu nikdo upřít totiž nemůže.

Bude to ale stačit na to, aby Dana White změnil svůj názor? Možné to je. Stačí si vzpomenout na kauzu UFC a ženy.

Co si o Newellovi a jeho šancích v UFC myslíte vy?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here