Před pár dny vyšla najevo zpráva, že jeden z velkých bojovníků, který zažil první éru UFC, byl v PRIDE i Strikeforce a nakonec znovu v UFC, z této společnosti nakonec odešel. Josh Barnett si vyžádal propuštění a jako jeden z důvodů uvedl, že nedůvěřuje anti-dopingové agentuře USADA.

V neděli se o celém příběhu rozhodl detailně promluvit v dlouhém příspěvku na Facebooku, jehož překlad vám nyní přinášíme:

„Kariéra tak dlouhá, jako je ta má, může mít mnoho cestiček nebo může dokonce občas změnit směr. Tohle je jeden z těch případů. Nikdo si tehdy ani nemyslel, že bych se někdy do UFC vrátil vzhledem k tomu, jak napjaté vztahy jsme mívali v minulosti, ale nakonec jsem tam strávil 5 let a měl 5 zápasů. Moc se mi tam líbilo. Druhá štace v UFC pro mě byla vynikající zkušenost a společně jsme dokázali skvělé věci. I když jsem si jistý, že bychom v tom mohli pokračovat, mám pocit, že je na čase, abych se vydal po jiné cestě. Mají výborné bojovníky a největší platformu na světě, takže proč bych chtěl vůbec odcházet? UFC má zavedenou strukturu, aby po svém vyprávěla příběhy. Je to dobrý způsob, ale ne můj – není to můj příběh. Volání po dobrodružství je pořád ve mně a přál bych si to ukázat. Toužím se však vrátit na cestu začátků MMA. Jezdit po světě na exotická místa, zápasit pod různými pravidly, v jiných rinzích, klecích nebo v čemkoliv. Zápasit s bojovníky, kteří jsou v hledáčku. Existuje tolik soupeřů a míst, která chci prozkoumat po svém tak, abych mohl vytvářet svůj příběh a udělat z těchto příležitostí realitu. Realitu, která by nebyla možná, pokud bych zůstal v UFC.

Debakl s USADA za poslední rok a půl také ovlivnil mé rozhodnutí odejít z UFC. Jejich naléhavost potrestat mě za něco, o čem jednoznačně věděli, že se jednalo o problém s kontaminací, byla neetická. Snažit se přijít s jakýmkoliv důvodem, aby mohli zlegitimizovat navýšení sankcí vůči mně, bylo nepřijatelné. Vyžádat si právního zástupce a vést s nimi soudní proces za přítomnosti arbitra bylo zbytečné. Místo spravedlivého procesu upřednostňovali jakousi protichůdnost. Nemohu jim s dobrým svědomím důvěřovat, že budou jednat v dobré víře. Možná dokonce toužili po jakési pomstě ve formě pokusu o zrušení mého vítězství nad nimi v arbitráži. To není prostředí, ve kterém chci strávit svá poslední léta kariéry.

Chtěl bych předejít byrokracii tím, že odejdu z UFC. Doufám, že budu schopen mít zápasy ať už v grapplingu nebo profesionálním wrestlingu a že dokážu využít příležitostí. Jako součást skládačky jménem UFC bych musel pracovat pro jejich vyprávění a dělat podle jejich časové osy. Existuje ještě spousta příběhů v mé kariéře, které chci odvyprávět, a přeju si být ten, kdo o nich dokáže rozhodovat bez jakéhokoliv vlivu. Abych to dokázal, musím být sám, musím být architektem svého osudu – přejít bitevní pole. UFC se ke mně chovala velmi dobře a je to skvělé místo pro zápasení, ale protože už mi nezbývá moc času, chci si určovat sám své vlastní bitevní plány. Slyším volání po velkém dobrodružství a jdu do toho.“

Dlužno dodat, že Josh Barnett před pár měsíci vyhrál arbitráž nad USADA a stal se prvním významným případem, který prokázal svou nevinu. Nyní může následovat další legendu Lyota Machidu a směřovat na chvíli do Bellatoru nebo skutečně zůstat volným hráčem a jezdit po světě do nejrůznějších organizací, které ho budou chtít mít na své kartě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here