KRPÁLEK PŘEPSAL HISTORII – JE PRVNÍM ČECHEM, KTERÝ VYHRÁL MS V JUDU

Lukáš Krpálek přepsal historii! Je prvním Čechem, který vyhrál MS v judu!

Jméno Lukáše Krpálka je v judistickém světě již velice známý pojem. Již dlouhou dobu platí za jednoho z nejúspěšnějších judistů v historii České republiky a po dnešku bude do kronik jednoho z nejstarších bojových umění na světě zapsán hodně tučným písmem.

Krpálek se totiž zúčastnil mistrovství světa, které se konalo v ruském Čeljabinsku. V kategorii do 100 kilogramů porazil rodák z Jihlavy všechny své soupeře a mohl se tak radovat z historicky prvního zlata z MS, které česká škola juda kdy získala. To, co se nepovedlo Pavlu Petřikovovi staršímu a Vladimíru Kocmanovi v osmdesátých letech se povedlo teprve třiadvacetiletému členu USK Praha.

Za cestou ke světovému titulu dokázal Krpálek postupně porazit několik těžkých soupeřů. Hned v prvním kole čelil například mistru světa z roku 2007 Lucianu Correuovi z Brazílie. V semifinále narazil na těžkého Rusa Chajbulajeva, se kterým český reprezentant vždy prohrál, mimo jiné i na OH v Londýně, což tehdy Krpálka velice mrzelo. Pomsta však nejvíc chutná za studena a svého ruského soupeře porazil na aktivitu. Toto vítězství jej nahecovalo i do finále, které mladý judista také ovládl a mohl se tak radovat z nejcennějšího kovu a úspěchu ve své dosavadní kariéře.

Krpálek je tak nejen současnou světovou jedničkou ve váze do 100 kg, ale i dvojnásobným mistrem Evropy, dvojnásobným bronzovým medailistou ze světových šampionátů, ale i aktuálním mistrem světa a neúspěšnějším judistou v historii ČR. Nezbývá, než smeknout před tímto mladým klukem, který by měl být do příští letní olympiády v Riu de Janeiru velkým želízkem v ohni.

TEXT: JIŘÍ POLZER

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here