Michael Chiesa: Myslel jsem, že mě shazování zabije

Turnaj UFC 226 se zapsal do historie. Daniel Cormier se stal prvním zápasníkem, který drží pásy dvou nejtěžších váhových kategorií. V zákulisí však probíhalo větší drama než souboje v oktagonu. Michael Chiesa doslova bojoval o život, když se snažil splnit váhový limit 156 liber.

Největší problém současného MMA – drastické shazování váhy. Yoel Romero, Darren Till i Michael Chiesa jsou bojovníci, kteří velkým hubnutím ohrožují své zdraví. Chiesa dle svých slov téměř zemřel a definitivně zamítl další možnost nastoupit v lehké váze.

Chiesa v rozhovoru prozradil, že měl opravdové starosti o svůj život.

„Ani to nedokážu dostatečně zdůraznit, jak mi bylo! Prošel jsem první částí shazování, ale ve čtvrtek jsem opravdu myslel, že umřu a to vůbec nepřeháním. Mé tělo už to absolutně nezvládalo. Několik dní jsem nemohl trénovat tak, jak jsem chtěl a týden před zápasem jsem měl 175 liber, obvykle jsem na 169 librách. Bylo to příliš náročné a nezvládl jsem to. Snižujeme váhu po dobu osmi hodin. Shazoval jsem čtyři hodiny ve čtvrtek a následně v pátek, jenže už nebylo co shodit. Bez přehánění: Myslel jsem, že zemřu. V půlce páteční noci jsem se probudil a dostal záchvat paniky. Zlomil jsem se a začal plakat, bylo to hrozné. Nikdy jsem se takhle necítil. Vždy jsem shazoval bez problémů, ale teď to bylo otřesné a nikdy mi nebylo tak zle“.

Ihned po vážení Chiesa oznámil, že už nikdy nebude zápasit v lehké váze a zamíří o divizi výše. Na velterovou váhu je dostatečně velký i silný a neměl by mít s přechodem mezi silnější bojovníky problém.

„Již jsme to s mým týmem probírali v minulosti. Musím jít nahoru. Jsem velký chlap, což si lidé neuvědomují. Ve velterové váze je pouze Darren Till větší. Nejsem žádný prcek. Mohl bych mít 93 kg a být atletický a ve skvělé formě“.

„Pokud vznikne váhová kategorie 165 liber (73 kg) přijmu to s otevřenou náručí. Jsem toho velkým zastáncem. 165 liber by bylo pro spoustu kluků úplným požehnáním“.

Další nešťastný příklad hazardování se životem. Dana White chce změnit čas vážení, ale to pravděpodobně problém nevyřeší. Bojovníci jsou zvyklí drasticky hubnout a budou to dělat dál. Vznik nových divizí je stále v nedohlednu. Doufejme, že se situace vyřeší co nejdříve a sníží se riziko možného úmrtí sportovců.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here