PREVIEW, tak trochu jinak: Khabib Nurmagomedov vs. Al Iaquinta

UFC 223: Khabib Nurmagomedov vs. Al Iaquinta

Tak a je to tady. Původně to měl být jeden z největších UFC galavečerů roku 2018. Hlavní zápas měli původně obstarat elity lehké váhy Tony Ferguson a Khabib Nurmagomedov, no a k tomu dalších 12 super atraktivních zápasů.

Poslední týden byl však šílený a celá karta trochu ostrouhala. Kdybychom si to měli rozebrat dopodrobna, zabralo by to z takhle krásného víkendu zbytečně moc času. Řekněme si to ve zkratce. Šest dní před zápasem zakopl Tony Ferguson ve studiu, když dělal mediální povinnosti, vážně si tím poranil koleno a byl ze hry. Náhrad se nabízelo hned několik, nakonec to dostal šampion pérové váhy Max Holloway, skvělé. Že mu na shazování váhy moc nezbývá? Nevadí, on to zvládne. Nezvládnul – nebo to spíš nezvládla komise – a zápas nakonec dostal Al Iaquinta. S váhou problém tak úplně nebyl, neb měl na tom samém galavečeru bojovat s Paulem Feldrem. Co se týče Feldera, ten má smůlu, dostane peníze, ale zápas je ta tam.

Je tady však malý problém. Al Iaquinta převážil o 0.2 libry. Kdyby věděl, že půjde o titul, tak si ty trenky sundá, ale nevěděl. Komise už mu pak druhý pokus uznat nemůže. Pakliže tedy zvítězí, podle komise šampionem nebude, ale podle UFC ano, což je nejdůležitější.

V průběhu týdne se dokonce v útrobách arény objevil i Conor McGregor, spěchajíc na autobus nebo co. Návštěva největší hvězdy nakonec celý galavečer stála 2 zápasy. Jeden z nich měl být dokonce na hlavní kartě. No nic, aspoň že se konečně ukázal, ale jak už jsem říkal, TKO Chiesy se jako obhajoba nepočítá.

Pojďme se podívat na samotný zápas. Naprostá většina se určitě shodne na tom, že Khabib je jednoznačným favoritem duelu a Iaquinta se může maximálně pokusit o zázrak. Ať si ale říká, kdo chce, co chce. Pro mě má Iaquinta větší šance na vítězství než Max Holloway. Samozřejmě hlavně proto, že má za sebou kompletní tréninkový kemp a v lehké váze je jako ryba ve vodě. Navíc, umí jednou ranou vypnout soupeře, což je právě proti Khabibovi asi ta nejlepší vlastnost. Kromě toho bude bojovat na domácí půdě.

Všechno je to sice pěkné, ale znovu, nastupuje proti Khabibu Nurmagomedovi. Ano, s tím Dagestáncem, co od útlého mládí wrestlil s medvědy a momentálně to má 25-0. V současné době můžeme bez dlouhého rozmyšlení říct, že patří k těm nejdominantnějším zemařům v celém UFC. Když svého soupeře vezme na zem, což pokaždé vezme, tak jim mnoho možností nezbývá a do konce kola se můžou tak maximálně modlit, aby je jednou z jeho ran neukončil. A že těch ran je. Snad nikdo nemá na zemi takovou frekvenci „ground and pound“ úderů jako Khabib. Pěsti a lokty z něj vystřelují jako tenisové míčky z trenažéru. Pakliže se mu nepovede nebo jen nechce brát zápas na zem, něco umí i v postoji. Velkou práci za něj vlastně odvede neskutečně tvrdá brada a neortodoxní údery.

Týden před UFC 223 byl však natolik šílený, že se může stát opravdu cokoliv. Třešnička na dortu v podobě první kariérní porážky suverénního Dagestánce a hlavní tváře blížící se UFC premiéry v Rusku rukou realitního makléře, který je po většinu své kariéry s UFC na ostří nože? Jo, to by bylo. Nechme se překvapit.

Celý galavečer vypukne od 02h ráno, ze soboty na neděli (hlavní karta od 04:00 na Nova Sport 2). Vy ho jak jistě už víte, můžete s námi sledovat v BBQ baru Expats.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here