První mistrovství ČR a SR v ADCC grapplingu předvedlo kvalitní turnaj

Pro milovníky grapplingu, submission wrestlingu, zápasu, brazilského jiu jitsu a prostě „praní bez úderů“ není organizace ADCC (Abu Dhabi Combat Club, pozn. red.) ničím neznámým. Pořádá ty největší turnaje svého druhu na světě. V neděli 30. listopadu jsme měli v České republice poprvé v historii možnost se turnaje pod hlavičkou ADCC zúčastnit. A zájem byl opravdu veliký.

Místem konání se stalo město Ostrava, konkrétně sportovní hala na Trojhalí, která disponovala celkem třemi zápasnickými žíněnkami a kvalitním zázemím. Počet přihlášených zápasníků se pohyboval okolo 150 lidí, což napovídalo o skutečně velké konkurenci a bylo jasné, že prosadit se mezi tolika zápasníky nebude nic snadného.

Start turnaje byl naplánován na 10:30 kategorií juniorů, žen a masters (nad 35 let). Další vypsané kategorie byly: začátečníci, pokročilí a absolute. Po hodinách strávených na žíněnkách končil turnaj ve večerních hodinách. Ti nejlepší pak získali tituly mistrů a vicemistrů republiky organizace ADCC. Celá organizace a systém turnaje byla na nejlepší možné úrovni. Třešničkou na dortu byla ještě možnost zúčastnit se školení rozhodčích ADCC, takže už máme i několik certifikovaných ADCC rozhodčích.

Na další otázky nám odpověděl jeden z organizátorů turnaje Robin Javorek.

Organizace ADCC je známá všem zápasníkům po celém světě. Čemu, případně komu vděčíme za to, že na turnaje pod ADCC se nyní dostanou i kluci z Čech a Slovenska?

První kontakt navázal Jan Paldus. Poté se konala 17. 6. 2014 v Praze schůzka s prezidentem ADCC Marko Leistenem, kde byla Česká republika oficiálně přijata do ADCC. Prezidentem pro ČR se stal Jan Paldus a viceprezidentem Robin Javorek.

Kolik zápasníků se dostalo na první ročník turnaje ADCC v České republice?

Fyzicky se zúčastnilo 140 zápasníků, 29 týmů, 19 kategorií.

Na co dalšího se můžeme těšit příští rok?

Další velkou akcí dle pravidel ADCC bude Czech Open, který bude 23. 5. 2015 v Ostravě. Bude to zatím největší akce co se grapplingu týče v Česku i na Slovensku. Účast bude otevřena i zahraničním zápasníkům, takže velká akce.

Jiří Polzer, MMA Club Brno

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here