UFC 212 PREVIEW

UFC 212 ve slunné a rozžhavené Brazílii. Jeden z největších bojovníků všech dob – Jose Aldo, tomu bude čelit mladý a ambiciózní bojovník z Hawaii – Max Holloway. Představí se také TOP vyzývatelky ženské slámové váhy – Claudia Gadelha a Karolina Kowalkiewicz, veteráni Belfort a Marquardt nebo také KO mašiny Borrachincha vs. Bamgbose. Stylově slibují zápasy velkou podívanou, pojďme si představit hlavní kartu.

 

Erick Silva (19-7, 1NC) vs. Yancy Medeiros (13-4, 1NC)

Zápas dvou atraktivních bojovníků, kterým však chybí špetka konzistence, co se výkonu týče. Silva střídá prohru s výhrou. V jednom zápase vypadá senzačně a v dalším zase jako by nedokázal popadnout dech. Medeiros toho má v UFC stejně jako Silva poměrně dost za sebou, nikdy ale nedokázal najít lepší formu a prosadit se v žebříčku. V jeho minulém zápase se posunul o váhovou kategorii výš – do welteru – a při svém debutu podal dost přesvědčující výkon. Silva byl při svých začátcích považován díky své síle, tvrdým úderům a dobrým takedownům za opravdovou naděj a potencionálního titulové vyzyvatele, po čase se to ale změnilo a ve většině z posledních zápasů vypadal dost zpomaleně. Jeho největší zbraní je určitě jiu-jitsu, kterým dokázal ukončit hned několik soupeřů. Medeiros je silný a zkušený kickboxer, který dokáže dobře využívat vzdálenost a držet si odstup. Jeho obrana takedownů je rovněž dost úspěšná. V zápase by se měla projevit jeho rychlostní převaha a větší dynamičnost.

Tip: Medeiros

Paulo Borrachincha (9-0) vs. Oluwale Bamgbose (6-2)

Zápas střední váhy dvou ‚knockout umělců‘. Borrachincha má celkové skóre 9-0 s působivou bilancí 8/9 KO, 1x submisse, a to všechno v prvních kolech. V UFC má za sebou pouze jeden zápas, ve kterém zvítězil na TKO proti Osiris Maia, jak jinak, než v prvním kole. Bamgbose to má v UFC doposud 1-2, ale ve všech z jeho 6 vítězství má podobnou bilanci, jako jeho soupeř Borranchincha – 6/6 KO v prvních kolech. Oba jsou v postoji neskutečně nebezpeční s oblibou jít doprostřed oktagonu a vyměňovat rány. Statistiky napovídají skvělému zápasu a my se máme na co těšit.

Tip: Borrachincha

Vitor Belfort (25-13) vs. Nate Marquardt (36-18-3)

Zápas dvou veteránů a zkušených matadorů. Oba toho mají v UFC a celkově MMA už něco za sebou a poslední období kariér pro ně nebylo zrovna nejlepší. Před blížícím se koncem by však oba chtěli ještě předvést kvalitní podívanou. Belfort je na tom o poznání hůře než Marquardt, co se posledních zápasů týče. Čtyři z posledních pěti zápasů totiž prohrál tak, že ho soupeř ukončil. Marquardt zase střídá prohru s výhrou a nedaří se mu naskočit na nějakou tu vítěznou vlnu. Navzdory věku, je Belfort stále rychlým bojovníkem s dostatečnou KO silou, dokáže zahrozit jak pěstmi, tak kopy. Marquardt je schopným jiu-jitsu specialistou a se správným ‚čuchem‘ jak a kdy vystartovat po svém soupeři.

Tip: Marquardt

Claudia Gadelha (13-2) vs. Karolina Kowalkiewicz (10-1)

Dvě nejvýše postavené vyzývatelky ženské slámové divize. Obě jsou však ve stínu polské nespoutané šampiónky Joanny Jedrzejczyk. Kowalkiewicz s Joannou prohrála v minulém zápase, na UFC 205 v 5 kolové bitvě. Zápas to byl docela jednostranný, avšak Karolina prokázala tvrdou bradu, odhodlání a měla dokonce 4 nebo 5 minut, kdy Joanne dominovala. Gadelha pohrála s Joannou už dokonce 3x a jestli by tedy chtěla hned další titulovou šanci, musela by Kowalkiewicz porazit s velkou parádou. Ne, že by k tomu neměla předpoklady. Gadelha je jedna z nejvšestrannějších žen v MMA. Dokáže se silnými ranami a přesnými kombinacemi obstát v postoji a její wrestling v kombinaci s brazilským jiu-jitsu dokázal dominovat všem soupeřkám, se kterými se dosud utkala. Kowalkiewicz je zkušenou Muay-Thai bojovníci a se solidním grapplingem. Kromě postoje je jejich předností hra v klinči, odkud umí rozdávat tvrdé lokty a kolena. V zápase s Claudií by se měla soustředit na bránění takedownu a dobrý pohyb na nohou, který její soupeřce nedovolí žádné divočejší akce. Výhra by Karolině určitě dala nárok na titulovou šanci. Navíc proti Jedrzejczyk prohrála pouze jednou.

Tip: Kowalkiewicz

Jose Aldo (26-2) vs. Max Holloway (17-3)

Legenda a šampión pérové váhy. Proti němu jeden z nejtalentovanějších bojovníků dnešní doby a současný interim šampión pérové váhy. Podle mnoha lidí se jedná o ten nejlepší zápas, který můžou dnešní váhové kategorii nabídnout. Aldo má za sebou takřka bezchybnou kariéru a pouhé 2 porážky. Ta první v roce 2005 a druhá ona 13 sekundová s Conorem McGregorem. Aldo ve své kariéře čelil těm nejlepším bojovníkům z celého světa a všechny dokázal porazit. Jen v UFC obhájil svůj titul celkem 7krát. Max Holloway je momentálně na senzační šňůře 10 vítězství v řadě. Jeho poslední prohra byla na body s Conorem McGregorem, od té doby se zápas od zápasu zlepšuje a poražením Jose Alda na jeho domácí půdě v Brazílii by se nesmazatelně zapsal do historie. Těžko zde hledat nějaké větší slabiny. Aldo patří k jednomu z úplně nejlepších bojovníků historie a vyniká ve všech oblastech – kickbox, wrestling, černý pás v jiu-jitsu. Hlavní předností Maxe Hollowaye je určitě jeho box a rychlost a precizní kombinace, kterými prostě ubil hned několik bojovníků. Co se týče hry na zemi a wrestlingu, mockrát jsme ho v těchto situacích zatím neviděli. Má skvělou obranu takedownů a pokud už ho někdo na zem vezme, umí se hodně rychle vrátit zpět na nohy.

Tento zápas je neskutečně složitý na tipování soupeře a určování favorita. Proti Aldovi vsadíte jen těžko. Max má zase neskutečný tah na branku a hlad po vítězství. Proti vyprodané aréně, z 95% pohánějící Alda to bude mít těžké hlavně psychicky.

Ale když už, tak jdu za srdcem: Holloway

Video z vážení:

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here