UFC 214 PREVIEW – představení zápasů hlavní karty, video z vážení

Papírová karta ROKU – UFC 214!

Začátek ze soboty na neděli ve 4 ráno Nova Sport 2 UFC 214 s ostřílenou komentátorskou dvojicí Novotný Reinders.

Jimi Manuwa (17-2) vs. Volkan Oezdemir (14-1)

Ano. Tohle je vážně první zápas hlavní karty. Když ‚Poster Boy‘ Manuwa před pár lety prohrál pár zápasů s TOP vyzyvateli, většina ho zavrhla s tím, že už z něj nikdy titulový vyzyvatel nebude. Stačily však 2 knockouty ověnčené navíc bonusy $50,000 a rázem je na 3. místě v žebříčku polotěžké a jedním z adeptů na další titulovou šanci. Naopak o chlápkovi jménem Volkan Oezdemir ještě v roce 2016 pořádně nikdo nevěděl. Vletěl do UFC jako uragán a poskytnuté šance se chytil, jak se říká, za pačesy. Co se stylu týče, tak Manuwa je klasický boxer, který dokáže uspat soupeře na jednu ránu. Jeho obrana takedownu se za poslední dobu taky zlepšila a nedává je zadarmo. Styl a schopnosti Oezdemira jsou stále tak trochu ‚neznámá‘. Tyto věci víme z minulých zápasů, kdy porazil OSP a Mishu Cirkunov jistě – efektivní a silný kickboxer s dobrou obranou takedownu. Těch se ale v tomto zápase pravděpodobně moc nedočkáme. Pokud jeden z nich zvítězí obzvlášť ve velkém stylu, může se dost možná stát dalším titulovým vyzyvatelem.

Tip: Manuway

Robbie Lawler (27-11, 1 NC) vs. Donald Cerrone (32-8, 1 NC)

Co si budeme povídat. I na takhle nabité kartě je právě tohle pro spoustu lidí onen ‚zápas večera‘. Oba své poslední zápasy prohráli. Lawler se nechal nachytat jediným úderem současného šampióna Tyrone Woodleyho už v 2. minutě prvního kola jejich titulového zápasu. Cerrone dostal od Masvidala, ale je možné, že velkou roli zahrála vytíženost a absence nějakého oddechu pro Cowboye, který to takhle prostě rád. Lawler je tím nejtvrdším a nejefektivnějším ranařem v celém UFC. Jediné, co potřebuje, je jít dopředu a trefovat Cerroneho jednou ranou za druhou a prostě vyhrát. Takhle jednoduché to samozřejmě mít nebude. Cerrone je jedním z nejlepších Muay Thai kickboxeru v UFC. Obrana má sice své mouchy, ale neustálým tlakem svým soupeřům většinou ani nic nedovolí. Klíčovým faktorem jeho vítězství nad Lawlerem bude udržování vzdálenosti a zkrátka nedovolit mu přiblížit se s jeho brutálními údery. I z tohoto zápasu může klidně vzejít příští titulový vyzyvatel.

Tip: Lawler

Cris Cyborg (16-1, 1NC) vs. Tonya Evinger (19-5)

První ze tří titulových zápasů na hlavní kartě. Tentokrát o ten v ženské pérové váze. Tato divize byla tak trochu vytvořena kvůli Cris Cyborg. První šampiónka Germeine de Randamie odmítala kvůli bývalým dopingovým problémům s Cris bojovat. UFC tak nezbývalo nic jiného, než holandskou bojovnici titulu zbavit. Cris Cyborg je považována za nejlepší a nejdominantnější MMA bojovnici vůbec. Už víc jak 10 let neporažená. Její soupeřkou bude šampiónka ženské organizace INVICTA FC. Cris Cyborg je s trochou nadsázky Robbie Lawler ženské divize ještě s tím bonusem, že se jí žádná žena nevyrovná silou ani velikostí. Tonya Evinger je skvělou wrestlerkou a ‚zemařkou‘. Po celou dobu její kariéry byla zvyklá své soupeřky brát hravě na zem a tam jim následně i dominovat. Proti síle a dobré obraně takedownu Cyborg to však nebude nic jednoduchého.

Tip: Cyborg

Tyron Woodley (16-3-1) vs. Demian Maia (25-6)

Zápas jako podle učebnice. Šampión bude hájit svůj titul proti 1. muži v žebříčku divize. Boxer se základy z wrestlingu proti kovanému brazilskému mistrovi v jiu-jitsu. Woodley má za sebou 2 úspěšné obhajoby titulu (obě proti Wonderboy Thompson). Maia si pro tuhle vysněnou a pravděpodobně jedinou titulovou šanci došel trnitou cestou. Trnitou spíše na papíře, v realitě to vypadalo, jako když nůž projede máslem. Náběh na očekávaný single leg takedown, úspěšně. Trochu zaříkávání na zemi a následné utáhnutí/uškrcení soupeře. Jeho série vítězství sčítá úctyhodných sedm dominantních výher v řadě. Tyron Woodley je občas dost podceňovaný a pro někoho nemá zrovna nejatraktivnější bojový styl. Dlouhé vyčkávání na jednou příležitost, při které však nastartuje svoje kladiva a soupeř jde k zemi. K tomu všemu jedna z nejlepších obran takedownu v UFC. Demian Maia je něco jako hroznýš královský. Všichni vědí, co bude následovat, ale nikdo to nedokáže zastavit. Ke své oběti se pomalu připlazí, vleze na záda a čeká na správnou příležitost, kdy konečně přejde k nějakému uškrcení/utáhnutí a ukončí tak soupeře.

Tip: Woodley

Daniel Cormier (19-1) vs. Jon Jones (22-1)

Tohle je dámy a pánové předčasný hřeb letošního roku. Dobře, nebudu předbíhat, ale aspoň papírově tomu tak je bezpochyby. Když si představíte tu největší elitu polotěžké váhy celého světa, nikdo z nich tyto dva nedokázal porazit. Cormier má jedinou porážku právě s Jonesem a Jones nebýt ilegálních loktů, nemá porážku žádnou. Přidáme-li k tomu velkou rivalitu, tato dvojice patří mezi to nejlepší, co může UFC nabídnout. Oba jsou neskutečně všestranní. Cormier a jeho postoj jsou často kritizování, ale dokázal s tím způsobit nemalé problémy jak Jonesovi, tak třeba Gustafssonovi a dalším esům polotěžké váhy. Jako olympijský wrestler jsou jeho hlavní zbraně samozřejmě jinde. Jones je kapitola sama o sobě. Často považovaný za nejlepšího bojovníka historie MMA. Neporažený a zároveň nejmladší šampión historie UFC. Slabiny nemá nikde, maximálně v životě mimo oktagon, kde už párkrát hrubě překročil. To se ale chystá napravit a chce si vzít to, co mu podle něj právem náleží. Velkolepá bitva a vrcholení ještě velkolepějšího turnaje.

Tip: Jones

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here