Velmi zajímavý zápas v těžké váze je připravený na hlavní kartě UFC 225. Na jedné straně stojí muž, kterého už mnozí odepisovali a posílali do důchodu. Na straně druhé exotický a neporažený prospekt s netušenou silou, stojící před největší výzvou své krátké kariéry.

Když se v UFC objeví nějaká zajímavá těžká váha, která začne ukončovat zápasy v 1. kole, hned se o ní ví, protože v této divizi je nyní velmi těžké najít nové hvězdy, které by stály ve frontě na šanci proti Stipemu Miocicovi a velkým postavám pod ním. 25letý Australan Tai Tuivasa může být právě tímto případem, jelikož hned po dvou zápasech v UFC dostává příležitost na hlavní kartě proti veteránovi, který se probudil ze skepse.

Tuivasa měl veškeré fyzické předpoklady pro to, aby se stal významnou postavou v rugby league – ohromně populární a dynamičtější verzi tohoto sportu v Austrálii. Mohl hrát nejslavnější ligu NRL za Sydney Roosters, kteří ho s radostí podepsali. Jako teenager se kromě rugby věnoval ještě bojovým sportům, jež ho zaujaly právě poté, co sledoval s přáteli UFC v televizi. Jenomže když propadl gamblingu, zničehonic se na rugby vykašlal. Postupem času se tak začal věnovat výhradně MMA, kde v Austrálii ukončil každého v 1. kole a většinou do minuty.

Svůj přirozený talent, o kterém se tehdy hovořilo, tedy využil naplno, i když to je stále otázka. Tuivasa sice ohromil UFC, dostal cenu za výkon večera a zároveň novou lepší smlouvu hned po prvním utkání, nicméně zatím se v kleci nepostavil kvalitnějšímu soupeři. To se změní na UFC 225, kde ho čeká největší jméno v jeho dosavadní kariéře – Andrei Arlovski.

Někteří odborníci kritizují postup UFC za to, že posouvá Tuivasu příliš brzy – možná ještě rychleji než v případě Francise Ngannoua. Dana White je však přesvědčený, že je mladý Australan na tuto velkou výzvu připravený – „Tai Tuivasa je vycházející hvězda, ze které by měli být všichni Australané nadšení.“

Přestože mu bude v příštím roce 40 let, není moudré podceňovat Andreie Arlovskiho. Běloruský veterán zažil v kariéře úplně všechno a v minulosti získal titul UFC v těžké váze. Navíc to vypadá, že by mohl prožívat druhý a poslední comeback. Ten první přišel poté, co v roce 2008 skončil v UFC a vydal se cestou do jiných organizací jako Strikeforce, One FC či WSOF, kde stál jako hlavní tahák u jejího zrodu. Volání UFC však bylo v roce 2014 silnější a Arlovski se nadchl ke 4 výhrám v řadě po návratu a získal dvě ceny – za výkon a zápas večera.

Tím ale comeback skončil a přišla nejhorší série v kariéře – 5 proher v řadě se soupeři jako Miocic, Overeem, Barnett, Ngannou a naposledy Tybura. Proti němu tedy nestála žádná ořezávátka, ale přesto se již v loňském roce začaly objevovat názory, že by měl přemýšlet o ukončení kariéry. Arlovski však udělal přesný opak, pozměnil styl zápasení a vytasil se se dvěma vítězstvími v řadě – nad „Baby“ Albinim a Struvem.

Pokud dokáže v sobotu porazit Tuivasu, stane se Arlovski nejúspěšnější těžkou vahou v UFC co do počtu získaných výher (nyní se o první místo dělí s Frankem Mirem). Jestliže se bude opírat o více disciplín ze svého arsenálu, má šanci zastavit slibně rozjetého Tuivasu – za předpokladu, že opět nebude jenom čekat na úder, ale naopak místo toho Tuivasu zaměstná a především utahá. Fyzická kondice totiž bude zcela jistě na jeho straně.

Na papíře se tedy jedná o velmi zajímavý zápas, který může skončit hodně ošklivě pro zkušeného borce nebo naopak vyškolením relativního nováčka v tomto sportu.

Těžké váhy budou na UFC 225 v permanenci a kromě Arlovski vs. Tuivasa se můžete těšit i na duel Overeem vs. Blaydes. Naše redakce a další fandové MMA budou tuto našlapanou kartu sledovat společně v Expats BBQ Baru. Přidejte se také, neplatí se žádný vstup. Více informací najdete zde.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here