UFC Fight Night 106 PREVIEW

O UFC 209 a jeho hlavním zápasem ještě nějakou tu dobu uslyšíme, ale nyní se nám kvapem blíží další akce. Poprvé v tomto roce zavítá UFC do Brazílie, kde se představí slavní veteráni, ale také mladá krev. Největšími taháky jsou samozřejmě Vitor Belfort, který se v hlavním zápase na 5 kol utká s mladým a dravým Kelvinem Gastelumem a dále pak neméně slavný veterán Mauricio “Shogun“ Rua.

Přestavení hlavní karty:

Alex “Cowboy“ Oliveira (15-3-1, 2NC) vs. Tim “The Dirty Bird“ Means (26-7-1, 1NC)

Hlavní kartu odstartuje zápas welterových vah. Jejich poslední zápas na UFC 207 skončil kontroverzním ukončením zápasu rozhodčím, bez výsledku. Jednalo se o kolena Meanse, které rozhodčí vyhodnotil jako ilegální a zápas ukončil. Nakonec se však ukázalo, že vše proběhlo v rámci pravidel a pochybil rozhodčí. Na čase je tedy odveta. Předchozí své 2 zápasy Oliveira vyhrál a jde si pro třetí výhru v řadě a možnost přiblížit se TOP 15. Means je na tom úplně stejně. Tohle může být velmi zajímavý a atraktivní zápas. Ve stoje by měl tempo udávat právě Means s jeho technickým a zajímavým stylem. Pozor si ale bude muset dávat na Oliveirův wrestling a grappling, čímž Meanse jednoznačně převyšuje.

Hlavní faktory:
Means – velké srdce, kardio a technický box
Oliveira – wrestling, síla, pohyb

Berthe “Pitbull“ Correia (10-2) vs. Marion “The Belizean Bruiser“ Reneau (7-2)

Klání dvou žen z TOP 15 bantamové divize. Correia je bývalou vyzývatelkou šampiónky Rondy Rousey, se kterou prohrála. Následovala prohra s Raquel Penningtom a zdálo se, že se Correia vzdaluje TOP 10 bantamové divize. Na UFC 203 však porazila Jessicu Eye a je zpátky ve hře. Nedávno se nechala slyšet, že dokáže porazit všechny bojovnice v divizi. Její soupeřkou bude Marion Reneau, která se po dvou prohrách dokázala vrátit zpět na vítěznou vlnu a nyní je její vstupenkou do TOP 10 právě Correia. Půjde o matchup dvou grapplerek. Co se týče ostatních aspektů zápasu, je tou všestrannější a schopnější Correia.

Hlavní faktory:
Correia – využití své přesily v postoji, ground and pound, jiu-jitsu
Reneau – grappling, taktika

Jussier Formiga (19-4) vs. Ray “The Tazmexican Devil“ Borg (10-2)

Po přestávce se na hlavní kartu opět dostal zápas těch nejlehčích vah v UFC. Tito dva patří v této divizi k těm nejlepším. Formigovi k titulové šanci chyběly vždy jen poslední krůčky, pokaždé však zklamal. Nyní vyhrál 4 z posledních 5 zápasů a titulovou šanci má teď asi nejblíže v celé své kariéře. Nahrává mu i fakt, že se jako jediný z TOP 5 dosud nestřetnul s neporaženým šampiónem Demetriousem Johnsonem. Dá se říct, že mu v cestě stojí už jen Borg, který to má podobně. Ten svým soupeřům zatápěl hlavně svou silou a grapplingem, což nám trochu napovídá, že se zápas bude odehrávat hlavně na zemi, kde jsou oba jako ryby ve vodě.

Hlavní faktory:
Formiga – grappling a takedowny(jeden z nejlepších grapplerů v divizi, svou kariéru vybudoval na precizně načasovaných takedownech, z kterých umí přejít přímo do submisse), agresivita ve stoje (v posledních zápasech předvedl pokrok v kickboxu)

Borg – využití jeho zlepšeného boxu, grappling, kardio

Edson “Junior“ Barboza (18-4) vs. Deniel Dariush (14-2)

Opět zde máme zápas borců, kteří jsou v TOP 10. Edson Barboza má prohry pouze s těma nejlepšíma v divizi. Naposledy prohrál s Tonym Fergusonem, od té doby má dvě výhry. V jedné z nich porazil i nedávného aktéra zápasu o prazatimní titul v lehké váze Anthonyho Pettise. Beneil Dariush má fantastickou formu. Z posledních 8 zápasů vyhrál 7 a v divizi stoupá výš a výš. Ať už vyhraje kdokoliv, určitě na sebe upozorní a budou 1, maximálně 2 zápasy od titulové šance. Můžeme se těšit na zápas dvou dobrých postojařů, kterým jde o hodně.

Hlavní faktory:
Barboza – boj ve stoje, agresivní a výbušný styl, překvapivé kopy
Dariush – inteligence a schopnost dělat správná rozhodnutí, rychlost, všestrannost

Mauricio “Shogun“ Rua (24-10) vs. Gian Villante (15-7)

Super zápas v polotěžké váze. Hlavně tedy kvůli domácímu borci Shogunovi, který se vrací po téměř roční pauze, kdy zvítězil nad Corey Andersonem. Shogun má za sebou snovou kariéru, kterou by mu mohl kdekdo závidět. Utkal se snad s každým, kdo v polotěžké divizi něco znamená/znamenal. Nejen však, že se s nimi utkával, on je doslova i přejížděl. Overeem, Chuck Lidell, Nogueira, Machida a mnoho dalších, ti všichni nestačili na slavného Shoguna. Za zmínku stojí i jeho sbírka bonusů – 4x zápas večera, 3x KO večera. Villante vypadá vedle Shoguna jako nováček, ale tak to samozřejmě není, je to také zkušený bojovník, který to má v UFC 5-4 a k tomu 3 bonusy za zápas večera. Jednoznačně se těšme na parádní přestřelku ve stoje. Předvede nám Shogun opět něco ze svého umění?

Hlavní faktory:
Shogun – agresivita, síla, Muay Thai na té nejvyšší úrovni, Jiu-Jitsu
Villante – síla spojená s výbušností

Vitor “The Phenom“ Belfort (25-12) vs. Kelvin Gastelum (14-2)

V hlavním zápase večera budeme svědky střetnutí velezkušeného borce a bývalého šampióna s mladým a nadějným prospektem. Tím zkušeným je zde samozřejmě Brazilská legenda Vitor Belfort, bývalý šampión střední váhy UFC. Svůj první UFC titul získal téměř před 20 lety a stále se drží na té nejvyšší úrovni. Pro tento turnaj před domácím publikem je motivovaný, jak podle něj ještě nikdy. Kelvin je vítěz Ultimate fightera a podle mnohých je jedním z nejtalentovanějších a nejnadějnějších bojovníků dnešní doby. Jeho největším problémem a brzdou kariéry bylo shazování váhy, které mu způsoboval velké problémy. Několikrát byl zápas dokonce zrušen nebo tzv. “catchweight“. Přesun do divize střední váhy Gastelumovi sedl a je schopný váhu bez větších potíží udělat. Byla to určitě dobrá volba, neboť ve střední váze vypadal hodně nebezpečně. Čeká nás tedy skvělý zápas dvou generací. Oba rádi tlačí dopředu a vyznávají přestřelky uprostřed oktagonu.

Hlavní faktory:
Belfort – box, jiu-jitsu, výbušnost
Gastelum- srdce bojovníka, boj ve stoje

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here