UFC hodlá zatočit s problémovým shazováním váhy

Poslední měsíce – a vlastně tento rok celkově – přinesly více problémů se shazováním váhy, než je zdrávo.  A to tak, že doslova. Však jen na sedmi UFC turnajích – tento rok – se stalo, že všichni bojovníci úspěšně navážili.

Jinak to byla docela bída a hlavně, hned několikrát byl v ohrožení samotný hlavní zápas celého večera a zdraví bojovníků. Za vše hovoří i nedávné video, kdy to Darren Till málem nepřežil a na pár minut dokonce oslepl.

Příčin se nabízí hned několik a třeba, že si prostě bojovníci často pletou výběr váhové kategorie s výběrem velikostí triček. Někdy to takhle jednoduše ale nejde…

Hlavním problémem však zdá se být ‚nový‘ způsob vážení – zavedený před dvěma lety – kdy bojovníci místo večerního vážení (před publikem), museli svou váhu potvrdit už ráno, na takzvaném oficiálním vážení, pouze před novináři a komisí.

Tento způsob byl zaveden poprvé na UFC 199, aby bojovníci měli více času na rehydrataci a doplnění potřebných živin před zápasem, a to s dostatečně dlouhým časovým odstupem. I když to ze začátku vypadalo jako skvělá změna, bylo jen otázkou času, než toho začali bojovníci zneužívat.

Prezident UFC Dana White byl hostem podcastu UFC: Unfiltered a na danou problematiku byl dotázán. Problému si je pochopitelně vědom a UFC prý hodlá zavést zpět onen starý způsob vážení. (Ten, kdy bojovníci naváží až večer, při oficiálním ceremoniálu.)

„Ano je to problém. A hádejte. Chystáme se toho zbavit. Chceme opět využívat starého způsobu vážení, když prostě bojovníci večer přišli, navážili a bylo to.“

„Takhle to vidím já. Pokaždé, když zavedete něco nového, najdou se lidi, kteří toho budou chtít využít. Na začátku byla tahle změna skvělá a přinášela pozitivní výsledky – všichni dělali váhu a nikdo neměl sebemenší problém.“

„Jakmile si na to ale bojovníci zvykli, začali si to dělat těsnější a těsnější, proto, aby dokázali co nejvíce nabrat. A tohle všechno posralo.“

Jelikož je ale vážení pod taktovkou atletické komise jednotlivých států, bude muset UFC tuto změnu probrat nejprve s nimi.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here