UFC on FOX 24 – PREVIEW

Představení hlavní karty:

Jeremy Stephnes (25-13) vs. Renato Moicano (10-0-1)

Hlavní kartu nám otevře zápas pérové váhy. Na jedné straně se postaví Jeremy Stephens, kterému přechod do pérové váhy docela prospěl a ve svých zápasech vypadal vždy dobře. I když nevyhrál úplně každý zápas, vydobyl si status TOP 10 bojovníka, momentálně na 5. místě v žebříčku. Moicano je v UFC méně známým borcem. Na svém kontě (v UFC) má 2 zápasy a 2 výhry. Celkově v kleci ještě neprohrál. Moicano vypadá jako nové jméno, ale v UFC je už od roku 2014, jeho problém je jistá neaktivita a zápas co rok a půl. Co se stylů týče, Stephens se už nějakou tu dobu v MMA pohybuje, vyrůstal jako kickboxer a wrestler. V průběhu kariéry si získal pověst tvrdého ranaře. Moicano je naopak klasickým jiu-jitsu vyznavačem, ale to není nic, s čím by se Stephens ještě nepotkal. Každopádně vzhledem k Moicanově neaktivitě je to pro něj velká šance zazářit a urvat vítězství nad vysoko postaveným soupeřem.

 

Ronaldo ‚Jacare‘ Souza (24-4, 1NC) vs. Robert ‚The Reaper‘ Whittaker (18-4)

Souza už by si určitě titulovou šanci zasloužil. Místo toho si pro něj UFC připravilo další test. Test jménem Robert Whittaker. Australský postojář Whittaker vypadá po přechodu do střední váhy skvěle a dokazuje to i jeho série 6 vítězství v řadě a zaslouženě dostal šanci proti někomu z TOP 5. Pro nás to znamená jediné – klasický matchu-up. Souza je s jeho 17 submissemi největším specialistou této disciplíny v celém UFC. V zápasech už ale několikrát předvedl, že to není jeho jedinou zbraní. Je to silný striker s dobrými takedowny, doprovázen vždy skvělou formou. Whittaker je skvělý postojář se zázemím v karate a boxu. Ve svých předchozích zápasech předváděl neskutečně rychlé ruce a přesné údery. Proti Jacaremu se bude muset snažit držet zápas pryč od klece a samozřejmě v postoji, kde jsou jeho jediné šance na vítězství. Jedná se o důležitý zápas střední váhy. Vítězství Souzu neodmyslitelně postaví do pozice, kdy buď titul, nebo nic. Whittaker půjde do zápasu s rozhodně menším tlakem na svých bedrech. Prohra by mu vhledem k jeho věku až tak moc neublížila a výhra by mu umožnila zápas s tím nejvýše postaveným vyzyvatelem a následnou titulovou šanci.

 

Rose Namajunas (6-3) vs. Michelle ‚The Karate Hottie‘ Waterson (14-4)

Hlavní předzápas bude důležitý pro celou slámovou divizi, vítěz si totiž bezesporu vyslouží titulovou šanci. Namajunas už ve své kariéře jednou byla krůček od titulu, ale prohrála s Karolinou Kowalkiewicz a utekla jí tak i šance zúčastnit se velkého UFC 205 proti Jedrzejczyk. Waterson jako bývalá šampiónka Invicty má v UFC  sice jen 2 výhry, ale oba zápasy ukončila před limitem. Její kariéru obzvlášť nakopl poslední zápas s populární Paige VanZant, kterou ukončila za 3 minuty. Zápas to bude určitě zajímavý, neboť obě jsou si dost podobné. Umí to ve stoje, ale zápasy ukončují většinou na zemi submissemi. Hlavním rozdílem bude bezesporu výška Rose Namajunas a její výhoda, co se délky paží týče. Waterson tak bude muset změnit svou klasickou strategii, neboť v postoji svou soupeřku jen tak nezasáhne. Největší šance by měla mít v klinči, odkud umí sázet tvrdé rány a dokáže i větší soupeřky házet na zem. Tam si ale bude muset dávat stejně velký pozor, protože Rose je na zemi jako doma.

 

Demetrious ‚Mighty Mouse‘ Johnson (25-2-1) vs. Wilson Reis (22-6)

V hlavním zápase večera se bude rozhodovat hned o dvou velkých věcech – šampiónu muší váhy a o dorovnání rekordu Andersona Silvy, co se počtu obhajob týče. O kvalitách Mighty Mouse se bavit asi nemusíme. Na rovinu lze přiznat, že v muší váze konkurenci už dlouho dobu nemá a asi ji ani jen tak mít nebude. V jeho posledním zápase ho ale Tim Elliott docela potrápil, když na Johnsona vytáhl hodně neortodoxní a ‚špinavý‘ typ boje, neboť věděl, že technicky se mu rovnat nemůže. Záleží tak na Reisovi, jakou taktiku zvolí. Sám je to hlavně specialista na jiu-jitsu, ground and pound. Těžko ale říct, jestli se schopnostmi přibližuje Johnsonovi. Do karet mu může hrát fakt, že je už dlouholetým sparringem Dominicka Cruze, což je také spolu s Pickettem jediný borec, který Demetriouse porazil. (nutno dodat, že to bylo v bantamové váze) Podle Cruze má Reies dostatečné kvality a sílu na to, aby přerušil Johnsonovou sérii a nadvládu v divizi. Na poražení jednoho z nejchytřejších a nejtechničtějších bojovníků celého UFC však bude potřebovat daleko více než jen sílu. Vyhraje-li Johnson, určitě si dá ještě jeden zápas v divizi k ustanovení nového rekordu a poté se přesune výš do bantamové, kde se pokusí získat titul ať už od Codyho Garbrandta nebo Dillashawa. Dočkáme-li se ale překvapení v podobě vítězství Reise, bude odveta více než jasná.

Přenos začíná tentokrát již od 2:00 rána (ze soboty na neděli) na NOVA SPORT 2/VOYO.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here